Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Transaxle - Czyli Alfetta, Alfetta GT, Alfetta GTV6, 75, Giulietta, i inne modele z rodziny 116. Niektórzy nazywają je ostatnimi prawdziwymi Alfami. Zastosowano w nich układ przeniesienia napędu nazywany Transaxle (skrzynia biegów znajduje się przy tylnej osi, a silnik przy przedniej). Takie rozwiązania stosuje się obecnie w takich samochodach jak: Mercedes SLS, Ferrari California czy Maserati Granturismo.
Użytkownik Rowerzysta
Problem z odpaleniem na zimno
Witam
Mam pierwszy problem, którego nie potrafię sam zdiagnozować i rozwiązać.
Moja alfeczka nie chce się uruchamiać jak silnik jest zimny. Jak już za którymś razem załapie to ciężko wkręca się na obroty tak do 3tys, powyżej już jest lepiej. Jak delikatnie dodaje gazu to się wkręca, jak dam mocniej to się krztusi. Jak już się rozgrzeje to pali normalnie, wkręca się normalnie i jeździ też normalnie.
Czy ktoś ma jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Arljazz
Alfa Romeo 147 1.6 TS Distinctive
Lancia Lybra 2.4 JTD LX Kombi
ex. Alfa Romeo 75 TS Czerwona i Czarna Limited Edition
Użytkownik Dwusuwowiec
-
-
ViP Ogier
Użytkownik Rowerzysta

Napisał
majk 
Sprawdz kolego ...
Wielkie dzięki za porady. Jak tylko będę miał możliwość to sprawdzę to co napisałeś. A czy samo wypięcie czujnika cieczy chłodzącej da jakiś efekt?
Pozdrawiam
Arljazz
-
Użytkownik Dwusuwowiec

Tez tak mysle, ze to jest pompa paliwa. W alfie 75 bardzo czesto sie zdarza, ze pompa pracuje, ale daje za male cisnienie. Przekaznik jest od strony pasazera, przy samym podszybiu. Sa tam 4 przekazniki, ten od pompki ma podlaczony bialo-rozowy przewod, wiec powinienes znalezc. Najlepiej sciagnij metalowa obudowe przekaznika i zewrzyj styk na kilka sekund i wtedy sprobuj odpalic tak jak radzil kolega majk.
Użytkownik Romeo

Ależ precyzyjna odpowiedź
Użytkownik Rowerzysta

Napisał
arljazz 
Mam pierwszy problem, którego nie potrafię sam zdiagnozować i rozwiązać...
Witam
Znalazłem w końcu czas dla mojej Alfy, wymieniłem świece, oczyściłem układ zapłonowy i.... niestety dalej to samo. Więc zabrałem się za czujnik temperatury silnika i.... udało się. Alfa odpala jak poprzednio i już miałem okazję się znowu przejechać kilka razy.
PS. Ogłoszenie sprzedaży dalej aktualne.
Pozdrawiam
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
gdzie jest czujnik temperatury silnika laguna I
, renault laguna 3.0 problemy z odpalaniem
, czujnik listwy odpiety
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia