NIe sposob sie tutaj nie zgodzic - swojego czasu czytalem pewien artykul w gazecie fachowej (nie pamietam juz jakiej - chyba "auto technika motoryzacyjna") w ktorym zamieszczono test zarowek halogenowych. Ku mojemu zaskoczeniu wsrod bodajze ok 20-30 testowanych w tunelu swietlnym (testy na oslepianie, oswietlenie drogi, granice poswiaty itd.) test zdaly tylko Phillipsy i Osram'y, a wsrod przegranych (miedzy innymi na odchylki w geometrii zarnika :!: ) byly taie firmy jak Narva czy Hella.Napisał marcins737
Tak wiec pozwala to wysnuc wniosek ze konstrukcja oswietlenia w aucie to wcale nie jest taka prosta sprawa i jak by przyjrzec sie dokladnie temu co mamy w samochodach to wyszloby ze 70% ludzi jezdzi z nieprawidlowym oswietleniem.
To co tu dopiero mowic o chinskich wynalazkach typu HID ktore w dodatku montuje sie w standardowe klosze...

Sorry, ale nie rozumiem tych argumentów. Gdyby wszystkie reflektory były budowane idealnie dla danego typu żarówki to wszystkie powinny świecić identycznie. Dlaczego tak nie święcą ? Ano dlatego, że często projekt stylistyczny reflektora przesłania producentom problem wydajności i ergonomii. Dlaczego tyle specjalnie zaprojektowanych pod powiedzmy H7 źródeł światła ma na tyle dużo np. światła rozproszonego, że przy niesprzyjających warunkach mogą oślepiać innych ? Prawda jest taka, że jest spora tolerancja i homologację dostają nawet takie reflektory, które kiepsko świecą, mają sporo światła rozproszonego itp. wady fabryczne. No, ale mają homologację i są legalne w przeciwieństwie do moich. No, ale kto by śmiał krytykować oryginalne kiepskie ksenony czy H7![]()
Pozdrawiam
Sebastian

- no to kolega Scorpion Ci wyjaśnił innym słowy. (Przepraszam, jeśli nie jasno się wyraziłem)Napisał marcins737

Jasna jeśli zaświecąNapisał marcins737
Ale nie do końca, bo przerobiony reflektor również może świecić poprawnie (dlatego pisałem o różnych reflektorach dla tej samej żarówki), z tą tylko (albo i aż) różnicą, że nie będzie posiadał homologacji i innych tego typu "świstków"
Moze, ale prawdopodobienstwo tego jest znikome. Fabryczne lampy moga swiecic kiepsko, bo dobre swiatlo to przede wszystkim duza powierzchnia lampu i ustawienie odblysnika pod katem prostym do nawierzchni - co ma miejsce obecnie chyba tylko w starych volvo, ladach i garbusach![]()

Pozdrawiam
tak jak obiecąłem przetestowałem HiD pod rozbłysnik i efekt jest niesamowity, Świeci pięknie drogi widąc więcej niż na tych dedykowanych pod soczewkę.
Ale moge powiedzieć jedno nie chcielibyście mijac mnie jadąc z naprzeciwka. To wygląda jak światło super mocne zarówki zucone na lustro. Swici dosłownie wszędzie. nawet na pobocza i to tak że pobocza widze tyle co na normalnych swiatłach z przodu. I w ogole nie idzie tego wyreguowac.
Kupie BV ultra philipsa
Pzdr

A skąd wiesz, że nie będzie?Napisał marcins737
Prowadzenie tej dyskusji dalej w w ten sposób nie ma sensu. Czepiasz się szczegółów, których tak naprawdę można się domyślić. Ja też jestem przeciwnikiem oślepiania na drodze, ale nie tylko przez ksenony, co więcej, kiedy jadę nocą, tak się akuratnie składa, że z tych, którzy mnie oślepią, to większość i to zdecydowana ma tradycyjne reflektory, bez ksenonów, tylko po prostu źle wyregulowane. Jest jeszcze inna grupa tych którzy oślepiają - Ci z przeciwmgłowymi reflektorami.
Natomiast jeszcze raz podkreślę, że należy rozróżnić przepisy od rzeczywistości. Chociażby dlatego, że tak na dobrą sprawę, każdy z nas w ten czy inny sposób je łamie.
Wszystko inne powiedziałem w poprzednich postach![]()

http://www.intellexual.net/hid.html#intro
No niestety po angielsku. Ale bardzo ladnie jest wyjasnione, ze niestety reflektor musi byc przystosowany do zarnika ksenonowego (odblysniki, inna konstrukcja itp). Z drugiej strony w swojej 155 mam doskonale, wrecz moze za mocno skontrastowany swiatlo-cien i sie zastanawiam czy po wlozeniu palnikow byloby tak samo. To nie jest pytaniebo ile osob tyle moze byc teorii.

Jedyne czego jestem pewny, to wiem ze nie nadaja sie do tego reflektory odblysnikowe. Co potwierdzil kolega z alfy 156 instalujac nawet zarniki niby dedykowaneMusialbym sprawdzic to u siebie, bo kazdy co innego pisze. Ale za bardzo nie chce mi sie pakowac w to kasy. Moze kiedys. Ostatnio jezdzilem najnowszym citroenem c4 z bixenonami, swiatla reagowaly na ruchy kierownica odpowiednio doswietlajac droge. Nie sadzilem ze jest to az tak swietne
![]()

odbłysnik odbłysnikowi nierówny.
Mój jest już mocno zużyty mam nawet jak niedawno zauwazyłem fragment na której nie ma tej foli odbijającej. niewielki bo niewielki ale zawsze jest. Wiec sam nie wiem
Może w jakims punkcie montującym ksenony ci użyczą na próbe.
Pozdrawiam
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki