Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Transaxle - Czyli Alfetta, Alfetta GT, Alfetta GTV6, 75, Giulietta, i inne modele z rodziny 116. Niektórzy nazywają je ostatnimi prawdziwymi Alfami. Zastosowano w nich układ przeniesienia napędu nazywany Transaxle (skrzynia biegów znajduje się przy tylnej osi, a silnik przy przedniej). Takie rozwiązania stosuje się obecnie w takich samochodach jak: Mercedes SLS, Ferrari California czy Maserati Granturismo.
Redaktor Romeo

Tą Alfe z fotek mam na filmach na You Tube w ulubionych.
Użytkownik Alfa i Omega

Ogólnie swap dość popularny i temat jak poszukasz w necie bardzo dokładnie opisany. Jako, że masz już seryjne 3.0 12v to jeszcze łatwiej. Będziesz potrzebować spacer o grubości (4 albo 6mm już nie pamiętam) na wał korbowy bo ten w 24v jest krótszy, dzwon normalnie przykręcasz, micha do przełożenia i chyba coś jeszcze zrobić z kwestią pompy, bo smok jest gdzie indziej. Do tego musisz dorobić kolektory wydechowe. Dolotowy spokojnie mieści się pod maską. Na upartego, nie musisz go przerabiać ale wtedy trzeba robić bardzo ostre kolanko przed przepustnicą, które jest bardzo blisko sciany grodziowej. Lepiej uciąć na końcu i wspawać flanszę z perzpustnicą na środku, jak często widać na fotach. Warto by kupić do tego np. megasquirta żeby jakoś porządnie wystroić, przy okazji jest dość tani ok 1Kpln z przesyłką - i temat znów ogarnięty, wiec będzie łatwiej, podobnie jest z Go-Tech'em ale cenowo pewnie trochę drożej.
Odnośnie tej 75 z klatką. Auto kolesia z Seattle, który ma przedstawicielstwo Glenwood Motors na Stany - ostatniego prawdziwego tunera alfy - to jest ta sama ekipa co tłukła w 3,0 GTV6 Beemki w latach 80 - 90 w RPA. Przyczynili m in. się do popełnienia rekordu przyspieszenia - W Ultimie gtr pracowało v6 twin turbo ich autorstwa o mocy 750PS.
Bazą silnikową w tej 75 było 2,5 z 156. Teraz jest to 3,7 o mocy 450 Ps na wale. Całkiem fajna sprawa.
Użytkownik Ogier

Nic trudnego wszystko w sieci jest.
Jak masz silnik ze 164 to wszystko pasuje bez większych przeróbek
Trzeba tylko dorobić tulejkę do filtra oleju, ssący według uznania, i pozostaje wydech, albo homemade lub jakaś firma tuningowa
PietereQ skąd masz info że wał od 24v jest krótszy?
AR 75 3.0 24V prace w toku
-
-
-
-
Moderator Romeo

Napisał
Stefan116 
duł
silnika 3.0 z głowica i osprzętem z 2.0 V6TB -
Ciekaw jestem jakie zastosujesz uszczelki głowicy te z 3 litrówki czy te 2 litry V6 Turbo ? przeciez tu sa różne średnice cylindra 3 litry V6 93 mm a 2 litry V6 80 mm
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Użytkownik Dwusuwowiec

Napisał
Stefan116 
(...)
- ale teoria to podstawa praktyki!
- te 6 koła to b. na oko: 210-190 = 20KM więc to ok. 300 zł z 1 KM !
- nie myślałem o kompresorze ani tym bardziej o turbo -raczej z przekonań jestem nastawiony na motor wolnossący..
- inne wałki to tak, ale do tego chyba trzeba dać skądś inne mapy..
(zależy mi bardzo na 'Alfa Sound' i wole się poruszać ze względu na koszty już przetartymi ścieżkami)
- kasy i komplikacji jak najmniej a koni JAK NAJWIĘCEJ !!
auto to 'twardszego' Grand Turismo i na 'zawody zlotowe' 
- niestety moja 75 nie chodzi chyba jak należy, choć z rury nic nie dymi..
ale i tak prawdziwy Alfista wiecznie poszukujący i plany musi mieć!
-
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
swap
, swap silnika
, swap fiat 125p, fiat 125p swap silnika, 125p v6, pierwszy silnik V*, zdjecie silnika, silnik v6, swap 125p v6, fiat 125p swap v6, Swap silnika 1.4 16V na 1.6 16V, swap silnika alfa 155, przekładka silnika v6 2.0 alfa romeo na 3.0, łapa silnika swap mercedes, maluch swap silnikiem, swapsilnika afa romeo 3 v6Tagi dla tego tematu
Uprawnienia