Żadnych donutów, guibosów, hardyschiebli, czy łączników elastycznych... Ani oznaczania śrubek i podkładek przy ściąganiu. Jest tak jak powinno być zaprojetkowane od początku;
przód i tył - przeguby homokinetyczne z pracą 4 cm, centralny krzyżakowy. Wał łączy się ze skrzynią i kołem zam. poprzez flansze sprzęglajace.
![]()
...
piotriix thanked for this post

Ale jeszcze nie śmigałeś na tym patencie , to jest adaptacja z innego wehikuła czy całkiem nowa konstrukcja ?
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Wał robiony od zera. Stary wał służył do zwymiarowania, a z zapasowego wzięto tylko zwężkę która przypada przed środkową podporą. Przeguby homokinetyczne z Cayenne/Touareg, krzyżak muszę dopytać.
...

Przyznam że wyglada to bardzo profesjonalnie zrobione , ciekawe jak się będzie sprawować
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
no wygląda to fully proteraz masz obowiazek zdawac raporty z jazdy
cotygodniowe
![]()

Jak wyglada wywazenie tego? I jaka byla mniejwiecej cena w PLN za wykonanie calosci? Robiles cos z zamahem? Bo nie wyglada na zmieniany.. a moze jak wszystko rozlozone i masz mozliwosc to moze warto zdjac z niego troche?
Jaki material na wal? Cos lekkiego?

Ok ale co z drganiami skrętnymi? Elementy podatne są także ważne, mogą Ci się luzować śruby, poza tym wałek mocno wtedy pracuje. A jaki materiał wykorzystałeś? Czy przeliczałeś w ogóle ten wałek? Ale skoro to na wyścigi to pewnie tak.
Mam nadzieję że nie pęknie...
Życzę sukcesów!
Super! Tylko mam jedną wątpliwość, całe życie słyszałem i czytałem, że na wale muszą być zawsze dwa przeguby krzyżakowe, gdyż przenoszą moment nie równo, nie znam się na konstrukcji wałów, ale wszędzie tak pisalii wszystkie wały które widziałem zawsze miały po dwa krzyżaki.
przęgło wychylne znane także pod nazwą sprzęgło Cardana, przegub Cardana lub przegub krzyżakowy – sprzęgło przymusowe nierozłączne, kompensacyjne (sprzęgło nierozłączne, mechaniczne, samonastawne, kątowe – wg hierarchii Podstaw Konstrukcji Maszyn), rodzaj przegubu asynchronicznego.
Krzyżowy łącznik, rodzaj zdwojonego sworznia, łączy dwa widłowe zakończenia wałów czynnego i biernego. Takie połączenie pozwala na przeniesienie mocy pomiędzy wałami nawet znacznie odchylonymi względem siebie. Problemem sprzęgieł wychylnych jest to, że prędkość wału biernego jest pulsacyjna. Im kąt pomiędzy osiami wałów większy, tym pulsacja większa. Zwykle wadę kompensuje się stosując zdwojone sprzęgła wychylne, gdy tylko geometria napędu na to pozwala.
Ostatnio edytowane przez maciek_czer ; 06-06-2009 o 16:10
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki