Witam.
Kolejna zagadka mnie trapi.
Moja 75 posiada pod maską R4 1779ccm z wariatorem i na 99,9% układ wtryskowy Boscha ML4.1. Wskazuje na to ePer, charakterystyczny osprzęt, czujniki itd.
Zapobiegawczo zakupiłem nową, oryginalną sondę lambda z zamiarem jej wymiany.
Ale od zakupu szukam miejsca montażu tej sondy i szukam i nie potrafią znaleźć. Wg ePera powinna być wkręcona zaraz za ujściem kolektora do katalizatora. Najprawdopodobniej mam zmieniony jeszcze przez Włocha cały układ wydechowy na nowy i coś mi się wydaje, że zamontował taki bez katalizatora.
W takim razie powinny być przynajmniej dwie wolne wtyczki poniewierające się gdzieś pod maską. Gdzie ich szukać?
Czy też jest opcja, że na rynek włoski wychodziły wersje z Motronikiem ML4.1 bez sondy i katalizatora?
Jeśli nie, to w jaki sposób ktoś bezboleśnie (chyba) pozbył się sondy? Czy to możliwe?
33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
Ypsilon 0.9 TA BiColore Platinum
było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS
Przy tym układzie wtryskowym, a miałem i badałem TS-a. Sonda jest po to żeby była, nie wpływa to na prace i skład mieszanki ( sprawdzane na examinerze )
Ostatnio edytowane przez majk ; 08-04-2010 o 17:47
33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
Ypsilon 0.9 TA BiColore Platinum
było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS
Myślę, że nie należy się sugerować, tym co jest przy wydechu bo ten w historii auta mógł się zmieniać.
Raczej istotne jest czy istnieje przyłącze do instalacji elekt.-komputera.
Z moich info (znajomi Alfiści, którzy badali) wynika, że sonda MA WPŁYW na pracę silnika. Natomiast był on różnie oceniany od 'jakby mi trochę więcej paliła' po 'poczułem różnicę w osiągach'. Myślę, ze w przypadku odpięcia sondy komputer się tym strasznie nie przejmuje i przechodzi w stan pracy 'awaryjnej'.
MAJK nie jestem pewien, czy swoje badanie przeprowadziłeś w pełni poprawnie/ Jakos nie chce się wierzyć by sonda w TS'ie (już dość nowoczesny komp.) była montowana tylko jako placebo dla diagnostów.
Może akurat tak się zdarzyło, że w tych warunkach 'nie miała nic do roboty' ale chyba teoretycznie powinna sterować doawaniem w pewnych zakerach ubogiej mieszanki.
Nie każda 75 1.8 IE miała sondę. Sam posiadam wersje bez sondy...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki