Witam
Coraz czesciej mysle nad swapem silnika do mojej Alfy Romeo (156 2.0 16v TS z 1998 roku). Na poczatku caly czas myslalem o 3.0 V6 ale ostatnio coraz czesciej slysze ze jest duzy problem przy swapie tego silnika do budy TS-a. Oprocz tego jest jeszcze opcja 2.0 V6 Turbo z 166/GTV.
Co do samego swapu to nie bedzie zakupiony tylko silnik ale cale auto (prawdopodobnie 166) wiec chcialbym zapytac jak to jest z ta zmiana silnika w TS-ach? Slyszalem ze swap z 2.5 V6 na 3.0 V-ke to podobno nie problem, ale czy naprawde taka duza rzezba wchodzi w gre przy zmianie silnika w TS? Czy sa moze jakies alternatywy (2.0 16v/20v Turbo z Fiata Coupe)
Sprzedaz samochodu nie wchodzi w gre, poniewaz w auto zastalo juz zainwestowane sporo pieniazkow, (zawias, buda, hamulce, wnetrze itp) a niedosyt mocy coraz bardziej sie powieksza...
Z gory dzieki za podpowiedzi...
Przepraszam za zamieszanie i Prosze admina o przeniesienie do dzialu Tuning Mechaniczny
Ostatnio edytowane przez JarekFK ; 30-09-2009 o 09:42 Powód: umieszczenie tematu w zlym dziale

dokładnie jak pisze Starscream kupuj całe auto poz dzwonie lub angola tak to nie dosc ze wyrwiesz wszystkie włosy z glowy to jeszcze twoja kieszen bedzie ciezko kwiczec niestety nie wystarczy kupic silnik i skrzynie szkoda potem płacic za kazdą drobnostke czujnik kabelek nei mówic juz o całej reszcie " grubego" sprzetu kolektor rozrusznik sprezarka klimy itp itd a tak wogóle to swap fajna sprawa

Dzieki za rade, ale wczesniej napisalem ze w gre wchodzi tylko zakup calego samochodu (AR 166). Mieszkam od lat w UK i kupno takiego samochody i przywoz go do Polski wyjdzie duzo taniej niz kupno w Polsce samego silnika (nawet bez osprzetu..
Chodzi mi raczej o to czy przy przekladce w TS-ie na V-ke wystarcza mocowania silnika przelozone z AR 166 V6 czy potrzeba bedzie sztukowac cos z 156 2.5 V6...

Potrzebny Ci chyba osprzet(trzeba sprawdzic w eperze) i łapy z 156 v6 i wiazka od silnika, oraz dużo czasu i pieniedzy.
Najpierw zainwestuj w hamulce i zawias który dzwignie v6 a później przekładaj silnik, samochód dłużej jeździ
Powiem Ci tak, jak masz dużo czasu to mogę Ci troszkę powiedzieć, bo 146 a 156 to dużej różnicy pod maska nie ma.
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...j_projekt.html
jeszcze mi troszkę zostało do skończenia, ale alfka się przemieszcza i to szybko ;] czasu mi brakuje.
P.S. to chyba nie ten dział tuningu ;]
Ostatnio edytowane przez gifwwl ; 04-10-2009 o 23:21
Naprawa fiat, alfa romeo http://www.autokielak.pl/

Co do dzialu to faktycznie pomylka...
Ale zaraz w edycji poprosilem o przeniesienie do wlasciwego dzialu ...
A teraz co do autka. Plan zaklada poczatek zabawy na jesien przyszlego roku. Dawca bedzie napewno AR 166 z 3.0 V6 i z manualem pod maska. Samochod bedzie caly. Co do Twojego projektu to napewno bedzie bardzo pomocny i jezeli bede oczywiscie mogl z mila checia skontaktuje sie z Toba w sprawie paru pytan. Powoli zaczynam kompletowac czesci od 156 2.5 V6 wiec napewno napisze do Ciebie na priv...
Co do zawieszenie i hamulcow to napewno zagosci jakis gwint byc moze przeznaczony do GTA/V6. Hamulce pewnie GTA (uzywany kpl. tarcza, klocki, zaciski to koszt okolo 250 funtow). Oprocz samego swapu powoli szykuje sie decyzja czy od poczatku do nowego silnike nie bedzie dolozony kompresor (jezeli tak to prawdopodobnie bedzie to supercharger z Jaguara XJR-a), moim zdaniem jezeli juz bdzie taka przerobko to duzo latwiej bedzie zamontowac kompresor i reszte zabawek majac wyciagniety silnik. Samochod i tak stoi wiekszosc czasu w garazu gdyz nie ma mnie w kraju. Swap bedzie robil kolega, ktory ma doswiadczenie w przezucaniu silnikow w wielu autach (ostatni jego projekt to Opel Calibra z silnikiem 3.2 V6 z Vectry GTS) a elektryka zajmie sie moj brat (elektronik - ktory budowal juz cale komletne wiazki do kilku samochodo rajdowych)
Wiem ze plany sa duze, ale jak wszystko dobrze pojdzie za jakis czas bedzie to jedna z szybszych 156..![]()

to powiem, że zapowiada się grubo ;]
a moze turbo, kolektory od 2.0v6 pewno podejda ;] a ja nie to spawać, albo kompresor
Powodzenia, jak co to pisz.
Naprawa fiat, alfa romeo http://www.autokielak.pl/
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki