• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] przyciemnianie szyb

• Autor wątku Autor wątku Mlody189
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hehe jeszcze mnie niezlapali :twisted:
ale jeden z naszych kolegow alfaholikow musial drapac szybki

Jeson napisał:
hehe jeszcze mnie niezlapali
ale jeden z naszych kolegow alfaholikow musial drapac szybki
i Ciebie to może czekać jak pojedziesz na przegląd,teraz stacje wykonujące przeglądy są bardzo wyczulone

tak jak piszecie szybek przednich nie można przyciemniac wogule folia a większość np te lekko zielone/niebieskie mają juz 30% ale jezeli ktos juz chce przyciemnic to wydajem i sie ze lepiej jest DOBRĄ folia zawsze jak są uporczywe miśki bądź inne problemy folie sobie usuniemy a piecowe przyciemnianie bądź laserowe juz nie .. ja mam u siebie przyciemnione na maxa folia lusterkowo - czarną + mialem orginalne fotochormy wiec mam naprawde czarne szyby poki co miski mnie nie zatrzymali ale wiele razy stalem obok nich na swiatlach czy to obok drogowki czy to obok prewencji .. i zbytnio im to nie przeszkadzalo ze mnei wogule nie widac, a co do atestow na folie tak naprawde to nimi mozna podetrzec sobie du%# poniewaz tyle szyby mozna sobie nawet zaspawac czy folia aluminiowa zakleic i mamy na to pelna zgode jezeli mamy 2 lusterka a przednich szyb NIE mozna robic folia wogule !! wiec na co nam atest ? dobry jest w razie czego kwitek jak folia jest w miare jasna ze nie jest to folia przyciemniajaca a folia antywlamaniowa wtedy mozna mowic ze szyby orginalnie byly tak dymione a folia jest tylko antywlamaniowa zeby nam ktos radyjka nie ukradl ..

PS. jakos na dniach dozuce fotki szybek

alanwroc napisał:
mozna mowic ze szyby orginalnie byly tak dymione a folia jest tylko antywlamaniowa zeby nam ktos radyjka nie ukradl ..
raczej policja na taką bajkę by się nie nabrała bo producent nie może przyciemnić przednich szyb bardziej niż 30%

nie wiem jaka jest prawda ale był robiony test oglądałem w tv, nie pamiętam co za program ale mniejsza z tym, test był przeprowadzany na szybach bocznych kierowcy wszystkie nowe nie używane w autach

urządzenie do tego testu bez szyby w ramieniu wykazywało 100% przejzystosci
-szyba zwykła (biała) - 94% przejzystosci

-szyba Atermiczna (zielona) - nie naswietlona 83% przejzystosci ,naswietlona miała 64% przejzystosci czyli juz sie nie miesciła w przepisie

-szyba przyciemniana folia nie wiem jaka ,ale wizualnie wygladała typowa jak dla mnie - przejzystosc miała zaledwie 30%

moim zdaniem tu tylko jedno co było dla mnie nie tak ze 100% było odwzorowane do braku jakiej kolwiek szyby w urzadzeniu a nie do szyby seryjnej białej

i kolejna sprawa poruszona w tv to jazda w okularach przeciw słonecznych gdzie moga to byc okulary super ciemne i jest oki bo je mozna zdjac w kazdej chwili ale gdy jakis kozaczek leci w super ciemnych super goglach w wieczorowych porach?? jak dla mnie parodia

skoro okulary w kazdej chwili mozna zdjac to ja moge stwierdzic ze w kazdej chwili moge se szybki opuscic i jechac z opuszczonymi a przeciez nikt mi nie zabroni smigac autem z otwartymi szybami

Moim zdaniem zakaz przyciemniania przednich bocznych szyb jest bez sensu,ponieważ jest to wymysł tylko dla ułatwienia pracy policji,że w razie czego będą mogli zobaczyć kto jechał danym pojazdem w przypadku nie zatrzymania się do kontroli.Tak czy siak i tak będą takiego kierowcę ścigali i ta biała szyba nic nie zmieni w ujęciu sprawcy wykroczenia.

jak dla mnie folia jest po to żeby np policjant widział co w trkacie kontroli robi np kierowca. A cała ta głupia otoczja na temat bezpieczeńśtwa naszego to tylko takie gadanie

W poprzednim samochodzie miałem przyciemnione szyby w przednich drzwiach i przez 3 lata, nie miałem żadnych problemów z przeglądami, a kontrole drogówki też nie raz mi się przytrafiały. Co prawda szyby nie były czarne jak smoła. Osobiście uważam że jeśli chodzi o estetyke to dobrze wygląda tylko wtedy gdy przyciemniony jest cały bok,

Ja w jednym z poprzednich samochodów miałem przednie przyciemnione....
kipesko się zdziera podczas deszczu... no i ten klej potem kiepsko złazi.... ;)
policjanci byli mili i dali m andat tylko 200 zł za przekroczenie prędkości - co do szyb miałem wybór hehe

csscss napisał:
W poprzednim samochodzie miałem przyciemnione szyby w przednich drzwiach i przez 3 lata, nie miałem żadnych problemów z przeglądami, a kontrole drogówki też nie raz mi się przytrafiały. Co prawda szyby nie były czarne jak smoła. Osobiście uważam że jeśli chodzi o estetyke to dobrze wygląda tylko wtedy gdy przyciemniony jest cały bok,

mam takie samo zdanie - albo cały bok albo wcale
sam bedę przyciemniał boki a tylna szybe odstawie do specjalistów bo to wyzsza szkoła jazdy :) boki obklejam folia LLB light light black - ta najjaśniejsza z oferowanych na allegro
technike klejenia mam opanowaną na poprzednich autach :) dużo wody z ludwikiem i dodatkowo nakładam zwykłą folie na tą przyklejona aby nie porysować podczas wyciskania wody :)
myslę zę w jedna sobote zrobię tylne szyby a w następna przód ( przy okazji wytłumiam drzwi matami APP )

a co do policji - tak mi powiedział znajomy policjant - jak się chce uderzyć psa to kij sie zawsze znajdzie - a szyby przyciemnione to taki kij :)

ściemnienie szyb

Szukam firmy lub osoby która potrafi profesjonalnie ściemniać szyby ze śląska zna ktoś może taka osobę lub firmę????

Szukam firmy lub osoby która potrafi profesjonalnie ściemniać szyby ze śląska zna ktoś może taka osobę lub firmę????
Kolega belfer27 zajmowal sie czyms takim w sposob profesjonalny. Nie wiem jednak czy to nadal aktualne. Zapytaj.
Pozdrawiam.
- Rafal

Owszem aktualne. Ale wątpię, czy odległość Cię nie przestraszy. Jednakże, gdybyś znalazł np 2-3 auta w Twoim terenie i garaż z dobrymi warunkami (jasno i czysto) to można się wtedy pokusić o wyjazd. W razie pytań o koszty lub inne szczegóły pisz na PW.

a chodzi o przyciemnianie folia czy piecowe? jesli piecowe to okolice zielonej góry (operacja trwa ok 8h) jesli jestes zainteresowany to zapytach tu Technicolor - Strona Głowna, za folie moga sie panowie z drogowki czepiac oczywiscie mowa o przednich za tyl boczne i tył nic nie powiedza ;)

a chodzi o przyciemnianie folia czy piecowe? jesli piecowe to okolice zielonej góry (operacja trwa ok 8h) jesli jestes zainteresowany to zapytach tu Technicolor - Strona Głowna, za folie moga sie panowie z drogowki czepiac oczywiscie mowa o przednich za tyl boczne i tył nic nie powiedza ;)

Zarówno za folię, jak i piecowe przyciemnienie mają się prawo czepiać, ponieważ 180 stopni pola widoczności kierowcy (czyli od słupka B w przód) musi mieć przepuszczalność światła min 70% a to oznacza, ze cokolwiek się przyklei lub napyli na szybę barwioną (czyli to co mają alfy seryjnie) mającą około 72-77% przekroczy się normę. Więc w świetle przepisów marnie to wygląda i nie ma fizycznej możliwości przeskoczenia tego przepisu. Są oczywiście bajkopisarze mówiący, że dają "atest" ale niby na co? Atest otrzymuje produkt, czyli w tym wypadku folia. Oczywiście można sobie na własne ryzyko przyciemnić przód np folią o przepuszczalności 50% lub piecowo o podobnym napyleniu. Jednakże często się zdarza, że robię to klientom, ale zawsze ostrzegam przed policją i diagnostą z jego luksomierzem..
Trochę na ten temat macie też tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/tuning/5773-146_przyciemnianie_szyb.html

Pozdrawiam.

Belfer27 zgadza się ale nie do końca ponieważ:
"po zakończonym procesie przyciemniania każdy z naszych klientów otrzymuje CERTYFIKAT, pozwalający na poruszanie się pojazdem, bez obaw o utratę dowodu rejestracyjnego, a przyciemnione szyby zostają oznaczone numerem atestu. Certyfikat ISiC jest jak najbardziej ważny dla POLICJI!!!"
ta informacja jest zawatra na stronie firmy ktora przyciemnia szyby piecowo. Jesli chodzi o przyciemnianie folia niestety takiego certyfikatu nie otrzymamy

Belfer27 zgadza się ale nie do końca ponieważ:
"po zakończonym procesie przyciemniania każdy z naszych klientów otrzymuje CERTYFIKAT, pozwalający na poruszanie się pojazdem, bez obaw o utratę dowodu rejestracyjnego, a przyciemnione szyby zostają oznaczone numerem atestu. Certyfikat ISiC jest jak najbardziej ważny dla POLICJI!!!"
ta informacja jest zawatra na stronie firmy ktora przyciemnia szyby piecowo. Jesli chodzi o przyciemnianie folia niestety takiego certyfikatu nie otrzymamy

Ale Certyfikat jest tylko w przypadku, gdy przednie szyby pasażera i kierowcy mają przepuszczalność odpowiednią! Jeśli diagnosta zmierzy luksomierzem i nie zmieści się to w normie to i tak dowodu nie podbije. Prawie niemożliwe jest uzyskanie efektu przyciemnienia tak małą ilość tlenku tytanu (zazwyczaj w ten sposób się to robi) żeby była to widoczna różnica w porównaniu z serią i jednocześnie żeby nie ograniczało emisję światła o wartość dopuszczalną. Nawet białą nie barwiona szyba (w starszych autach zazwyczaj) ma przepuszczalność w granicach 85- 95% i to jeśli nie ma zniekształceń. Natomiast przyciemniając szybę 75% mamy zaledwie 5% tolerancji, więc nie ma praktycznie możliwość na zmieszczenie się w widełkach przewidzianych przez kodeks. Ja nie mam żadnego interesu w tym, żeby ludzie nie robili szyb piecowo, (sam się kiedyż zastanawiałem nad tym) ale próbuję błędne myślenie wyplenić i niepotrzebne kłopoty w przyszłości.

Amortyzatory
Powrót