Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Transaxle - Czyli Alfetta, Alfetta GT, Alfetta GTV6, 75, Giulietta, i inne modele z rodziny 116. Niektórzy nazywają je ostatnimi prawdziwymi Alfami. Zastosowano w nich układ przeniesienia napędu nazywany Transaxle (skrzynia biegów znajduje się przy tylnej osi, a silnik przy przedniej). Takie rozwiązania stosuje się obecnie w takich samochodach jak: Mercedes SLS, Ferrari California czy Maserati Granturismo.
Użytkownik Dwusuwowiec
-
Użytkownik Pirat drogowy

Powiem tak: jeśli nie masz pomysłu jak zrobić taką przekładkę i wolnych 20 tyś zł to jej nie zrobisz... Po pierwsze musiał byś wymienić w silniku od 164: miskę olejową, smoka pompy oleju, rozwiązać temat aparatu zapłonowego, wymienić koło zamachowe, kupić wał z 75 v6 bo już tu różnicą sa przeguby gumowe, wymienić drążki skrętne, bo te z 2.0 TS ugną się do ziemii jak włożysz v6, zainstalować wiązkę komputerową z 75 lub 164, przespoawać kolektor ze 164 bądź kupić z 75 v6. Nie wiem jak wygląda sprawa z pompą oleju, podejżewam, że 24v ma pompę w obudowie przedniego simeringu, a 12v z 75-ki pewnie pionowo do miski. Pomijam takie kwestie jak poduszki silnika, wspomniany wcześniej kielich mocujący tył silnika. Jeśli przekładać to do 75-ki v6 w oryginale. Do ts-a to mija sie z celem i jest tak trudne, że praktycznie nieopłacalne i awykonalne jeśli nie znasz się na temacie.
Lancia Kappa 20v Turbo
Lancia Y 1.2 8v
Dożywotni serwisant - Alfa 75 TS

-
Użytkownik Dwusuwowiec

Jeszcze sprawa przeniesienia napedu. Trzeba zmienic przeguby i sprzeglo bo z TS nie wytrzymaja nawet jednego dnia przy ostrej jezdzie. Sama skrzynia moze zostac bez problemu.
Jak bys potrzebowal jakies czesci to mam wszystko co potrzeb do zmiany na 3.0 V6. Posiadam osobiscie alfe 75 3.0 V6 12V przerobiona z 1.6.
-
Użytkownik Dwusuwowiec

a masz juz jaka alfe 75 ktora bedziesz przerabial
-
Użytkownik Rowerzysta

Kajtek jak będziesz kupował budę to sprawdź koniecznie, czy w danym roku 3,0 miało homologację. Btw nie jestem pewien, czy w gsmp przejdzie auto ze swapowanym silnikiem. Jeśli interesuje cię tylko Berg Trophy to te problemy Cię nie dotyczą.
Użytkownik Dwusuwowiec

napisz do mnie na gg podam ci wszystko co musisz kupic i ile to kosztuje nr 10642655
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
swap
, swap silnika
, swap fiat 125p, fiat 125p swap silnika, 125p v6, pierwszy silnik V*, zdjecie silnika, silnik v6, swap 125p v6, fiat 125p swap v6, Swap silnika 1.4 16V na 1.6 16V, swap silnika alfa 155, przekładka silnika v6 2.0 alfa romeo na 3.0, łapa silnika swap mercedes, maluch swap silnikiem, swapsilnika afa romeo 3 v6Tagi dla tego tematu
Uprawnienia