Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Transaxle - Czyli Alfetta, Alfetta GT, Alfetta GTV6, 75, Giulietta, i inne modele z rodziny 116. Niektórzy nazywają je ostatnimi prawdziwymi Alfami. Zastosowano w nich układ przeniesienia napędu nazywany Transaxle (skrzynia biegów znajduje się przy tylnej osi, a silnik przy przedniej). Takie rozwiązania stosuje się obecnie w takich samochodach jak: Mercedes SLS, Ferrari California czy Maserati Granturismo.
-
Użytkownik Dwusuwowiec

jeśli o mnie chodzi, to osobiście nigdy tego nie weryfikowałem ale ryzyko jego braku jest realne, gdyż przekładki skrzyń to nie rzadkość..
Ale myślę, że można sprawdzić jego działanie empirycznie
(podaje POMYSŁ tylko!) mianowicie: podnosimy tylna oś ponad asfalt właczamy najwyższy bieg i ...
-jeśli mamy 100 % mechanizm różnicowy to gdy obrócimy jednymy kołem to drugie ...
wiadomo! (wystepują tylk opory ruchu)
-jeśli mam 0% mechanizmu róznicowego (blokada) to jednym tylko kołem już zakęcimy silnikiem!!
Tyle ze nie wiem jak ocenić, jak ocenić "częściowość" blokady
zwłaszcza, ze podobno maleje jeszcze ona z czasem.
Skrzynie jako takie oceniane są raczej jako trwałe tzn. zwykle nie odmawiają nagle współpracy. Należy jednak wspomnieć wyraźnie, że słabością są synchronizatory, po których poznaje się właściwie rozumiany przebieg (na pewno skrzyni biegów) egzeplaże z dużymi przebiegami i brutalnie traktowane zgrzytają przy zmianie.
Wał, jeśli wszystko 'do okoła niego' jest w poprawnym stanie to pracuje dość długo i bezprobemowo. Ale cały ten wspomniany układ jest dość rozległy więc wymaga nalezytej staranności w ekspoloatacji. Jego 'zapuszczenie' moze skutkować innymi uszkodzeniami 
Myślę można stwierdzić, że układ napędowy typu TransAxle (i na duzej ilości gum -jak w 75) nie lubi ostrego trakowania -bardzo dużych obciążeń. Ale z mocnym/zdecydowanym trakowaniem radzi sobie dobrze. Powinno się raszej unikać strzałów ze sprzęgła, palenia gum, czy bączków na suchym betonie.. bo potafu to doprowadzić do uszkodzienia lekko osłabiony jakiś element (jest ich dużo) na ktorym jeżdząc tylko mocno moze jeszcze długo pochasać ;-)
PS. <fala> -no skoro tak uwazasz to myślę, że się jeszcze raz zbiore
-
Użytkownik Rowerzysta
-
Użytkownik Romeo

Zasadniczo to wypadałoby ustalić czy mamy wykryć szperę, czy działającą szperę.
Bo mówimy o autach 20-letnich, na ogół traktowanych mało delikatnie, z przebiegami rzędu może 200-300kkm i więcej. Z kolei jeśli któryś z poprzednich właścicieli by ją wymieniał to wtedy raczej by siętym pochwalił..
Jeśli różnicowy jest spięty w 100% to auto nie będzie chciało skręcać,podobnie jak w FWD. Jeśli szpera nie działa to po podniesieniu osi izakręceniu kołem to drugie będzie kręciło się w odwrotną stronę, więcskoro mówimy o 25%(a realnie? 10? 5?) to szukanie stanów pośrednichtrzeba by chyba zacząć od podniesienia tylnej osi?
Swoją drogą podobno fabryczne 25% jest w praktyce trudne dowychwycenia, więc biorąc poprawkę na wiek auta to można chyba zapomniećo temacie. Pamiętam, że w mojej, przy zawracaniu na asfalcie było czućcoś jakby opona jechała po delikatnej tarce - ale tak jak Pituś napisałwtedy i bez szpery opory są duże + do tego miałem ładne deszczówki zszerokimi rowkami, które mogły w ten sposób działać.
Aha ta szperka w 75 to jest coś prostego, na pewno nie torsen.
-
Użytkownik Maniak resoraków

wg. Kartalamakis'a, gdy unieruchomi sie jedno z kol, do drugiego trzeba przylozyc 1,5kgm momentu, zeby je obrocic (dla 25% szpery). Pisze jeszcze, ze przy normalnym uzytkowniu samochodu szpera moze wymagac regulacji co rok, dwa.
Użytkownik Alfa i Omega

A dokładniej to jakie są to regulacje?
Alfaholizm jest zaraźliwy
Alfa 156 2.0TS Berlina 1998r. - moja

---Alfa 159 1.9JTDm 8v 2007r. 159KM 342nm by Cinsoft - taty --- Alfa 147 selespeed - w rodzinie
Ola[*] Kuba[*]

Użytkownik Maniak resoraków

Najlepiej gdyby opisal to ktos kto to trenowal, ja niestety moge Ci tylko napisac co wynika z opisu. Szpere reguluje sie zmieniajac plytki na grubsze/ciensze i sprawdzajac opor przy pomocy klucza dynamometrycznego. Generalnie nie jest raczej latwe i przyjemne.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Alfa Romeo 75 które miały szpere
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia