Witam myślałem nad wstawieniem wskażnik ciśnienia oleju w mojej belli , a konkretnie zrezygnowania z zegarka i wpasowanie go w to miejsce , tylko czy da się to w ten sposób rozwiązać ?? nie chcę pakować jakiegoś zegara w słupki itp. miałbym nawet możliwość wydrukowania tarczy do zegara by miała taki sam kolor jak inne wskażniki , nie wiem jak wygląda zegarek od środka i czy da sie go wymontować tak by zmieścił się tam wskażnik, i jaki wskażnik byłby najlepszy :/:/
proszę o każdą rade
Komentarz dodany przez: robak#21
Proszę o podawanie prefixu przed tematem
Ostatnio edytowane przez robak#21 ; 03-02-2011 o 16:02

Temat bardziej się nadaje do działu mechanicznego
Montaż takiego wskaźnika w TS to bardzo dobry pomysł. Polecam wskaźniki elektroniczne na silniku krokowym, są dokładniejsze niż analogowe.
Ja sobie zamontowałem w słupku 3 zegary: woltomierz, temp. oleju i oczywiście ciśnienie oleju. Wszystkie o śr. 52mm, wychył wskazówki 270*, firma Prosport. Mam je od lata zeszłego roku i bardzo dobrze się spisują.
Do ciśnienia oleju szukaj zegara wyskalowanego do 7 bar, zakres wystarczy i będzie dokładniejszy od takiego do 10 bar. W razie czego służę radą![]()

Można dac podkładke pod filtr, ale w TSie nie jest to konieczne, bo w podstawie filtra są dwa otwory zaślepione korkami M18x1,5 z tego co pamiętam. Tam można wkręcic poprzez odpowiednie reduktory czujniki od zegarów.
Zrobiłem to podobnie jak w tym opisie:

tylko mi powiedz czy czujnik ciśnienia wkręca się w ten górny otwór czy w dolny , bo podejrzewam że jeden jest przed filtrem a drugi za filtrem

Mi sie wydaje że jeden otwór to kanał przed filtrem a drugi za filtrem , dla temperatury to obojętne , ale ciśnienie przed i za filtrem będzie inne , bynajmiej tak mi się wydaje , ale dobrze by było gdyby sie ktoś wypowiedział kto coś dobrze o tym wie ,![]()
a czy ktoś sie kiedyś spotkał żeby ciśnienie i temperatura była w jednym liczniku - jeden zegar a w nim dwie skale? czy można dostać takie dodatkowe zegar(y) z zielonym podświetleniem?
Alfa Romeo 156 1,8 TS CF2 1999
wolę pchać swoje Alfa Romeo niż jeździć innym samochodem...

Ja widziałem obrotomierze, które są zintegrowane z innymi wskaźnikami i raczej nie są takie rozwiązania warte polecenia, bo jak coś jest do wszystkiego to wiadomo do czego to się nadaje. Trochę się naoglądałem tych wskaźników i żaden szanujący się producent nie ma w ofercie wskaźników typu "kilka w jednym".
Ten obrotomierz, średnica 12 cmwygląda tak:
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki