Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Transaxle - Czyli Alfetta, Alfetta GT, Alfetta GTV6, 75, Giulietta, i inne modele z rodziny 116. Niektórzy nazywają je ostatnimi prawdziwymi Alfami. Zastosowano w nich układ przeniesienia napędu nazywany Transaxle (skrzynia biegów znajduje się przy tylnej osi, a silnik przy przedniej). Takie rozwiązania stosuje się obecnie w takich samochodach jak: Mercedes SLS, Ferrari California czy Maserati Granturismo.
ViP Romeo

Napisał
PietereQ 
Moja żądza wiedzy nie pozwala mi nie zadać kilku pytań.
-o co chodzi z pompą
oleju? Nie wydaje? Bo pierwsze słyszę żeby sprawiały problemy
-rozumiem że jak kupisz już "tani" kompresor Rotrexa to już na porządny SA nie starczy ;P Stąd te gaźniki?
-o co biega z pompą z delty, jak widzę średnica tłoka taka sama a nawet mniejsza niż w
75 więc po co?
-chłopie oszczędź sobie siana na zimmermany i ebc. Szit jakich mało, wiem bo miałem.
-poza tym polecam książkę Jima Katarlamakisa o
tuningowaniu Nord'ów.
juzci
ad1 dowiedzialem sie i ciagle mi to powtarzaja ze do zakutego zestawu musi byc inna pompa, wieksza wydajnosc, jest to wiec wydatek planowany na wszelki zapas
ad 2 Gazniki, bo lubie
mam ochote na tak ismaczek kocham auta gaznikowe
jest to zarazem 1szy (bo wpier wogole przeloze silnik tylko na gazniki + wydech) i ost etap modernizacji (wczesnie jam jezdzic wlasnei na porzadnym SA
ad3 - pompa od delty jest z polecenia od evo II i jest to pompa sportowa, nie serujna, ma ulatwic przejscie na zaciski z prozdu od delty i na tylne od porsche dla lepsiejszosci ukladu hamulcowego
ad 4 hamulce sa koncepcja na 1 etap (vide gazniki i wydech) a poznie jjak pisalem wyzej wyjdzie pewnei brembo + ferrodo
ad5 - nie smial bym sie odezwac gdybym min tej ksiazki nei mial

Napisał
Digit 
Narzuca mi się jeszcze jedno pytanie... w końcu to
TS, a ma być na gaźniku.
Jak będzie rozwiązanie sterowanie wariatorem? Czy też wariator wylatuje?
Pozdrawiam, d.
wstepnie wylatuje wariat a to z racji ze nei wiem jak to rozwiazac:/ koels na ktorego setupie soe wzoruje tez tego nei rozwiazal. tj wylatuj na etpa 1 (gazniki+ wydech) a potem najwyzej na etap ost (jako ostatni zmieniany element z SA)
Użytkownik Alfa i Omega

Czy delty nie używały z przodu zwykłych pływających jednotłoczkowych zacisków? Jest to o wiele gorszy setup niż seria w 75... W evo może były 4 tłoczki brembo, ale powodzenia ze znalezieniem takich zacisków, łatwiej i taniej będzie zdobyć 4 tłoczkowe brembo z 166 za małą kasę. Ostatnio montowaliśmy taki zestaw w 75 plus tarcze 305mm. Ja puki co będę drążyc temat, seryjne zaciski + tarcza 305 z 916/GTA. Zaciski z prosia z tyłu? Pasują na skrzynie czy jako "outboard"?. Jakby co to dowiedziałem się niedawno że tylne zaciski z 105 pasują do tyłu w transaxle (ten sam zacisk, klocek) tylko nie mają naturalnie obsługi ręcznego.
Jest tu całkiem strasznie ale i czasami śmiesznie
Użytkownik Alfa i Omega
ViP Romeo

2.0 TS Miasto od 9 do 16 zalenie od stylu jazy(lato) zima od 10 do 17 olej u mnei o.5 na 10tys silnik 120 tys przebiegu o neiktore czesni juz trudno np sprzegla tylko valeo i ponad 1k:/
Użytkownik Romeo

Napisał
amigas 
2.0
TS Miasto od 9 do 16 zalenie od stylu jazy(lato) zima od 10 do 17
olej u mnei o.5 na 10tys
silnik 120 tys przebiegu o neiktore czesni juz trudno np sprzegla tylko valeo i ponad 1k:/
Hmm? Do transaxli R4 są takie drogie sprzęgła?
ViP Romeo

no jak ost sprawdzałem nie było nic poza valeo sachsa nie ma w fabryce to samo z LUKiem

Leciwa 1.8 ie paliła mi więcej niż o 70 koni mocniejsze bmw.
W mieście 15 litrów przy spokojnej jeździe, a na trasie 7 litrów przy BARDZO SPOKOJNEJ jeździe (nie przekraczałem 110).
Użytkownik Alfa i Omega

Napisał
amigas 
2.0
TS Miasto od 9 do 16 zalenie od stylu jazy(lato) zima od 10 do 17
olej u mnei o.5 na 10tys
silnik 120 tys przebiegu o neiktore czesni juz trudno np sprzegla tylko valeo i ponad 1k:/
Dziwne, kiedyś sprzęgła na allegro z pchanym dociskiem chodziły po 400 - 500 zł...
Jest tu całkiem strasznie ale i czasami śmiesznie
Moderator Romeo

Napisał
amigas 
no jak ost sprawdzałem nie było nic poza valeo sachsa nie ma w fabryce to samo z LUKiem
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
ViP Romeo

ja mowie o tym ile w tej chwili ksoztuje ja za sachsa placilem 350 i tez bylo fajnie, ale to bylo 3 lata temu:/ do 3.0 nowe sprzegla 1500 sprzegla do gtv6 ponad 2 klocki
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Alfa Romeo 75 które miały szpere
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia