![]() |
| Rejestracja |
FAQ
|
Regulamin |
|
| | #1 |
| Użytkownik Pirat drogowy Zarejestrowany: 04 2008 Samochód: AR 156 2.4JTD (1999r.) Skąd: Strzegom
Podziękował: 13
Podziękowań: 2 w 1 poście
| Dzisiaj wracajac z pracy do domu uslyszalem dziwne "skrzypienie",tak jakby w przednim zawieszeniu od strony kierowcy!Zawieszenie bylo kompletnie (oprocz amortyzatorow) wymienione jakie 20 tys. km. temu i czyzby cos juz nie wytrzymalo naszych "cudownych" drog?Czy to cos powaznego? Pozdrawiam! |
| | |
| | #2 |
| Użytkownik Ogier Zarejestrowany: 01 2010 Samochód: Alfa 147 1.6 TS (105KM) 2002r Skąd: Rędziny
Podziękował: 2
Podziękowań: 11 w 10 postach
|
Jeżeli zawieszenie przednie skrzypi - to nie wróży to dobrze elementom gumowym. Nie ma innej opcji niż po prostu je obejrzeć, Czasem zdarza się tak, że po wymianie zawieszenie należy dokręcić (jeśli była zrzucana cała belka) kiedy elementy się "usiedzą" ...ale na pewno należało to zrobić np w pierwszych 1000km m po wymianie. Teraz, masz 2 opcje. Pierwsza to poczekać jak auto zacznie się zachowywać w ludzkich temperaturach a nie naszej "ukochanej " ociekającej solą zimie.Drugie to oczywiście przyjrzeć sie zawieszeniu , jeżeli nie korzystałeś z tanich nie polecanych zamienników to 20tys przebiegu jest mało realnym wynikiem dla nominalnego zużycia. Chyba, że lubisz "loty" nad przejazdami kolejowymi etc...ale o to Cię nie podejrzewam |
| | |
| | #3 |
| Użytkownik Romeo Zarejestrowany: 10 2008 Samochód: 156 1.8TS 2000r + Liquid Propane Injection Skąd: Siemianowice Śląskie
Podziękował: 9
Podziękowań: 26 w 9 postach
|
zależy co tam montowałeś, jak zamienniki to i tak dobrze że dopiero po 20tyś zaczęło skrzypieć |
| | |
| | #4 |
| ViP Pirat drogowy Zarejestrowany: 05 2008 Samochód: 156 2,4JTD 2000 Skąd: Otmuchów
Podziękował: 6
Podziękowań: 8 w 8 postach
|
Najczęściej skrzypią górne whacze- spróbuj dla eksperymentu dobrze popryskać jakimś smarowidłem w sprayu po widocznych elementach gumowych górnych wahaczy, jak skrzypienie na jakiś czas przycichnie to masz odpowiedź- ale to tylko tymczasowe rozwiązanie, a najprawdopodobniejsze to niestety takie, ze rychło czeka cie wymiana tychże wahaczy...
__________________ AR 156 2,4JTD 2000r- czarna- NERO FUOCO- sedan |
| | |
| | #5 |
| Użytkownik Pirat drogowy Zarejestrowany: 12 2009 Samochód: tzw. "żuczek" Tomek&Justyna 156SW 1,9JTD 115/275 2004r. Skąd: Wrocław
Podziękował: 14
Podziękowań: 21 w 10 postach
|
Nie jestem specem ale powiem to co usłyszałem od znajomego mechanika posiadającego 166, ten typ tak ma i dopóki nie ma stuków to nie ma też sensu wymieniać wachaczy no chyba że ma się za dużo pieniędzy bo wcale nie jest powiedziane że nowe też nie będą skrzypieć - u mnie też skrzypi zawiecha ( zwłaszcza na dużym mrozie ) nie powiem bo trochę mnie to irytuje ale faktycznie kupiłem silikon SONAX w sprayu i jest sporo lepiej... to tyle ode mnie pozdrawiam |
| | |
| | #6 |
| Użytkownik Dwusuwowiec Zarejestrowany: 10 2009 Samochód: Alfa Romeo 156 1.9jtd 1999r Skąd: Przyszowa
Podziękował: 3
Podziekowań: 1 w 1 poście
|
Podpinam sie pod temat... Też mam mały problem od tygodnia jak chuśne samochodem na jakiejs muldzie to słysze takie skrzypniecie z szymem(tak jak by samochod dobił do błotnika ale to raczej nie to), niekiedy jak jade z predkoscia 30-40km słychac takie dziwne chrupotanie. To wszystkie odgłosy dochodza z prawego tylniego kola. Poczatkowo myślałem ze pekła sprezyna ale nie widac zeby samochod sie obniżył. Co to może być? |
| | |
| | #7 | |
| Użytkownik Dwusuwowiec Zarejestrowany: 11 2009 Samochód: Alfa Romeo 147 03' Skąd: Sierpc
Podziękował: 0
| Cytat:
więc jakby co radzę ORYGINAŁ
__________________ "Nieważne, czym jeździcie obecnie, i tak stracicie dla Alf głowę. Ja straciłem" - "Nie zatrzymasz mnie" Jeremy Clarkson ![]() | |
| | |
| | #8 |
| Użytkownik Alfa i Omega Zarejestrowany: 10 2007 Skąd: Koszalin
Podziękował: 1
Podziękowań: 2 w 2 postach
| Niby oryginał najlepszy jest ale tez swoje kosztuje, czyli jakieś 2 razy tyle pewne. Ktoś sie orientuje co jest dobre poza oryginałem ? jakaś konkretna firma ? bo też mnie czeka remont zawieszenia i nie chce wkładac syfu ale na oryginał mnie nie stać bo musze wymienić wszystko co jest związane z zawieszeniem.
__________________ AR 155 1.8 8V & AR 156 2.5 V6 |
| | |
| | #9 | |
| Użytkownik Maniak resoraków Zarejestrowany: 04 2009 Samochód: Alfa 156 2.4 JTD 1998r Skąd: Słubice/Poznań
Podziękował: 2
| Cytat:
| |
| | |
| | #10 |
| Użytkownik Embrion Zarejestrowany: 10 2009 Samochód: Alfa Romeo 156 1.9 JTD 8V Skąd: Siedlce
Podziękował: 1
Podziękowań: 0 w 0 postach
|
Miałem to samo. Dziwne skrzypienie. Wymieniłem górny wahacz. Od wymiany minęło 4 miesiące i do dziś nic nie skrzypi.
|
| | |
![]() |
| ||||||
| Tagi |
| 156, alfa, alfa 156, alfa romeo 156, alfe, alfy, bydzi, czegos, deche, diagnostyczna, dobrego, dzisiaj, fajna, fiata, forum, jtd, katowicach, katowice, kluczyków, kolo, komu, koszalinie, koszty, kumam, kumatemu, lakiernika, malowanie, mechanicy, mechanik, mechanika, metalowe, namiar, obramowki, pany, pomorzu, poszukiwana, potrzebuje, powierzyc, powietrza, przepływomierz, radzimy, romeo, rozsądnemu, saloonu, service, servis, serwis, serwisy, sobie, solidnie, sprawdzeni, stacja, stronka, super, szukam, tanio, tapicerki, warszawy, warsztatu, witam, wymiany, wymienic, zajechał, zamków, zapalniczki, zarowke, zaufana, zawieszenie, zegary, żem |
| Narzędzia wątku | |
| |