[159/Brera] ringi DRL - projekt

YonasH

Nowy
Auto
Brerrrrra V6
Witam,
Wspólnie z szewim, zainspirowani znaleziskiem Lcs'a pracujemy nad projektem ringów dla 159/Brery.

Inspiracja:
267.jpg

http://imagecar.com.ua/ccfl-gabarity-imagecar-na-alfa-romeo-159

Projekt:
1. Znaleźć pasujące ringi CCFL (lub SMD)
2. Opracować sposób bezpiecznego i pewnego rozebrania i złożenia lampy
3. Montaż ringów w lampach
4. Schemat zmian elektrycznych

Ad. 1
Na szybko znaleźliśmy takie ringi CCFL: http://jafra.home.pl/product_info.php/cPath/189_190/products_id/591
Trzeba dokładnie zmierzyć lampę i upewnić się jaki wymiar jest potrzebny. Prawdopodobnie 95mm.
Problemem jest tu grubość takiego ringa - 9mm. To według mnie dość sporo. Wewnętrzna średnica lampy skurczy się do 77mm...
Alternatywą są ringi SMD. Dzięki diodom SMD, powinny być równie jasne, jeśli nie jaśniejsze. Raczej na pewno są też elastyczne i wyglądają na węższe niż CCFL. Są jednak ponad 2x droższe: http://jafra.home.pl/product_info.php/cPath/187_237/products_id/922
Komplet CCFL kosztowałby więc 192zł + przetwornica(e) i inna elektryka
Komplet SMD 474zł + elektryka. Przetwornice nie są wymagane, ale zabezpieczają ringi przed skokami napięcia.

Ad. 2, 3
Do rzeźbienia przydałaby się jakaś dodatkowa lampa. Pewnie z szewim sobie coś skołujemy. Jeśli ktoś ma jakąś uszkodzoną, to chętnie przyjmiemy ją jako pomoc naukową ;)

Pomoc mile widziana :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jest jeden problem: te światła będą się mocno rzucać w oczy, a homologacji mieć nie będą - murowane problemy z policją/przeglądem.

Heh - nikt o tym nie pomyślał ;)
Takiej przeróbki na miejscu nie usuniesz, więc jak się znajdzie upierdliwiec, to jeszcze lawetą się skończy...

O przegląd bym się nie bał. Wystarczy wyłączyć ringi na ten czas. Nikt do wnętrza lamp zaglądać nie będzie. Jedyny problem to policja. Jeśli zabiorą dowód i pozwolą jechać, to pół biedy. Gorzej, jeśli nie pozwolą jechać :P

Ostatnia edycja:
jeśli aż tak by sie czepiali tego wszystkiego to 40% samochodów nie powinno jeździć po Polskich drogach Panowie.
działajcie Panowie!

a może da się jakoś załatwić taki system aby miał homologację? Ci kolesie z Ukrainy może mogli by pomóc w tej sprawie?

mail do Ukraincow napisany, zobaczymy czy cos odpisza. Spytalem ich o gotowe kity (ringi + elektronika z instrukcja). Zaproponowalem by wystawili je na eBayu - mysle ze beda mieli sporo chetnych, jesli sie zdecyduja i bedzie im sie chcialo.

YonasH, co do projektu, znalazlem tez firme w Wawie przy Bodycha, ktora ma w ofercie CCFL i SMD rozne wymiary, wyglada b podobnie jak te z linku ktory podales, tylko ze blizej. http://wolwikar.pl/product_info.php/cPath/189_190/products_id/591

Dzwonilem tam, gosc powiedzial ze mozna podejchac i przymierzyc do reflektora, moze tez je odpalic i pokazac jak swieca - zawsze to blizej do celow badawczych niz Szczecin :) Mozemy sie zgadac i podejchac do niego, albo przy okazji jak komus bedzie po drodze.

Co do pomiaru srednicy klosza to dziwna sprawa, ale lampy w jednym kloszu kazda miala ciut inne wymiary (a moze to ciagle efekt urodzin kuzynki z soboty...) wyszlo mi srednica krawedzi klosza ~9 - 9,5 przynajmniej u mnie (podejrzewam ze ring 9,0 bedzie ok ale trzeba to wymierzyc dokladniej..:) Jesli tak to z tabelki ring nr 85 bylby ok (88 moze byc za duzy). Oczywiscie najlepiej byloby miec rozebrany reflektor pojechac do goscia i przylozyc ten ring w srodku... ;)

SMD z tego co wyczytalem nie wymagaja przetwornic, ale fakt sa drozsze. Dla mnie tutaj kluczowe pytanie jest co bedzie trwalsze, bo nie wyobrazam sobie rozbierac reflektora ponownie jak np ktorys z angels eye sie przepali ;)
znalazlem tez jeden ring z reflektorem ale raz ze cena duza i nie wyglada tak fajnie jak 3: http://www.smrtuning.com/product_info.php?products_id=523

Zastanawia mnie kwestia podlaczenia swiatel dziennych. tzn tak zeby jak sie wlacza xenony / mijania to dzienne sie wylaczaly (chodzi o kwestie przegladow). Mozna niby podpiac jako pozycje, ale wtedy to chyba nie bedzie ok, powinien byc jakis modul do nich, tak zeby po wlaczeniu kluczyka od razu sie palily a jak si wlaczy xenon zeby gasly. Cale inne podswietlenie imo tablicy itp chyba tez moze byc z dziennymi. Tutaj zanalazlem troche na wikipedii w temacie przepisow dot jazdy dziennej w PL i EU:http://pl.wikipedia.org/wiki/Światła_do_jazdy_dziennej

Ostatnia edycja:
szewi,
Uważam, że do niczego konkretnego nie dojdziemy nie mając lampy do "zabaw". Z drugiej strony najpierw powinniśmy takie ringi CCFL i SMD zobaczyć na żywo. Proponuję harmonogram:
1. Podjechać na Bodycha obejżeć ringi, pogadać o konwerterach itp.
2. Zebrać chętnych do wkładu w prototyp i zebrać około 130zł na reflektor z połamanymi zaczepami (reflektor po pracach pójdzie na śmietnik, więc imo zrzuta będzie sprawiedliwa)
3. Ustalić mistrza ceremoni, który podejmie się prac rozbiórkowych, tak by dało się potem taki reflektor złożyć :D
4. Mistrz ceremoni zakupuje we własnym zakresie ringi (potem i tak użyje je u siebie) i rzeźbi
5. Mistrz ceremoni dokumentuje wszystko fotograficznie

Nie musimy oczywiście kupować lampy do testów. Jeśli ktoś twierdzi, że umie rozmontować swoją lampę, przerobić i złożyc - proszę bardzo :) Ja na swoim ksenonie sprawdzać tego nie zamierzam ;)

Co do elektryki, to uważam, że to najmniejszy problem. Kilka metrów kabli, kilka przekaźników, kilka bezpieczników, może jakiś regulator napięcia, jedno plastikowe pudełko, silikon i gotowe :)

Ostatnia edycja:
Mozecie mnie wpisac na liste chetnych na zrzute. Fajnie, ze jestescie ze stolicy to mozna bedzie utrzymac kontakt, nie tylko w forumowym sensie :)Szkoda, ze moj brat mieszka na stale w US. Tam ma maximke 5th gen i w niej ostatio przerabial sam lampy.Wsadzil je do piekarnika, potem rozmontowal itd a wyszlo mu to tak:

Załączniki

• 296930_10150881031425099_567490098_20862495_2107255444_n.jpg
    296930_10150881031425099_567490098_20862495_2107255444_n.jpg
    12.4 KB · Wyświetleń: 1,858
  • 300280_10150881031190099_567490098_20862492_5453594_n.jpg
    300280_10150881031190099_567490098_20862492_5453594_n.jpg
    36.6 KB · Wyświetleń: 3,601
  • 313083_10150881033235099_567490098_20862520_1392085802_n.jpg
    313083_10150881033235099_567490098_20862520_1392085802_n.jpg
    47.4 KB · Wyświetleń: 1,705
Ostatnia edycja:
Piwko może być :) Ale może bardziej praktycznie podjechać razem do tego sklepu obejrzeć ringi?
Na pewno przy piwku będziemy mogli oglądać prototyp ;)

W sobote czynne? W tygodniu nie dotre o ludzkiej porze :(.

Ladnie te ringi wyglądaja, szkoda ze nie mam 159 :) Pokmbinował bym z nią.

YonasH plan sensowny :)

Potwierdzam, to 'sklep' przydomowy (gosc ma firme zarej. w domu). Bylem u niego juz kilka razy kupowac ledy - mozna przymierzyc itp.
Trzeba sie umowic wczesniej na tel.
W weekend może tez podskocze bo w tygodniu srednio z czasem stoje.

Ostatnia edycja:
Mi pasuje sobota, ale nie wiem czy będę miał auto. Szewi - musiałbyś mnie wtedy zgarnąć; masz najbardziej po drodze ;)
Godzina - czy ja wiem? 12? 13? Zależy jak innym pasuje.

Ja jeszcze nie wiem bo musze sie do cyklu zony z dzieckiem i drugim w brzuszku dopasowac ;). Dostosuje sie wiec ale proponowane sa raczej ok, z tym, ze wole blizej 13-14 bo wtedy maly spi.

Bede jechal z wilanowa wiec, jesli nic sie nie zmieni to, moge kogos zgarnac.

To mnie pasuje 13-14. A jak pozostałym?
Szewi - jeśli Tobie też pasuje to mógłbyś nas umówić na sobotę?

mi pasuje koło 13-14 zresztą ja na Bodycha to mam "rzut beretem" więc mogę podjechać o dowolnej godzinie ;) chyba, że małżonka zmieni moje plany na weekend :) a z taką władzą się nie dyskutuje :)

Amortyzatory
Powrót