Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Transaxle - Czyli Alfetta, Alfetta GT, Alfetta GTV6, 75, Giulietta, i inne modele z rodziny 116. Niektórzy nazywają je ostatnimi prawdziwymi Alfami. Zastosowano w nich układ przeniesienia napędu nazywany Transaxle (skrzynia biegów znajduje się przy tylnej osi, a silnik przy przedniej). Takie rozwiązania stosuje się obecnie w takich samochodach jak: Mercedes SLS, Ferrari California czy Maserati Granturismo.
Użytkownik Dwusuwowiec

Napisał
maciejbydg_87 
... jest to ważny parametr

więc jak maluje się konsumpcja motorów 1.8 i 2.0
TS ??
na benzyne i
olej..?
pewnie, ze ważne parametry jeśli się tylko chce jeździć dalej niż w koło komina...
Chcąc zaspokoić zapewne tylko Twoją ciekawość..
z mojego doświadczenia i informacji od kolegów to przy bardzo spokojnej jeździe spalenie 2.0 TS zaczyna się od 6 l/100km..
ogólnie ten silnik należy do dość oszczędnych w zapotrzebowaniu na paliwo jeśli się nie pędzi.. -można go porównywać spokojne do jednostek nowszych o 20 lat..
Pozostałe jednostki benzynowe nie są już takie oszczędne.. a moja V6 pali w trasie nie mniej niż 7,5 l/100 a to jest niewiele więcej niż 1.8..
co należy zauważyć V6 (12V) made AR ogólnie należą też jak na swą pojemność i wiek do dość oszczędnych ale w porównaniu do TS'a to żarłoki 
Górne możliwości zużycia paliwa zależą bardziej od kierowcy -od tego jak dużo hamuje i musi przyśpieszać w trasie czy mieście niż od średniej prędkości.. a to w funkcji pojemności silnika
Użytkownik Alfa i Omega

Napisał
Pituś 
pewnie, ze ważne parametry jeśli się tylko chce jeździć dalej niż w koło komina...
Chcąc zaspokoić zapewne tylko Twoją ciekawość..
z mojego doświadczenia i informacji od kolegów to przy bardzo spokojnej jeździe spalenie 2.0
TS zaczyna się od 6 l/100km..
ogólnie ten
silnik należy do dość oszczędnych w zapotrzebowaniu na paliwo jeśli się nie pędzi.. -można go porównywać spokojne do jednostek nowszych o 20 lat..
Pozostałe jednostki benzynowe nie są już takie oszczędne.. a moja V6 pali w trasie nie mniej niż 7,5 l/100 a to jest niewiele więcej niż 1.8..
co należy zauważyć V6 (12V) made
AR ogólnie należą też jak na
swą pojemność i wiek do dość oszczędnych ale w porównaniu do
TS'a to ż
arłoki

Górne możliwości zużycia paliwa zależą bardziej od kierowcy -od tego jak dużo hamuje i musi przyśpieszać w trasie czy mieście niż od średniej prędkości.. a to w funkcji pojemności
silnika 
no własnie chyba jednak bede się interesować tym 2.0 TS co jest wystawiony za 3 klocki.
to mówisz że na trasie przy spokojnej jeździe zejdzie do 6 litrów ?? to b. dobry wynik ja moją 33 1.4 najmniej wykręciłem 5,8l/100 a na autobanie 100-130 to 6,7l/100km
teraz jesxcze pytanie użytkowe czy części do TSów w 75 są zamienne z innymi modelami ??
bo rozumiem że zawieszenie to tylko z GTV
ViP Romeo

zawieszenie GTV czy 75 jest b podobne duzo z ts pasuje niektore rzeczy nie typu kable itd sa inne , czesc jest drogawa:/ a spalanie ja na trasie do poznania inazada lecac do 160 mam 7.5 l
Użytkownik Alfa i Omega

Jedyna rzecz która różni się w transaxlach zawieszeniowo to piasty i przeguby/półosie i przednie hamulce, czyli w zasadzie istnieje podział na modele, które mają 4 i 5 śrub. wsio.
Jest tu całkiem strasznie ale i czasami śmiesznie
ViP Romeo

a nei roznia sie srednice drazkow w v-kach i rzedowkach? bo roznia sie pierodly jak poduszki silnika łaczniki wału poduszki skrzyni itd, ale to nei zawieszenie 9choc mozna podciagnac pod zawieszenie silnika częśc)
Użytkownik Alfa i Omega

Tak faktycznie coś mi tego było za mało
Dochodzą różnice jeszcze drążki i stabilizatory
Jest tu całkiem strasznie ale i czasami śmiesznie
Użytkownik Pirat drogowy
Użytkownik Romeo
ViP Romeo
Użytkownik Alfa i Omega

Napisał
JacekK 
... ten
silnik bardzo dobrze wykorzystuje każdą kroplę paliwa i ta informacja jest wystarczająca. Przecież nikt rozsądny nie kupuje
75tki po to by stosować na niej zasady ekojeżdżenia.
Więcej.. nikt rozsądny nie kupuje 75tki

no właśnie 
ale wiesz jazda dla przyjemności to wiadomo że może spalić ile wlejesz ale jak już planujesz pojechać na wakacje do Włoch to od tego ile spali zalezeć będzie czy zjem kolacje z dziewczyną w restauracji czy będziemy musieli wziąść zapas 'wifonów' 
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Alfa Romeo 75 które miały szpere
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia