Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Sprawy organizacyjne - Rozmowy odnośnie klubu, forum oraz strony Alfaholicy.org - nowości, problemy, sugestie.
Użytkownik Rowerzysta
Wyszukiwanie na forum
Funkcja przeszukiwania forum jest nieefektywna.
Chcę na przykład znaleźć posty zawierające jednocześnie dwa słowa: "alfadiag lambda". Dostaję w odpowiedzi 8 stron wypełnionych postami, w tym między innymi strony zawierające tylko "alfadiag", chociaż wcale ich nie szukam.
Nigdzie nie udało mi się znaleźć objaśnienia, jak jest osiągany rezultat, gdy w polu "szukaj słowa" wpisanych jest więcej niż jedno słowo. Z prób można się domyśleć, że jest to zwykła alternatywa. I to jest coś, co odbiera chęć szukania. Potrzebna jest stosowna modyfikacja tej funkcjonalności.

Jeśli wpisujesz te dwa słowa bez cudzysłowiu, to logiczne jest, że w momencie, gdy występuje każde z nich osobno wyszukiwarka znajduje Ci tematy je zawierające. Poza tym można skorzystać z opcji zaawansowanych i wtedy już masz większe pole do popisu. Wiadome jest, że to tylko wyszukiwarka i czasem trzeba kilka tematów przeczytać, zanim się znajdzie coś dla siebie. Inną kwestią jest zakładanie nowych tematów przez osoby nie chcące czegoś poszukać i czekające na gotową odpowiedź, mimo tego, że temat był wałkowany niejednokrotnie. Takie powielające się tematy komplikują właśnie wyszukiwanie istotnych tekstów, a w dodatku zapychają forum. Chwała Ci za chęć szukania, ale musisz się uzbroić w cierpliwość lub spróbuj z zaawansowanym szukaniem. Pozdrawiam.
Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.
Użytkownik Rowerzysta

Kiedyś w wyszukiwarce dostępne było użycie funkcji boolowskich AND OR na wyszukiwanych słowach. Nazywało się to jakoś inaczej, ale tak działało. Od jakiegoś czasu ta opcja jest niedostępna. W zaawansowanych nic takiego nie ma.
Jeśli jestem w błędzie i znasz sposób, jak użyć koniunkcji słów, bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Napisał
salfist 
Kiedyś w wyszukiwarce dostępne było użycie funkcji boolowskich AND OR na wyszukiwanych słowach.
Patrząc na datę rejestracji to raczej nie pamiętasz czasów phpBB by przemo, więc musiało być na vBulletin
Jakiś czas temu zmieniliśmy typ wyszukiwania na mniej obciążający serwer. Póki co musi zostać jak jest, ale niedługo mam nadzieję, że się to zmieni.
Na razie jeśli forumowa wyszukiwarka Wam nie wystarcza to niestety musicie używać wyszukiwarki Google.
Każdy kibic... sory, każdy KIBOL to bandyta - ZAMKNĄĆ stadiony
Każdy internauta... sory, każdy LICEALISTA to idiota - ZAMKNĄĆ internet
Kto steruje wszystkimi grupami?

Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia