[156] Geometria gdzie na śląsku?

Jerol

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 Sportwagon, 1,9 JTD 16 V, 2003 r.
Witam,

Wczoraj zrobiłem geometrię po wymianie kilku elementów i mam wyniki jak w linku

https://drive.google.com/file/d/0B_Fjfa7g5VRvYm5UaFY1NkxGLVU/edit?usp=sharing

wyglądają niezbyt ciekawie.

Czy może ktoś je zinterpretować i poradzić gdzie mogę to sprawdzić i ustawić prawidłowo?

Byłem już w firmie Tob-Gum w Bytomiu ale tam stwierdzili luzy na drążku kierowniczym mimo, że ich nie było - po wizycie u nich sprawdzałem drążki i byłem na przeglądzie i luzu nikt nie znalazł, więc ta firma dla mnie jest mało wiarygodna.
Teraz geometrię robiłem w firmie Braciki w Chorzowie i wyszły wyniki jak wyżej.

Najbardziej mnie martwią informację o:

PRZÓD
Kąt pochylenia koła: powinno być 00,39; +/-00,20 a jest L-01,07; P-00,53 - podobno nie da się tego regulować.
Kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy: powinno być 03,55; +/-00,30 a jest L-02,15; P-02,2, - twierdzą, że to też nie jest regulowane.

TYŁ
Zbieżność połówkowa: powinno być 00,13; +/-00,05 a jest L-00,14; P-00,23 - dla prawego koła twierdzą, że problem jest z mimośrodem i jak ustawiają koło to wraca w pewnym momencie do nieprawidłowego parametru.
Kąt pochylenia koła: powinno być 00,35; +/- 00,30 a jest L-01,26; P-01,35 - tutaj też podobno nie ma możliwości regulacji.

Trochę się rozpisałem ale jakoś mi to nie pasuje, ponieważ z tego co czytałem to zawieszenie w AR 156 można regulować w każdym zakresie.

Pytanie dodatkowe, czy ktoś wymieniał ten mimośród z tyłu odpowiedzialny za ustawienie geometrii?

Pozdrawiam

Jarek

Podepne sie pod temat. Szukam gdzie dobrze zrobia mi zbieznosc i nie oszukaja mnie w Alfie 159. Mam czujnik skretu, musza podpinac pod komputer i ustawic na 0 ?

jo robił ostatnio u kamildg
no ale koszty miołech prywatnie uzgadniane więc tutaj nic nie podpowiem

bez żadnych modów kątów nie da się regulować...

Biorąc pod uwagę przód i te odchylenia od normy, podejrzewam jakąś przygodę tego samochodu i raczej z tym nic nie zrobię, więc pozostaje nie stresować się za bardzo i jeździć tak jak jest.
Kolejny raz wychodzi prawda, że życie w nieświadomości jest zdrowsze ;)

Z tyłem natomiast będę walczył i potem jeszcze do regulacji.

Dzięki za informacje

Witam,

Wczoraj zrobiłem geometrię po wymianie kilku elementów i mam wyniki jak w linku

https://drive.google.com/file/d/0B_Fjfa7g5VRvYm5UaFY1NkxGLVU/edit?usp=sharing

wyglądają niezbyt ciekawie.

Czy może ktoś je zinterpretować i poradzić gdzie mogę to sprawdzić i ustawić prawidłowo?

Byłem już w firmie Tob-Gum w Bytomiu ale tam stwierdzili luzy na drążku kierowniczym mimo, że ich nie było - po wizycie u nich sprawdzałem drążki i byłem na przeglądzie i luzu nikt nie znalazł, więc ta firma dla mnie jest mało wiarygodna.
Teraz geometrię robiłem w firmie Braciki w Chorzowie i wyszły wyniki jak wyżej.

Najbardziej mnie martwią informację o:

PRZÓD
Kąt pochylenia koła: powinno być 00,39; +/-00,20 a jest L-01,07; P-00,53 - podobno nie da się tego regulować.
Kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy: powinno być 03,55; +/-00,30 a jest L-02,15; P-02,2, - twierdzą, że to też nie jest regulowane.

TYŁ
Zbieżność połówkowa: powinno być 00,13; +/-00,05 a jest L-00,14; P-00,23 - dla prawego koła twierdzą, że problem jest z mimośrodem i jak ustawiają koło to wraca w pewnym momencie do nieprawidłowego parametru.
Kąt pochylenia koła: powinno być 00,35; +/- 00,30 a jest L-01,26; P-01,35 - tutaj też podobno nie ma możliwości regulacji.

Trochę się rozpisałem ale jakoś mi to nie pasuje, ponieważ z tego co czytałem to zawieszenie w AR 156 można regulować w każdym zakresie.

Pytanie dodatkowe, czy ktoś wymieniał ten mimośród z tyłu odpowiedzialny za ustawienie geometrii?

Pozdrawiam

Jarek
50% diagnostów nie potrafi sprawdzać zawieszenia w Alfie. Przekonałem się już o tym nie raz. Wiec nie podchodziłbym do tego tak jak Ty.
Sam geometrię głównie robiłem w TOB GUM ale w Radzionkowie.

co do kątów przedniego zawieszenia napisz do "george11" mamy patent aby można to było delikatnie regulować po przez modyfikację górnego wahacza.

50% diagnostów nie potrafi sprawdzać zawieszenia w Alfie. Przekonałem się już o tym nie raz. Wiec nie podchodziłbym do tego tak jak Ty.
Sam geometrię głównie robiłem w TOB GUM ale w Radzionkowie.

co do kątów przedniego zawieszenia napisz do "george11" mamy patent aby można to było delikatnie regulować po przez modyfikację górnego wahacza.

Hej, z "george11" już rozmawiałem o tym i będziemy się brać przy okazji za tył.
Po tym zabiegu i tak będę musiał robić jeszcze raz geometrię więc wtedy może podjadę do Radzionkowa.

Po kolejnej kontroli będę decydował co dalej czy stosować patenty czy zostawić geometrię w stanie w jakim będzie.

ja nie miałem nigdy problemów i wszystko było ok.
Po małym wypadku powiedzieli mi, że z tyłu coś jest krzywe i koło ma zły kąt pochylenia ale na samym zawieszeniu luzów i nie prawidłowości nie widzieli.
Do końca nie wiem o co chodziło bo zmieniłem "gwint" i problem zniknął.

Dzieki Omen. Koszt 120zl przod+tyl ale dzwonic mam w poniedzialek by umowic sie.

Odradzam zaklad TOB GUM Radzionkow !!
Wczoraj na 13 zawiozlem moja 159 na zbieznosc... Mechanik zaczol regulacje od tylu i ukrecil srube mimosrodowa z pochylenia kola czyli gorna w zwroticyz tylu. Co sie okazalo kazali mi isc do domu !!. Bo srube moze i by mieli, ale nie szlo starej usunac ze zwrotnicy bo sie zapiekla w tuleji gumowo metalowej. Wiec gadaja ze musza i tuleje zamowic i na dzis nie da rady, pytalem o samochod zastepczy to nic muialem autobusem sie tluc... o godzinie 17.30 dzwonia do mnie ze tuleja jest nie wymienialna i trzeba zwrotnice kozt ponad 1000zl. !! Ja pytam kto zaplaci za to a oni ze ja mam za to zaplacic. Ja mowie ze nie zaplace i tyle dalem dobre auto i chce dobre. Dzis dali je do MUSIOLA i pytali ile regeneracja tego, powiedzieli mi 300zl ja mowie i tak nie zaplace za to ze to ich wina. Oni to mam odebrac auto tak jak jest, to je odebralem i sam se to zrobie. Chcialem na pismie ze oddalem sprawne a uszkodzone oddali to nie chcieli mi dac. Gadalem ze zaklad ubezpieczony maja napewno i nie pomoglo nic.

Ile to bym mial czekac, ani zastepczego samochodu, ani zadnego pisma nie chcieli mi dac, ani zrobic auta. Za wszystko ja mialem ponosic koszty

generalnie mechanik idiota, przecierz czuc że sie sruba ukreca, poza tym mozna wywiercic czesc starej sruby zdemontowac wahacz i reszte sruby wypchnac na prasie.
można także obciac srube piłą lub zygiblatem

pzd.

a ja powołał rzeczoznawce na tej podstawie do sadu
ale wiesz, auto wtedy uwalone bo to dowód.

pzd.

No ito jest glowny problem zapewne dla wiekszosci
Udupic auto na uj wie ile, wydac uj wie ile
Zeby ostatecznie w dobrym przypadku odzyskac kilka stow

Ot zycie niestety

No wlasnie dlatego zabralem. Dzis zakupilem cala zwrotnice idealna,bo nie ma wymienialnych tuleji wahliwych... gratis dostalem sruby mimosrodowe i laczniki bo moje muialem ciac. koszta 200zl. I ida dzialac,jutro zbieznosc Darek cos polecil w Celadzi.

Amortyzatory
Powrót