Działa Ci zmienna geometria?
Działa Ci zmienna geometria?
Zmienna geometria może powodowac wieksze spalanie ??
Dokładnie na to pytanie Ci nie odpowiem. Teoretycznie tak bo musisz troche bardziej pocisnać silnik żeby jechać. Ogólnie każdy niesprawny element silnika od termostatu, aż po turbo może odbić się na spalaniu.
Sprawdzałem kiedyś i to "cięgno" w gruszce przy dodaniu gazu się rusza.
W ogóle bardzo dziwna sprawa bo auto chodzi raczej normalnie, przy ok 1800-2000 czuć że turbinka daje mu kopa i to jest najdziwniejsze bo niby wszystko jest ok. nie kopci i ładnie się wkręca na obroty a pali dużo więcej (komp pokazuje średnie ponad 10l/100, a chwilowe to nawet ponad 25)
Jak tylko się troszkę ociepli zaglądnę i przebadam jeszcze raz dolot i przewody od zaworu overboost.
Ale ile się rusza? Powinna ok. 10mm w FES sprawdzisz jak chodzi. Gdzieś filmik na forum w dziale 147 wrzucałem jak to powinno mniej-więcej wyglądać podczas dodawania gazu. Co do spalania.. jak temp. silnika?
Ostatnio edytowane przez jendriu ; 05-12-2010 o 23:15
Sprawdzałem jeszcze raz to cięgno od zmiennej geometrii i rusza się dość dynamicznie tak jak napisałeś ok. 1cm.
Więc to chyba nie to
Co do grzania silnika to jest chyba ok. wiadomo ze teraz jest go ciężko rozgrzać do takiej temperatury jaką powinien mieć.
Termostat raczej wykluczam bo na wykresie który zamieściłem jest coś powyżej 70 stopni a wcale jakoś specjalnie nie męczyłem silnika by go rozgrzać do tej temperatury.
Zresztą co ma termostat do tego że jak startuje t na dzień dobry chwilowe spalanie wskakuje na ponad 25 litrów, jeszcze bym to zrozumiał jakbym go mocno kręcił ale mam tylko delikatnie wciśnięty pedał gazu. Dawniej miałem przy depnięciu 11-14 na maxa, ale to już było butowanie.
Zamieszczam jeszcze jeden wykres który można odczytać w FES.
http://sokolball.neostrada.pl/FESExp...0JTD_File1.csv
Proszę znawców od silników jtd o zerknięcie na ten wykres i o diagnozę.
Pytałem się w odnośnie turbo bo słabo dmucha momentami co widać po wykresach, róznice w masach powietrza dość spore. Robiłeś te zrzuty na 2gim biegu? Dość szybko się te wartości zmieniają ~850obr, zaraz ~2500 i odrazu ~5000 (brakuje czegoś pośredniego) i moga powstać niedokładności w pomiarach. Lepiej by było na 4-tym od niskich obrotów z gazem w podłodze. Filtr powietrza kiedy wymieniałeś, akurat nic o nim nie wspomniałeś.
Ostatnio edytowane przez jendriu ; 06-12-2010 o 22:34
Wcześniejsze wykresy były robione tak jak mówisz na 2 biegu.
Co do filtra powietrza to wymieniłem go tuż po tym jak zauważyłem że komp pokazuje takie wielkie spalanie.
Zrobiłem nowy wykres. Robiłem go początkowo na 3 biegu, potem długo na 4-ce z butem w podłodze i na samym końcu pięć ale tylko na chwilkę.
Dzisiaj jest bardzo ślisko i ciężko mi było wyjść na 4 biegu ponad 4 tyś. obrotów.
Aby zobaczyć wykres trzeba go uruchomić w FES_ie.
http://sokolball.neostrada.pl/FESExp...0JTD_File7.csv
Wrzucam jeszcze wyniki w tabelce:
Teraz widać, że turbo dmucha. Jedyne co to wygląda, że overbost w początkowej fazie nie może się zdecydować co robić. Czyszczenie pewno by wystarczyło i powinno dmuchać juz w całym zakresie wzorcowo. Czujesz może takie szarpnięcie: coś w stylu uslizgu sprzęgła? Przepływka trochę zaniża ale nie ma tragedii.
problem w tym że ja ten elektrozawór mam nierozbieralny.
Dzisiaj wlałem do niego troszkę wd40 i próbowałem go rozruszać ale nic to nie dało dalej tak samo z tymi wskazaniami kompa
Chyba poszukam na alledrogo tego zaworu i go kupię.
Najwyżej będę miał zapas jak by co
O co chodzi z tym szarpnięciem?
Ps. ten będzie dobry?
http://allegro.pl/elektrozawor-turbi...323742390.html