Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Transaxle - Czyli Alfetta, Alfetta GT, Alfetta GTV6, 75, Giulietta, i inne modele z rodziny 116. Niektórzy nazywają je ostatnimi prawdziwymi Alfami. Zastosowano w nich układ przeniesienia napędu nazywany Transaxle (skrzynia biegów znajduje się przy tylnej osi, a silnik przy przedniej). Takie rozwiązania stosuje się obecnie w takich samochodach jak: Mercedes SLS, Ferrari California czy Maserati Granturismo.
    Użytkownik Dwusuwowiec Avatar dav13
    Mieszka w
    Komorów
    Auto
    Alfa 75 1.8turbo & Alfa 164 3.0 v6 24v & Alfa 33 1.7 16V & 33 2 seria 1.7 16v Qv 4x4
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    13 h 45 m

Domyślnie [75] Brak sondy lambda w 1.8 turbo

Mam takie pytanie, w zasadzie bardziej teoretyczne niż praktyczne. Silnik 1.8 turbo nie posiada sondy lambda (przynajmniej ja nie mam i nigdzie sie nie doczytałem, żeby takowa była). Zastanawia mnie w jaki sposób silnik dawkuje paliwo i wzbogaca, bądź zuboża skład mieszanki. Na podstawie czego skoro nie ma sondy? Na podstawie przepływki ?, ciśnienia w kolektorze a może jeszcze czegoś innego? Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem, ale nie spotkałem się wcześniej z silnikiem na wtrysku z przepływomierzem, który by nie posiadał sondy.

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    156 3.0 V6 24V ------------------ GT 3.2 V6 24V
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    22 d 14 h N/A

Domyślnie

To mało jeszcze widziałeś na tym świecie ;]

Tak na poważnie masa japończyków gdy zaczeli przechodzić z gaźników na wtrysk elektroniczny ma tego typu rozwiązanie. Ogólnie skład mieszanki regulowany jest na podstawie temp. silnika, czujnika TPS[położenie przepustnicy], sygnału obrotów silnika i obciążenia odczytywanego na podstawie albo pomiaru masy zasysanego powietrza [MAF] lub podciśnienia w kolektorze [MAP].
    Krótko mówiąc sterownik PB leje ze stałęj mapy uwzględniając parametry podane powyżej, nie ma korekcji mieszanki względem np. jakości zalanego paliwa. Rozwiązanie nie jest złe ale upierdliwe w serwisowaniu, wystarczy że jeden czujnik szwankuje i troche zabawa w ciuciubabkę ;] wiesz że jesy źle ale nie wiesz co ;] Jak jest sonda łatwo wybadać co nie tak ze składem mieszanki i wyciągnąć wnioski odnośnie uszkodzenia układu wtrysku, bez niej już tak wesoło nie jest.
    156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A - kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
    AR GT 3.2 V6 24V Q2 - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]

Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)