Witam, szukam informacji na temat świec do wymienionego w tytule serducha. Niedługo wybieram się odwiedzić Alfę i chciałem spróbować jak chodziłaby na innych świecach. W tej chwili wkręcone są NGK (nie pamiętam symbolu), ale te zalewają się po krótkim czasie. Przy odpalaniu silnika po dłuższym postoju, powiedzmy kilka dni, Alfa odpala na dotyk i przez pierwsze kilka, kilkanaście minut silnik pięknie pracuje, ani nie drgnie, a potem zaczyna nierówno chodzić na wolnych obrotach i nie ma mocy, a przy dodawaniu gazu dławi się. Nadmienię jeszcze, że sonda lambda była sprawdzana i reaguje prawidłowo przy pomiarze. Obstawiam, że coś musi być z układem zapłonowym, dlatego chciałbym zacząć od świec. Czy ktoś z doświadczonych forumowiczów w tych silnikach doradziłby mi z jakimi świecami spróbować? Będę wdzięczny za sugestie.

Championy RN7YC u mojej V6 12v najlepiej się sprawują
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Jak zalewa świece, to znaczy że ma 'bezpieczną' mieszankęTrzeba przegonić silnik czasami, żeby się wypalił nadmiar sadzy, wtedy powinno być git.
![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki