[156] Automatyczne otwieranie bagażnika.

Nie nam spoilera ale chce założyć ten duży i jak to wtedy zrobić żeby była ta ''automatyka''

kupić siłowniki z Forda Mondeo, z wersji liftbac, czyli bagażnik otwierany razem z tylną szybą.

No ok ale teraz jak je zamontować przecież są 3 razy dłuższe

Siłowniki od SW a Sedan różnią się? (Oprócz mocy?) Mi bardziej zależy na automacie w SW ;].
Te od mondeo mają podobno moc 475N, natomiast orginalne mają moc 370N więc dźwignąć już powinno, a co z Sportwagonem jeśli ten ma 620N ;]?

Stilo Multiwagon?

Ostatnia edycja:
Minęło już trochę czasu od ostatniego wpisu, więc może ktoś, przez ten czas, znalazł jakieś rozwiązanie? :D

Powiem tak Panowie dobrze przeliczcie ile mocy potrzebujecie na tych siłownikach.. ja zrobiłem swoje na zamówienie kiedy miałem problemy ze zużytymi po "dociążeniu" klapy kiedy ją wygłuszyłem.. i przy okazji liczyłem na otwarcie automatyczne bagażnika.. to tak się nie da.. zamek ma zapadkę tak zrobioną że klapa się uchyla ale nie otwiera dalej dopóki nie pociągniemy.. a moje siłowniki zrobiłem dwa razy mocniejsze od seryjnych i teraz klapa poprostu leci do góry jak tylko przekroczy zapadkę i jak nie złapię to uderzy o dach i to już nie fajne..

Jak będę miał czas i chęci to pewnie wymienie klape i lżej ją wygłuszę i założe seryjne nowe siłowniki.. ;)

nie sensowniej podmienić sprężyny w odbojach na bardziej sprężyste aby dobrze odepchnęły tą klapę? Oczywiście amortyzatory gazowe muszą być w nienagannym stanie. Wydaje mi się, że to i tak takie półśrodki. Normalnie klapa powinna chyba być elektrycznie unoszona do góry. Inaczej można nieźle w zęby zarobić :P

Ostatnia edycja:
w Daewoo Espero mialem taki przycisk ze otwieral odrazu klape do gory ;)
moze z tego samochodu daloby rade przelozyc?

Przycisk służył jedynie do otwierania klapy tj. sterował zamkiem.
To, że klapa sama szła do góry powodował mechanizm czysto mechaniczny w którym nie było siłowników, a jeśli dobrze kojarzę jedynie sprężynki. Poza tym klapa jeśli nie była dociążona to szła do góry, u siebie miałem na klapie spoiler i jedynie się delikatnie unosiła ;)

Ostatnia edycja:
no dobrze, jakby to nie bylo rozwiązane to czy da rade to zaadaptowac do 156?

Imho - nie :)
Przede wszystkim brak tu zawiasów wchodzących do środka bagażnika. Dwa, Espero miało szerszy otwór bagażnika.

Ostatnia edycja:
Powiem tak Panowie dobrze przeliczcie ile mocy potrzebujecie na tych siłownikach.. ja zrobiłem swoje na zamówienie kiedy miałem problemy ze zużytymi po "dociążeniu" klapy kiedy ją wygłuszyłem.. i przy okazji liczyłem na otwarcie automatyczne bagażnika.. to tak się nie da.. zamek ma zapadkę tak zrobioną że klapa się uchyla ale nie otwiera dalej dopóki nie pociągniemy.. a moje siłowniki zrobiłem dwa razy mocniejsze od seryjnych i teraz klapa poprostu leci do góry jak tylko przekroczy zapadkę i jak nie złapię to uderzy o dach i to już nie fajne..

Jak będę miał czas i chęci to pewnie wymienie klape i lżej ją wygłuszę i założe seryjne nowe siłowniki.. ;)

Miałem podobny problem bo kupiłem mocniejsze teleskopy od Passata B5(mocniejsze o około 150N na sztuce), i początkowo założyłem je źle, tzn tą czarną grubą częścią na dole zawiasu, a cieńką na górze zawiasu od klapy, bo inaczej ze względu na wymiar nie mogłem go założyć. Teraz dopasowałem te teleskopy i mam założone tak jak powinno być, tzn to czarne jest już u góry przy otwartej klapie. Dzięki temu klapa mimo dużej siły teleskopów początkowo otwiera się szybko, ale później samoistnie wyhamowuje swój rozpęd, wcześniej jak tylko podniosłem klapę na około 5cm to wystrzeliwała do góry odbijając się 2 razy od górnego ogranicznika maksymalnego otwarcia klapy. Zobacz jak masz u siebie to zamontowane i spróbój obrócić te teleskopy jeśli będą zamontowane tak jak u mnie na początku. Myślę, że obrócenie ich rozwiąże problem wystrzeliwującej klapy.

A co do automatycznego otwarcia bagażnika, to czy na pewno jest ono wam takie niezbędne? ;) Ja jakbym miał to u siebie to już nie raz bym szklarza odwiedzał, bo mam na klapie zamontowaną antenę od CB radia i w góryn położeniu klapy jest już bardzo blisko tylnej szyby.

Jakby się udało jakoś to wykombinować, to ja chętnie bym założył takie coś do swojego SW.
W Insignii miałem elektrycznie otwierany bagażnik- kozacko to wyglądało to raz, a dwa, że wygodne było- lecę z paczkami, robię pyk- i sam się otwiera bagażnik ;)

Amortyzatory
Powrót