Forum Alfa Romeo - Alfaholicy

Wróć   Forum Alfa Romeo - Alfaholicy > Alfa Romeo > Tuning > Car Audio

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku
stare 25-02-2010, 16:20   #31
slavol
Użytkownik
Pirat drogowy

Domyślnie

Cytat:
Napisał Scorpion Zobacz post
Wg mnie auto w ogóle nie nadaje się do słuchania muzyki tak na poważnie, jak to niektórzy w domach mają, więc po co się przejmować gdzie są głośniki, mi zależy tylko aby dźwięk miał odpowiednią barwę i moc oraz był w miarę czysty, bo nie wierzę, że osiągnę taki efekt jak w domowym zestawie hifi
Trochę się mylisz, powinieneś napisać że nie słyszałeś takiego audio. A są, oj są.

Cytat:
Napisał koles_02 Zobacz post
A cztery głośniki to tylko kwadro
Cztery, dziesięć czy dwadzieścia to nie żadne "kwadro" tylko stereofoniczny jazgot.
Pomijam dzwięk wielokanałowy oczywiście.
Ale zgoda co do różnych potrzeb, jak ktoś chce żeby coś brzęczało to nie ma sensu namawiać go na trójdrożny zestaw z subwoferem pędzonym z procesora.
stare 25-02-2010, 23:55   #32
Scorpion
Użytkownik
Pirat drogowy

Domyślnie

Cytat:
Napisał slavol Zobacz post
Trochę się mylisz, powinieneś napisać że nie słyszałeś takiego audio. A są, oj są.
Może inaczej - wg mnie wnętrze samochodu jest kiepskim miejscem pod względem akustyki i tak naprawdę żadnego audiofila nie zadowoli. Na szczęście ja nim nie jestem i faktycznie nawet dwa głośniki jeśli będą grały ok to w zupełności mi to wystarczy. Dobre audio słyszałem w samochodzie choć dziwią mnie na wszelkiego rodzaju imprezach caraudio konkursy na ilość decybeli itp idiotyzmy. Poza tym niech mi ktoś pokaże zestaw audiofilski (nie kino domowe) do domu z subwooferem w komplecie No, a w caraudio jest to obowiązkowa pozycja Więc proszę nie mówić, że w tym wszystkim chodzi przede wszystkim o jakość dźwięku - raczej o to które jest głośniejsze, bardziej kolorowe, a najlepiej gdyby zapełniało cały bagażnik
Żeby nie było całkiem OT - aby zachować pierwotną ilość głośników to jednak wymienię i te z tyłu. Czy głośniki i wzmacniacz firmy Helix z kolekcji Dark Blue będą ok ?
stare 26-02-2010, 00:47   #33
koles_02
Użytkownik
Alfa i Omega

Domyślnie

Helix DB 4 dobry wzmacniacz za dobre pieniądze. Miałem wczesniej w innym aucie i byłem zadowolony.
koles_02 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Quote selected text
stare 26-02-2010, 01:15   #34
slavol
Użytkownik
Pirat drogowy

Domyślnie

Cytat:
Może inaczej - wg mnie wnętrze samochodu jest kiepskim miejscem pod względem akustyki i tak naprawdę żadnego audiofila nie zadowoli
Zgoda, ale robią wszystko żeby zadowalało i niektórym się udaje.

Cytat:
Dobre audio słyszałem w samochodzie choć dziwią mnie na wszelkiego rodzaju imprezach caraudio konkursy na ilość decybeli itp idiotyzmy
Ot taka rozrywka, wbrew pozorom nie taka prosta jak się wydaje. Ja również w tym nie gustuje.

Cytat:
Poza tym niech mi ktoś pokaże zestaw audiofilski (nie kino domowe) do domu z subwooferem w komplecie
Nie pokaże Ci bo prawdopodobnie nie ma, ale w samochodzie nie ma ścian wzmacniających bass, nie zastosujesz 18cm głośników w drzwiach, nie zamontujesz bassrefleksu, nie masz dowolnej pojemności obudów, i nie dysponujesz kubaturą pokoju więc subwofer to nie fanaberia ale konieczność w samochodzie.

Cytat:
Więc proszę nie mówić, że w tym wszystkim chodzi przede wszystkim o jakość dźwięku - raczej o to które jest głośniejsze, bardziej kolorowe, a najlepiej gdyby zapełniało cały bagażnik
Z tego fragmentu wnioskuje że nigdy nie byłeś na żadnych zawodach soundoff i raczej nie słyszałeś dobrze nagłośnionego auta ;-) Dobrze zestrojonego suba nie słychać, a muzykę tak jak była nagrana -tak.
I jeszcze jedna cecha dobrego systemu (nie podoba się młodzieży) W środku głośna, czyściutka muzyka a na zewnątrz ciszaaaaaa ( no prawie)
stare 26-02-2010, 10:43   #35
Scorpion
Użytkownik
Pirat drogowy

Domyślnie

Cytat:
Z tego fragmentu wnioskuje że nigdy nie byłeś na żadnych zawodach soundoff i raczej nie słyszałeś dobrze nagłośnionego auta ;-) Dobrze zestrojonego suba nie słychać, a muzykę tak jak była nagrana -tak.
I jeszcze jedna cecha dobrego systemu (nie podoba się młodzieży) W środku głośna, czyściutka muzyka a na zewnątrz ciszaaaaaa ( no prawie)
Całkiem możliwe, konkursy w caraudio oglądałem, a raczej słuchałem przy okazji rożnych tuning show, na imprezie czysto poświęconej tej dyscyplinie nie byłem. Moja niechęć do przesadnego wyposażania w caraudio wynika też pewnie z tego, że nie lubię słuchać głośno muzyki w samochodzie czy domu, niezależnie czy audio mam ok czy kiepskie Głośno ma być dla mnie tylko na koncertach i w klubach
stare 26-02-2010, 11:28   #36
slavol
Użytkownik
Pirat drogowy

Domyślnie

Wielu ludzi, w tym ja, lubi słuchać dość głośno. I często samochód to jedyne miejsce gdzie można tak słuchać. Mieszkam w bloku a na kluby troszkę stary jestem
A na tuning szołach to niestety festyn nie caraudio - głośno, kolorowo i świecąco.
Tak jak pisałem gdzieś wcześniej, jeden jeździ serią, drugiemu 2 turbiny za mało.
Dobrej muzyki można w domu słuchać, w samochodzie to bardziej hobby niż nagląca potrzeba.
stare 26-02-2010, 11:35   #37
Scorpion
Użytkownik
Pirat drogowy

Domyślnie

Cytat:
Wielu ludzi, w tym ja, lubi słuchać dość głośno. I często samochód to jedyne miejsce gdzie można tak słuchać. Mieszkam w bloku a na kluby troszkę stary jestem
A na tuning szołach to niestety festyn nie caraudio - głośno, kolorowo i świecąco.
Tak jak pisałem gdzieś wcześniej, jeden jeździ serią, drugiemu 2 turbiny za mało.
Dobrej muzyki można w domu słuchać, w samochodzie to bardziej hobby niż nagląca potrzeba.
To prawda z tym hobby oraz tuning szołami
stare 27-02-2010, 14:14   #38
iwok
Użytkownik
Dwusuwowiec

Domyślnie

Cytat:
Poza tym niech mi ktoś pokaże zestaw audiofilski (nie kino domowe) do domu z subwooferem w komplecie
Brytyjska firma NAIM robi taki zestaw. Nazywa się to n-system, można go zestawić w wersji stereo i gra jak porządne brytyjskie hi-fi. Niestety kosztuje więcej niż niejedna alfa na naszym forum.
Inna rzecz, że zestaw z subem to rzeczywiście rzadkość w świecie audiofilskim
Bywają różne próby, widziałem np wzmacniacze lampowe do samochodu. Prawda jest niestety taka, że przestrzeń jest w audio równie ważna jak sam sprzęt. Z tego powodu w samochodzie bardzo trudno jest uzyskać dobre brzmienie. Można spróbować zbliżyć się przy pomocy procesorów, ale to znowu jest tylko ersatz i z pewnością nie jest audiofilskie.

Ostatnio edytowane przez iwok ; 27-02-2010 o 14:19.
iwok jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Quote selected text
Odpowiedz

Wróć   Forum Alfa Romeo - Alfaholicy > Alfa Romeo > Tuning > Car Audio > [166] Glosniki

Tagi
166, będą, car audio, czy, glosniki, głębokość, głośników, inaczej, jakies, jednym, kablem, koledzy, ktos, lepsze, one, osłony, pasują, podobnego, przyda, przydatne, sys, system, tylko, warto, wymianie, wymiany, wymiary, wymienić, zdejmowania

Narzędzia wątku

Zasady postowania