witam!!!![]()
czytając ostatnio posty na temat oświetlenia samochodu,przyszedł mi do głowy taki oto pomysł...![]()
chciałbym zamontować w swojej alfinie spryskiwacze reflektorów. :>>
znalazłem nawet kilka ciekawych opcji na allegro,ale niestety nic oryginalnego do alfy. ;//
większość to podzespoły vw,audi,skoda... :cry:
montaż spryskiwaczy na zderzaku (tak jak fabrycznie) nie jest problemem. :wink:
ale montaż wysuwanych w alfie przed liftem to już wyższa szkoła jazdy,i właśnie coś takiego mnie interesuje![]()
czy ktoś z was ma lub montował w swoim samochodzie (czyt.zderzaku) taki system czyszczenia reflektorów??? :wink:
pozdrawiam!!!
andrzej
moja druga ulubienica...
witam!!!
dziwne...
napewno sporo klubowiczów ma w swoich autach xenony (montowane nie fabrycznie),soczewki,hidy...
czyżby tylko mi zależy na tym żeby coś zrobić,aby nie trzeba było ciągle latać ze szmatą i czyścić reflektory :?: :?: :?:
pozdrawiam!
moja druga ulubienica...

Jak beda cisnieniowe to tak, jak nie to bedzie efekt taki jak w czasie deszczu
159-270/505 /Ghibli 2.8 Bi-Turbo 381km/156 2.4 Grafittowy klekot 180/380 /AR 156 3.2GTA Rozbita
eee, to chyba kwestia tego, ze taki montaz to wyzsza pierdolencja... nie tak hop-siup. Klime tez ponoc daje sie dokladac, a jakos nie znam nikogo, kto by wykonal sobie to na jakimkolwiek aucie..... Czemy nikt nie zamienia TS-a na JTD? Tez sie chyba da.... ale to grubsza robotka.Napisał andro34
Montowanie spryskiwaczy zaczalbym od zebrania wiedzy - co MUSZE wymienic. Pewnie jest inny zbiornik, cos w elektryce grzebiesz potem... takze to grubsza sprawa i stad moze nikt nic nie wie.
PS. Tez bym chcial to miec
albo wycieraczki. Mialem kiedys - i to genialna rzecz.
jak to sie mowi chciec a miec....to jest co innego ale naprawde pomysl fajny ale popieram czuje ze zbyt wielu dlubania i dlatego pewno nik sie nie zabieral za to
Meravigliosa Creatura-ar156
do spryskiwaczy przede wszystkim większy zbiornik na płyn, druga sprawa to o czym piszesz to super sprawa ale trzeba by było zobaczyć jak to jest rozwiązane w samochodzie który ma coś takiego, może da się na allegro kupić cały zestaw takich spryskiwaczy wysuwanych i jakoś zapodać do AR.
Ale tak jak pisał kolega wyżej z pewnością wielu by to chciało mieć ale mało kto ma tyle czasu i zdrowia aby poświęcić go na taką przeróbkę, bo o ile założenie spryskiwaczy od modelu GTA lub tych które miały takie spryskiwacze nie jest problemem ale założenie mechanizmu wysuwającego spryskiwacze to już wyższa szkoła jazdy.
Kobiety są jak motocykle, chwila nieuwagi i lądujesz w rowie...
Tako rzecze mrutyna.
Fotografia Ślubna
witam wszystkich!!!
dzięki za odzew i poparcie.![]()
orientowałem się w tym temacie i mam już pewną koncepcję... :mrgreen:
przedewszystkim nie interesują mnie jakieś półśrodki i chińskie "psiukawki" z allegro,tylko konkretna instalacja markowych podzespołów gwarantująca bezproblemowe i efektywne działanie. :wink:
tak jak już pisałem montaż spryskiwaczy na zderzaku jest naprawdę bardzo prosty,widziałem takie na allegro przeznaczone do skody oktavii RS.wyglądem przypominają te z alfy ;//
http://moto.allegro.pl/item538264188...h_aut_now.html
do tego specjalna wysokociśnieniowa pompka,przewód i zbiornik na płyn. :>>
mogę się mylić to mnie poprawcie,ale wydaje mi się że alfa z fabrycznym systemem mycia ma drugi zbiornik na płyn,pod błotnikiem przy akumulatorze. :|?:
ja chcę zamontować dodatkowy zbiornik właśnie tam,ponieważ ten co jest będzie już niewystarczający.(taka pompka ma wydajność ok 10l. na minutę)
jeśli chodzi o montaż wysuwanych spryskiwaczy,to w zderzaku pod reflektorami jest wystarczająca ilość miejsca i spokojnie tam je zmieszczę.:wink:
problemem będzie odpowiednie i pewne ich zamocowanie w zderzaku,ale mam dostęp do odpowiednich narzędzi więc będzie ok.
oto linki do tych wysuwanych:
http://moto.allegro.pl/item539036162...torow_kpl.html
http://moto.allegro.pl/item537726889...uper_cena.html
http://moto.allegro.pl/item538694511...acze_oryg.html
jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu wszystko już będzie działać.DD
oczywiście wrzucę fotki z przebiegu całej operacji.![]()
pozdrawiam!!!
moja druga ulubienica...
Jaki jest koszt reszty podzespołów??
www.pga.net.pl Profesjonalne Systemy Alarmowe, Pogotowie Komputerowe, Grafika Komputerowa - zapraszam!
napewno nie są to jakieś duże koszta. :wink:Napisał Tfaruk
a)zbiornik trzeba będzie dopasować z innego samochodu (autoszroty się kłaniają)myślę że maksymalny koszt to 50zł.
b)przewody to w każdym sklepie motoryzacyjnym około 30zł
c)do tego jakiś przełącznik chwilowy,przekaźnik,przewody około 40zł
d)montaż-a to to już moja działkaDD
tak to wygląda według mnie.
jeśli wziąć pod uwagę wariant prostszy a zarazem tańszy (spryski na zderzaku) to koszt wszystkich podzespołów wachałby się w okolicach 200zł+ montaż.
ja mam o tyle zadanie utrudnione że przebywam w Holandii a tu jest wszystko dużo droższe,ale za to wybór jest większy jeśli chodzi o autoszroty. :>>
jutro jadę na poszukiwania. :wink: :mrgreen:
pozdrawiam!
moja druga ulubienica...
Jeżeli chodzi o zbiornik to jest jeden ale za to duży. 5 L. bez problemu mi się mieści. Są dwie pompki a przewody do spryskiwaczy świateł są tak grube jak mój palec. A co najgorsze w taką pogodę jak jest teraz to mam większy przepał płynu do spryskiwaczy niż benzyny z baku :-)
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki