Strona 19 z 27 PierwszyPierwszy ... 9101112131415161718192021222324252627 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 267

Temat: Czy 159 to dobre auto na zimę i dlaczego nie..?? :)

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Cytat Napisał maciek13 Zobacz post
    Gwoli formalności - wyżej to masz o 2,490 - promień x2
    Oj kolego, zastanów się chwilkę.. ..średnicę koła mam większą x2.. ale auto wyżej jedynie o różnicę promienia.. w koncu druga połowa koła nad piastą już nie wpływa na wysokość auta nad glebą..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar maciek13
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 8V

Domyślnie

Cytat Napisał Mariusz AutoDS Zobacz post
    Oj kolego, zastanów się chwilkę.. ..średnicę koła mam większą x2.. ale auto wyżej jedynie o różnicę promienia.. w koncu druga połowa koła nad piastą już nie wpływa na wysokość auta nad glebą..
    Prawda - mój błąd - zwracam honor

dorman_jura
    Gość

Domyślnie 159 na zimę - dobry wybór z niewielkimi wadami

Mam swoją 159 SW od listopada 2010 r. więc dosyć krótko i w zasadzie nie miałem zbyt wielu okazji aby pojeździć nią w warunkach innych niż zimowe. Nie jeżdżę okazjonalnie (od techo czasu przejechałem kilka tys. km) więc myślę, że mogę już coś napisać o swoich odczuciach co do zimowego zachowania mojej Belli. Dodam tylko, że od razu kupiłem jej nowiutkie i b. dobrze oceniane obuwie - Dunlop Winter Sport 3D 215/55 R16

Jak poprzednicy napisali - nie ma takich warunków, w których 159 miałaby problemy z przyczepnością na drodze. ABS i pozostałe cuda techniki pozwalają na uzyskiwanie dobrych wyników hamowania, ruszanie na śliskiej nawierzchni również nie jest poważnym problemem. Trzymanie na zakrętach jest miłym doznaniem. Osobiście w tegoroczną zimę jedyne problemy z przyczepnością miałem jeden raz gdy ruszałem na całkowicie oblodzonym podjeździe. Niestety Bella nie dała rady, ale sądzę, że żadne auto tego by nie dokonało.
    Wg mnie w polskich warunkach (przy znanym nam stanie dróg i ich zimowego utrzymania - czytaj wyjeżdżone koleiny w lodzie) największym problemem faktycznie jest dość niskie zawieszenie. Powoduje to nieprzyjemne szuranie podwoziem i palpitapcję serca czy czegoś nie zgubimy. Na trasach ninepokojące może być również lekkie noszenie auta przy jeździe w koleinach do których rozstaw kół i szerokość opon nie chce się wpasować. Problem rozwiązać można wybierając do jazdy pas bez kolein.

W kwestii wycieraczek - u mnie nie wystąpił problem znany u poprzedników. Zauważyłem jednak, że tylna szyba w SW po kilku sekundach jazdy brudzi się przez błoto i śnieg wraz ze specyfikami do udrażniania ulic przez drogowców. Niby drobiazg a jednak - pozostaje cały czas włączona wycieraczka szyby tylnej i od czasu do czasu dodatkowo spryskiwacz - a tu kolejny drobiazg - spryskiwacz tylnej szyby nie zawsze działa, co skutkowało brakiem widoczności do tyłu w lusterku wewnętrznym.

Podobnie jak u niektórych z was - denerwuje niedopracowana klima - dmuchająca na całego zimnym powietrzem - trochę mi zajęło popracowanie nad jej ustawieniem.

Największym u mnie problemem jest jednak denerwujące świecenie lampki "check engine". Kontrolka i komunikat zaświeciły mi się po raz pierwszy po odpaleniu auta po nocy, ale po wieczornym myciu. Autko garażowane w temp. ok. +15 st. C odpaliło za drugim razem i po przejechaniu ok 50 km kontrolka świeciła nadal wiec pojechałem do serwisu (Ganinex Katowice). Po odpaleniu auta pod serwisem kontrolka zgasła jednak na komputerze potwierdzono zapisanie błędu zapłonu. Polecono podładowanie akumulatora i tankowanie "dobrego" paliwa. Tankowałem dotychczas na Shell - po tym zdarzeniu zatankowałem również Diesel V-Power.
    Przez jakiś czas było ok. ale ostatnio po umyciu Karcherem i równiez po nocnym czuwaniu w garażu ponownie pojawił się ten sam problem - po odpaleniu kontrolka "check engine" świeciła. Tym razem jeździłem nieco dłużej i odpalałem w różnych warunkach. Komputer wyświetlał prawidłowe zużycie paliwa, silnikiem nie szarpało - czyli gdyby nie kontrolka wszystko byłoby ok. Ostatecznie przeszukując forum znalazłem różne sugestie co może być tego przyczyną i dziś (temp na dworze ok. 4 st. C) pojechałem na BP dotankować auto do pełna (BP Diesel Ultimate)... i stał się cud - na stacji po odpaleniu auta - kontrolka zgasła. Nie wiem na ile to ma zatem związek w warunkami zimowymi a na ile z moim egzemplarzem - jeśli to problem Alfy zimą jesli nie - proszę podpowiedzcie co jest nie tak i przepraszam, że akurat w tym temacie.

Subiektywnie podsumowując:
    - trzeba nieco uważać na drogę i omijać bardziej wystające przeszkody - to nie pług ani samochód terenowy
    - denerwują niedopracowane drobiazgi: spryskiwacz szyby tylnej, uciążliwy zimą nadmuch klimatyzacji oraz świecąca niewiadomo czemu kontrolka "check engine"
    - uciążliwości te rekompensuje w pełni świetne trzymanie się drogi we wszystkich warunkach dlatego uważam, że jak najbardziej jest to auto również spisujące się dobrze w polskich zimowych warunkach

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Przecież w Ganinexie powinni dokładnie powiedzieć jaki bład wyskoczył

dorman_jura
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bera5 Zobacz post
    Przecież w Ganinexie powinni dokładnie powiedzieć jaki bład wyskoczył
    Masz rację, powinni. Podobnie powinni szybko naprawić plastikową osłonę tylnego pasa lewego, który urwali mi podczas naprawy pasa środkowego. Niestety już niedługo będę obchodził jubileusz - 2 miesiąc załatwiania tego tematu.

din
    Gość

Domyślnie Moja pierwsza zima z Alfą

AR 159 zimą:
    -wnętrze szybko się nagrzewa (pewno zamontowane te tanie grzałki)
    -wycieraczki kulturą pracy straszą współpasażerów
    -jazda wymaga wybitnych zdolności oceny głębokości kolein, wysokości zasp, itp. lub głośno grającego radia
    -pali na "pyk" nawet po dłuższym postoju ( fabryczny aku z zaniżonymi prądami)
    -nic nie zamarza, pipkający parktronik uciszam guziczkiem nad głową
    -brudas straszny, ale tak mają kombiaki
    -auto przewidywalne i bezpieczne

Ogólnie nie jest źle. Mieszkam w górach i śniegu nawaliło od groma, ale auto spisuje się dzielnie. Do stacji narciarskich wszyscy jadą w koleinach, a ja balansuję na górkach usypanego śniegu.

zimówki Vredestein Xtreme Wintrac 255/55 na metalowych 16-tkach

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Cytat Napisał din Zobacz post
    255/55 na metalowych 16-tkach
    zimówki 255/55 ..i to na stalówkach ..jak tyś to tam wcisnął ? ..pełen szacun
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

din
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Mariusz AutoDS Zobacz post
    zimówki 255/55 ..i to na stalówkach ..jak tyś to tam wcisnął ? ..pełen szacun
    255 jednak nie dało się wcisnąć za Chiny, może za rok się uda. Jest zwykły, standardowy 225. Dzięki za zwrócenie uwagi

Kowalski
    Gość

Domyślnie

wcisnąć to wcisnął...ale się to obraca)?

turbi
    Gość

Domyślnie

Wlasnie wrocilem z dlugiego kursu do Szwecji i z powrotem, lacznie 1300 km. Trasa Bydgoszcz - Gdynia - prom - Karlskrona - prawie Sztokholm, powrot praktycznie ta sama trasa. Na pokladzie 4 dorosle osoby + na maksa wypchany bagaznik (tak to jest jak sie jedzie z kobietami )
    W Skandynawii wszedzie snieg, chociaz drogi czarne, temperatury od -3C do -12C. Autko nie sprawilo ani razu zadnego psikusa. Wg komputera spalanie 6.0, wedlug moich obliczen 6,5L/100km przy predkosciach od 80-140km/h.