Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 115

Temat: [146] przyciemnianie szyb

csscss
    Gość

Domyślnie

W poprzednim samochodzie miałem przyciemnione szyby w przednich drzwiach i przez 3 lata, nie miałem żadnych problemów z przeglądami, a kontrole drogówki też nie raz mi się przytrafiały. Co prawda szyby nie były czarne jak smoła. Osobiście uważam że jeśli chodzi o estetyke to dobrze wygląda tylko wtedy gdy przyciemniony jest cały bok,

Użytkownik Ogier Avatar Wierzba
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Giulietta 1.4 TCT i AR Spider 916 2.0 TS

Domyślnie

Ja w jednym z poprzednich samochodów miałem przednie przyciemnione....
    kipesko się zdziera podczas deszczu... no i ten klej potem kiepsko złazi....
    policjanci byli mili i dali m andat tylko 200 zł za przekroczenie prędkości - co do szyb miałem wybór hehe
    “You cannot be a true petrolhead until you’ve owned an Alfa Romeo – it’s like having really great sex which leaves you with an embarrassing itch.” – Jeremy Clarkson

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał csscss
    W poprzednim samochodzie miałem przyciemnione szyby w przednich drzwiach i przez 3 lata, nie miałem żadnych problemów z przeglądami, a kontrole drogówki też nie raz mi się przytrafiały. Co prawda szyby nie były czarne jak smoła. Osobiście uważam że jeśli chodzi o estetyke to dobrze wygląda tylko wtedy gdy przyciemniony jest cały bok,
    mam takie samo zdanie - albo cały bok albo wcale
    sam bedę przyciemniał boki a tylna szybe odstawie do specjalistów bo to wyzsza szkoła jazdy boki obklejam folia LLB light light black - ta najjaśniejsza z oferowanych na allegro
    technike klejenia mam opanowaną na poprzednich autach dużo wody z ludwikiem i dodatkowo nakładam zwykłą folie na tą przyklejona aby nie porysować podczas wyciskania wody
    myslę zę w jedna sobote zrobię tylne szyby a w następna przód ( przy okazji wytłumiam drzwi matami APP )

a co do policji - tak mi powiedział znajomy policjant - jak się chce uderzyć psa to kij sie zawsze znajdzie - a szyby przyciemnione to taki kij

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie ściemnienie szyb

Szukam firmy lub osoby która potrafi profesjonalnie ściemniać szyby ze śląska zna ktoś może taka osobę lub firmę????

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał michal87tg Zobacz post
    Szukam firmy lub osoby która potrafi profesjonalnie ściemniać szyby ze śląska zna ktoś może taka osobę lub firmę????
    Kolega belfer27 zajmowal sie czyms takim w sposob profesjonalny. Nie wiem jednak czy to nadal aktualne. Zapytaj.
    Pozdrawiam.
    - Rafal

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Owszem aktualne. Ale wątpię, czy odległość Cię nie przestraszy. Jednakże, gdybyś znalazł np 2-3 auta w Twoim terenie i garaż z dobrymi warunkami (jasno i czysto) to można się wtedy pokusić o wyjazd. W razie pytań o koszty lub inne szczegóły pisz na PW.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

a chodzi o przyciemnianie folia czy piecowe? jesli piecowe to okolice zielonej góry (operacja trwa ok 8h) jesli jestes zainteresowany to zapytach tu Technicolor - Strona Głowna, za folie moga sie panowie z drogowki czepiac oczywiscie mowa o przednich za tyl boczne i tył nic nie powiedza
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    a chodzi o przyciemnianie folia czy piecowe? jesli piecowe to okolice zielonej góry (operacja trwa ok 8h) jesli jestes zainteresowany to zapytach tu Technicolor - Strona Głowna, za folie moga sie panowie z drogowki czepiac oczywiscie mowa o przednich za tyl boczne i tył nic nie powiedza
    Zarówno za folię, jak i piecowe przyciemnienie mają się prawo czepiać, ponieważ 180 stopni pola widoczności kierowcy (czyli od słupka B w przód) musi mieć przepuszczalność światła min 70% a to oznacza, ze cokolwiek się przyklei lub napyli na szybę barwioną (czyli to co mają alfy seryjnie) mającą około 72-77% przekroczy się normę. Więc w świetle przepisów marnie to wygląda i nie ma fizycznej możliwości przeskoczenia tego przepisu. Są oczywiście bajkopisarze mówiący, że dają "atest" ale niby na co? Atest otrzymuje produkt, czyli w tym wypadku folia. Oczywiście można sobie na własne ryzyko przyciemnić przód np folią o przepuszczalności 50% lub piecowo o podobnym napyleniu. Jednakże często się zdarza, że robię to klientom, ale zawsze ostrzegam przed policją i diagnostą z jego luksomierzem..
    Trochę na ten temat macie też tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/tuni...anie_szyb.html

Pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Belfer27 zgadza się ale nie do końca ponieważ:
    "po zakończonym procesie przyciemniania każdy z naszych klientów otrzymuje CERTYFIKAT, pozwalający na poruszanie się pojazdem, bez obaw o utratę dowodu rejestracyjnego, a przyciemnione szyby zostają oznaczone numerem atestu. Certyfikat ISiC jest jak najbardziej ważny dla POLICJI!!!"
    ta informacja jest zawatra na stronie firmy ktora przyciemnia szyby piecowo. Jesli chodzi o przyciemnianie folia niestety takiego certyfikatu nie otrzymamy
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    Belfer27 zgadza się ale nie do końca ponieważ:
    "po zakończonym procesie przyciemniania każdy z naszych klientów otrzymuje CERTYFIKAT, pozwalający na poruszanie się pojazdem, bez obaw o utratę dowodu rejestracyjnego, a przyciemnione szyby zostają oznaczone numerem atestu. Certyfikat ISiC jest jak najbardziej ważny dla POLICJI!!!"
    ta informacja jest zawatra na stronie firmy ktora przyciemnia szyby piecowo. Jesli chodzi o przyciemnianie folia niestety takiego certyfikatu nie otrzymamy
    Ale Certyfikat jest tylko w przypadku, gdy przednie szyby pasażera i kierowcy mają przepuszczalność odpowiednią! Jeśli diagnosta zmierzy luksomierzem i nie zmieści się to w normie to i tak dowodu nie podbije. Prawie niemożliwe jest uzyskanie efektu przyciemnienia tak małą ilość tlenku tytanu (zazwyczaj w ten sposób się to robi) żeby była to widoczna różnica w porównaniu z serią i jednocześnie żeby nie ograniczało emisję światła o wartość dopuszczalną. Nawet białą nie barwiona szyba (w starszych autach zazwyczaj) ma przepuszczalność w granicach 85- 95% i to jeśli nie ma zniekształceń. Natomiast przyciemniając szybę 75% mamy zaledwie 5% tolerancji, więc nie ma praktycznie możliwość na zmieszczenie się w widełkach przewidzianych przez kodeks. Ja nie mam żadnego interesu w tym, żeby ludzie nie robili szyb piecowo, (sam się kiedyż zastanawiałem nad tym) ale próbuję błędne myślenie wyplenić i niepotrzebne kłopoty w przyszłości.