Mam pytanie , jakie powinno byc ciśnienie oleju w silniku benzynowym Alfa Romeo 75 ?? , czy jest coś takiego jak zawór upustowy ciśnienia oleju w pompie ?? . Wskazanie oleju w mojej 75-ce pokazuje prawie full dopiero po rozgrzaniu pokazuje połowę skali na wolnych obrotach , przy dodawaniu gazu rośnie równo z gazem prawie do końca skali. Czy tak powinno byc ??
podaj mi silnik i rok prod.to ci podam wartosci cisnienia

Alfa Romeo 75 1.8 Turbo America z 1990 roku. Doświadczony mechanik powiedział że czujnik jak by szfankował zaniżałby ciśnienie bo takie spotykał usterki z czujnikami ciśnienia oleju i to by na chłopski rozum się zgadzało
3.5 do 5 jest jeszcze mozliwosc ze masz zatkany filtr oleju a on sam nie jest wyposazony w zawor .to wszystko lepiej sprawdzic manometrem ja tam tym czujnikom nie wierze
to może byc w tolerancji - jesli nie spada poniżej 2 barów na wolnych obrotach to powinno byc oki
dla pewnosci wymieniłbym olej i filtr na nowy i bedziesz miał pełaen obraz sytuacji!
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki