Tak latając moja bella pomyslałem że przydałoby sie wiedziec o paru rzeczach podczas jazdy autem. Jaka jest temperatura oleju aby nie uszkodzić turbiny, jakie jest doładowanie w/w turbiny i czy alternator dobrze ładuje nasz aku ( zwłaszcza że audio potrzebuje troche prądu )
zastanawiałem sie nad dodatkowymi wskaźnikami montowanymi na słupku przednim zabudowanymi w specjalnej obudowie.
na allegro jest spory wybór - jednak jedno nie daje mi spokoju - kwestia podłaczenia aby wszystko działało - na jakiej zasadzie i w jaki sposób podłącza sie takie urzadzenia - gdzie np. czujnik temp oleju sie wpina aby to działało i podawało właściwa wartość - przecinam jakieś przewody olejowe czy jak ??? co do doładowania to też nie wiem gdzie to podpiąćmoże ktoś bawił sie takimi wzkażnkami i wie jak co i gdzie zrobic aby nie narobić
może macie jakieś inne sugestie co może byc przydatne w 156 z silnikiem jtd ????
Kobiety są jak motocykle, chwila nieuwagi i lądujesz w rowie...
Tako rzecze mrutyna.
Fotografia Ślubna
Podepnę się pod ten temat. Myślę również o zamontowaniu dodatkowych wskaźników do Alfy Romeo 146 1.6 Boxer, które pokazywałyby wartości ciśnienia i temperatury oleju.
Miałem takie w 155 V6 i teraz ciężko się przywyczaić do małej ilości zegarów
Widziałem na allegro takie wzkaźniki firmy Auto Gauge. Sprzedawane są podobno razem z czujnikami. JEdnak gdzie takie czujniki podłączać.?
Myślałem o otworze w ktory wkręcony jest czujnik od ciśnienia oleju(standardowy). Trzeba by tam dać jakiś czwórnik, aby wszytskie elementy podpiąć(czujnik ciśnienia, oleju oraz standardowy od kontrolki ciśnienia).
Może ktoś już przerabiał podobny temat?
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Lancia Delta 1.8 8V
Wcześniej:
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
WitamNapisał norbiwolow
Ogolnie instalacja nie jest trudna i w zaleznosci od wskaźnika moze wymagac wizyty na przykład w ASO (kazdy bedzie posiadał instrukcje z obrazkami)
:arrow:
temperatura spalin ,glowny czujnik jest wspawany w kolektor ,wszystko ładnie widac
cisnienie doładowania ,wszystkie złaczki widoczne w instrukcji sa w zestawie z zegarem
skład mieszanki najlepiej podpiac bezposrednio pod sonde lambda ,do tych trzech posiadam instrukcje ,tak jak mowie lepiej pojechac do warsztatu bo trzeba bylo wspawac czujnik a pozatym elektryka ,podpiecie pod stacyjke oraz doprowadzenie kabli z komory do slupka jak ktos sie czuje na siłach i oczywiscie wie co robi to moze sam popróbowaćco do czujnika temp oleju to Grabowski zalecil mi rowniez wspawanie czujnika wiec rowinez wizyta w warsztacie ,Pozdrawiam

czyli raczej drozsza zabawa zwłaszcza że grabowski napewno nie zrobi mi podłaczenia samej tem oleju.
ja będę za niedługo zakładał dodatkowe zegary, bo trochę planuję pozmieniać w silniku i przydało by się wiedzieć co się tam dokładnie z nim dzieje-a pozatym to bardzo fajnie wygląda
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Lancia Delta 1.8 8V
Wcześniej:
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
To jest dział tuningNapisał mrutyna
![]()
Z mojej strony tylko taka mala sugestia, że jeśli ktoś chce naprawdę wiedziec co się dzieje z autem to raczej powinien sobie odpuścic zegary z niższej półki np. Auto Gauge. Myślę, że najrozsądniejszym wyjściem bylby zakup zegarów np. VDO lub Autometer.
Napewno warto zakupic temperature oleju, uważam że jest to najważniejszy zegar w samochodzie turbodoladowanym, a reszta to chyba wedle uznania
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki