No właśnie nie mogę znaleźć tego tematu o wykorzystaniu transaxla. Ogólnie silnik który mam w posiadaniu to 3000 24v o mocy nominalnej 204km. Motor w miarę wdzięczny i stosunkowo łatwo modyfikowalny. Wiązka elektryczna kompletna z omegi. Buda- wg. mnie a mieszkam w Gnieźnie gdzie z budą robi się wszystkodo wyspawania + rozbudowana klatka. Zawieszenie to akurat najmniejszy problem
W sumie zastanawia mnie jedynie przeróbka dyfra
Większość poszyć da się łatwo zmienić na lżejsze i przypuszczam że nawet w serii silnika auto będzie konkretnie i zwinnie zamiatać. Kwestia tylko w wymiarach komory.
wytrzymałość skrzyni typu transaxle topic gdzie był poruszany transaxle Alfy do drift-projektu.
Co do Omegi A to niebardzo rozumiem czemu ma być skrzynia z tyłu? Wiadomo że wszystko się da wykonać tylko czy poniesione koszta dadzą wymierny wynik względem efektu??
Omega 3000 seryjnie już przyjemnie jeździła![]()
Swojego czasu była jedna która startowała w zawodach driftingowych.
Popytaj tutaj a napewno znajdziesz odpowiedz : http://www.racingforum.pl/
Czemu skrzynia z tyłu już odpowiadam- żeby zostawić fabryczne tylne zawieszenie. Zamiast montować skrzynię z omegi- podłączyć się pod wał zrobić obudowę i wykorzystać fabryczny element 75
Niebardzo rozumiem do czego kolega chce dojść??
Chcesz skrzynie zastosować z transaxle żeby zostawić seryjne zawieszenie z Omegi?? To ma być silnik centralnie?
Jak masz zdrową budę i motor to składaj w orginale do tego zaspawaj most ( eszpera) i wybebesz wszystko zbędne to na początek da radę.
Jeśli będzie Cię ciągle męczył rozkład masy to zawsze możesz przesunąć silnik ku środkowi auta - takie operacje masz opisane w linkach jakie podałem, wystarczy poszukać.
Ostatnio edytowane przez Stefan116 ; 07-05-2010 o 12:03
no vauxhall też go produkowałwiem że trochę profanacja ale rzędówki alfy nie znajdę w takiej mocy wyjściowej, dwa- obsługa silnika katowanego w poślizgach przy alfie może okazać się problematyczna
Eee, myślałem że może mówisz o V8. A z ciekawości to czemu akurat szukasz rzędówki? To aż tak duża różnica w obsłudze między V6 a R6 (w ustawieniu wzdłużnym)?
W ogóle to jesteś pewien, że taki motor wejdzie pod maskę w 75?![]()
Ostatnio edytowane przez JacekK ; 07-05-2010 o 14:38
Rzędówkę poprostu mam. Rozbitą omegę A z 3000 24v pod maską. Jeśli nie wejdzie do 75 to wejdzie do MB 190ki]
Źle zacytowałem w poprzednim poście, bo tam miały być dwie Twoje wypowiedzi. W kazdym razie napisałeś, że nie znajdziesz rzędówki Alfy w takiej mocy wyjściowej... oczywiście że nie znajdziesz, bo w takim przedziale mocy znajdziesz jedynie V-ki Alfy, które pewnie o wiele łatwiej zaadaptować do 75. Innymi słowy wkładanie R6 Opla do 75tki to raczej spore nieporozumienie i tworzenie sobie problemów na siłę. Lepiej zostać przy tej 190tce, która przynajmniej do takich motorów jest przystosowana![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki