Koledzy pomóżcie, bo kończą mi się koncepcje jak ogarnąć temat
MIANOWICIE od początku:
Postanowiłem wjechać autem do garażu. Odpaliła ładnie (szybko jak zawsze).
Garaż ciasny, podczas manewrów zgasła, przy ponownym odpalaniu musiałem dłuzej pokeci rozrusznikiem by odpalić i jakoś 'pomogłem' pedałem gazu -odpaliłem na chwile, niezbyt równo pracowała ale spieszyłem się..
Popołudniu i do teraz przy próbie odpalania NAWET jednego zapłonu mieszanki nie było.. nic kompletnie..
Po wykęceniu świec okazało się, ze kompletnie zalane. Suszenie i znów zalane...
CO SPRAWDZIŁEM:
1. rozrząd poprawnie ustawiony.
2. wszystkie wtyczki właczone.
3. Iskrę na świecy widać.
4. Świece młode ok 5000 km
5. Przewód WN cewka-rozdzielacz wymieniłem.
6. Palec rozdzielacza wymieniłem.
Czy ktoś z was ma koncepcje co mogło paść, co można sprawdzić, od czego zacząć..??
RATUNKU![]()

Moim zdaniem brak paliwa, przy kilkakrotnej nieudanej próbie zapłonu powinno śmierdzieć paliwem a jak jest u Ciebie?mimo że piszesz o zalanych świecach ale czy na pewno paliwem?
Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 13-11-2009 o 19:05
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

Od siebie dodam (bo uczestniczyłem w badaniu tej 75) że paliwem waliło ostro i ciągle. Nawet wąchałem to co wylatywało z gniazda świecy podczas kręcenia rozrusznikiem. Ciśnienie paliwa jest - sprawdzone, paliwo w baku jest - sprawdzone.
Mam dwa typy ale nie wiem jak sprawdzić czy to one szkodzą: przepływomierz i zawór wolnych obrotów (tzw. silnik krokowy)
Raczej bym wykluczył przepływkę i zawór obrotów. Zapalił by, mogła by pracować nierówno.
Miałem podobny przypadek w suzuki iskra był i śmierdziało paliwem. Pomogło suszenie przewodów i kopułki. Może aura dobrała się również do twojej alfy?
AR 75 3.0 24V prace w toku

No jak na pewno wali paliwem to trzeba szukać w elektryce, uwagę skupiłbym na aparacie zapłonowym
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996
Dziś było kolejne starcie.. znów poległem
Uzupełniam info:
- przed każda 'poważną' próbą susze świece.
- po jednokrotnej niezbyt długiej próbie świece totalnie zalane.
- odłączenie przepływomierza, lambdy nie daje zmian.
- odłączenie przewodów przy termostacie też nic.
- układ przewodów i kopułki (czysta, młoda) suchy od kilku dni w garażu.
Jest iskra na pewno. Ale jak sprawdzić, ocenić czy właściwa?

Sprawdż ustawienie zapłonu i czy regulator ciśnienia paliwa jest w porządku
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996
Pozostaje sprawdzenie lampą stroboskopową, czy jest odpowiedni kąt. Możesz sprawdzić czy położenia palca pokrywa się z odpowiednim nr cylindra. Jak sobie nie poradzisz to mogę Ci wypożyczyć kpl aparatu zapłonowego z przewodami.
Pozdrawiam
AR 75 3.0 24V prace w toku
Pituś thanked for this post
Możliwe że się zawiesił Cold start injector. Spróbuj odpiąć wtyczkę od siódmego wtryskiwacza. Jeżeli alfa przedtem normalnie jeździła też upatrywałbym się jakiegoś gremlina w elektryce. Przeleć isolem podwójny przekaźnik, w zasadzie przeczyściłbym wszystkie przekaźniki - te najczęściej powodują takie objawy. Przy okazji przeczyściłbym jeszcze wszystkie masy.
...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki