Świetny pomysł, chociaż to co jest teraz na iPhone wygląda całkiem nieźleAle fakt, przydało by się coś dostosowanego pod mobilne przeglądarki.
Mam wniosek racjonalizatorskiNie wiem na ile jest trudny i/lub wykonalny, ale czy dałoby radę dodać styl zoptymalizowany dla telefonów, podobny jak np. na: http://www.elforro.com/index.php?styleid=15 (udostępniony publicznie tutaj), albo przynajmniej styl "lekki" (dla osób bez pakietów internetowych i lepiej obsługiwany przez mobilne przeglądarki) oraz z autodopasowaniem szerokości tekstu do rozdzielczości ekranu (tak jest np. jak otwieram w moim telefonie (Samsung Wave - rozdzielczość 480x800) forum www.nhl.pl)?
Pytam, poniewać podczas mojej podróży na Centenario w hotelach korzystałem przez WiFi do czytania forum, ale musiałem przewijać ekran w poziomie (po powiększeniu do odpowiedniej czytelności tekstu, zawijał się w Operze Mini, ale tam znowu "wykrzaczał" się cały styl.
Był też jakiś problem z postowaniem (udało się zalogować i nawet raz wejść w okienko pisania, ale przy wysłaniu (porządnej epopei) wyskoczył błąd i przy kolejnych wejściach na stronę (będąc zalogowanym okienko odpowiedzi było "szare" (nieaktywne). Myślę, żę z czasem coraz więcej Alfaholików będzie w ten sposób odwiedzać forum i może dałoby się coś zrobić, żeby ułatwić im życie?
Świetny pomysł, chociaż to co jest teraz na iPhone wygląda całkiem nieźleAle fakt, przydało by się coś dostosowanego pod mobilne przeglądarki.
Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem
fajnym rozwiązaniem dla komórek jest też tapatalk - http://www.tapatalk.com/. jest darmowy, działa na vBulletin (konfiguracja nie jest trudna), są klienty dla Androida, iOS, Symbiana i BBerry. sam używam tego dla for mufc.pl i symbianos.pl i sprawdza się świetnie.
No tak, ale tapatalka dla bada OS jescze nie ma![]()
A zresztą większość userów i tak pewnie używa Opery Mini, co przy rosnącej popularności ekranów dotykowych w każdej półce cenowej (od Avili po HTC HD 2), na pewno wygeneruje popyt na skórkę bardziej przyjazną telefonom, która nie będzie się wykrzaczać w Operze mini (ze względu na dużo elementó graficznych), a w przeglądarce iPhonowej (i podobnych full HTML, ale różnych producentów) nie będzie trzeba ciągle "szczypać strony" i przewijać w poziomie żeby przeczytać drobny tekst
![]()
Są skórki forum dla telefonówTo żaden problem to zainstalować, tylko nie myślałem, że komuś się to przyda. Pokombinujemy na dniach
![]()
Każdy kibic... sory, każdy KIBOL to bandyta - ZAMKNĄĆ stadiony
Każdy internauta... sory, każdy LICEALISTA to idiota - ZAMKNĄĆ internet
Kto steruje wszystkimi grupami?
z tym, że nie pisałem tego w kategoriach "albo - albo"jedno nie wyklucza drugiego. rozumiem, że wymienione przeze mnie systemy niekoniecznie są tymi najpopularniejszymi i pierwszeństwo ma rozwiązanie pożyteczne dla wszystkich, ale jakby się ktoś w drugiej kolejności zajął tapatalkiem to też byłoby pięknie. bo w kwestii wygody przeglądania bije mobilne tematy na głowę
![]()
Wiecie co? Ja nie przeglądam żadnego forum z komórki, może komuś się będzie chciało przejrzeć: http://www.vbulletin.org/forum/forumdisplay.php?f=237
Kompletnie nie wiem czym się kierować w wybieraniu takiej skórkiKilka na pewno widziałem.
Co do tapatalk - rozumiem, że do każdego telefonu trzeba wgrywać osobny plugin? Zobaczę w wolnej chwili, jeśli to nie generuje jakiś dużych obciążeń to również można zainstalować. Tylko miejcie na uwadze to, że już jest vB 4, na razie nie możemy się na niego przesiąść, bo przy naszym sprzęcie vB 3 jest wydajniejszy, ale kiedyś może się przesiądziemy. I może być problem jak nie będzie tapatalk dla vB 4![]()
Każdy kibic... sory, każdy KIBOL to bandyta - ZAMKNĄĆ stadiony
Każdy internauta... sory, każdy LICEALISTA to idiota - ZAMKNĄĆ internet
Kto steruje wszystkimi grupami?
co do tapa - obecnie wspiera wersje vBulletin 3.7.x/3.8.x/4.0.x - nie mam pojęcia na której działa forum obecnie, wazne jest tez na ktorej wersji PHP działa ( na php4 mogą być problemy)natomiast instalacja jest prosta, z tego co udalo mi sie ustalić z adminem mufc.pl - nalezy się zarejestrować na ich stronie w sekjci "for forum owners" i podążać, za instrukcjami - nie rozni sie to od instalacji innych wtyczek.
a i plugin jest jeden, nie trzeba dla roznych modeli telefonow oddzielnie instalować. od tego są klienty dla poszczególnych platform.
Ja przeglądam niekiedy forum na nokii 6220C na wbudowanej przeglądarce i nie muszę przewijać w poziomie, tekst jest dostosowany. Posty też pisałem z telefonu i żadnych problemów nie było.
No tak, ale style dla telefonów dotykowych mają też odpowiedni ukłąd i przyciski do obsługi palcem. Ale z tego linku, co podał Tuti, jakoś nie widzę zbyt ciekawych przykładó, wogóle chyba temat jest jednak mało rozpowszechniony...
W moim pierwszym poście jest udostępniony jeden styl dla telefonów - może by się dało jego przerobić na bardziej alfistowskie barwy i zastosować, tylko z włączonym zawijaniem tekstu. Bo właśnie nasze forum mi się nie zawija i muszę przewijać w poziomie, a np. też podane w moim pierwszym poście www.nhl.pl już tak.
Nie wiem, jak z postowaniem, bo za pierwszym razem udało mi się wejść w pisanie, tylko później mi się zamknęło okienko i skasował tekst, ale potem okienko wpisywania jest szare...
No nic, jakbys miał trochę czasu Tuti, to możesz spróbować dodać ten styl z pierwszego postu, chociaż w sumie dużo osób nie psize w tym wątku więc sprawa nie jest pilna![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki