Witam
Mam kilka pytań co płynów. Olej już wybrałem - będzie to 10W60 półsyntetyczny nie wiem czy Castrol czy Valvoline.
Mam pytanie co do oleju do skrzyni/mostu - w instrukcji jest 75W90, ale GL4? Jakiej firmy?
Drugie pytanie to płyn hamulcowy - tutaj instrukcja jest dość enigmatyczne - może być zwykły DOT4?
Pozdrawiam
Arljazz
Alfa Romeo 147 1.6 TS Distinctive
Lancia Lybra 2.4 JTD LX Kombi
ex. Alfa Romeo 75 TS Czerwona i Czarna Limited Edition
Olej jak juz valvoline, a moze motul 4100 power 15w50? b ladnie sie sprawuje![]()
hamulcowy - ja mam dot 5ke ale odradzam Ci plyny z organiki i boryszewa, ciagan b szybko wode, moze tez motula?
Do skrzyni jestem tez na tym etapie....mysle o dextronie szwedzkim....ale nie mam jak sciagnac
Płyn hamulcowy zależy od tego, jakie będą zastosowania samochodu. Do szaleństw i zwykłej jazdy dobry jest dot 5.1. Mam ferodo zalany w bmw i spisuje się bardzo dobrze.
Co do oleju, to czemu nie pójść po całości i nie zalać syntetykiem 10w60? Orlen rally, selenia racing albo jakiś inny agip może? Oleje w pełni syntetyczne w przeciwieństwie do castrola edge 10w60 na przykład.

Spróbuje może tego Motula - zobaczę jak będzie z dostępnością u mnie.
Na pewno masz DOT5 a nie DOT5.1DOT5 jest na bazie syntetycznej i chyba tylko do odpowiednich układów hamulcowych.
Co do skrzyni to 75W90 GL4 to jest odpowiednia specyfikacja? Czy mogę wlać oleje w pełni syntetyczny?
Pozdrawiam
---------- Post dodany o godzinie 13:48 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:38 ----------
Trochę boje się pełnego syntetyka w silniku, który ma tyle lat i od lat jeździł pewnie na półsyntetyku - nie chciałbym mieć problemów z mnóstwem wycieków i wypłukaniem ewentualnych nagarów![]()
pełny syntetyk do starego silnika raczej nie jest zalecany..
do skrzyni 1.9 litra a do silnika przy wymianie pełne 5 litrów powoduje "max" na bagnecie.

Jeszcze tylko płyn hamulcowy?

Może mi ktoś napisać ile mam kupić płynu hamulcowego?
Wystarczy pół litra? Niestety jakoś nie mogę tej informacji znaleźć w WM.
Pozdrawiam
Powinno wystarczyć w zupełności 1l. W dużym bmw tyle potrzeba było do przepłukania i wymiany całego płynu. Nie są to duże (relatywnie) koszta.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki