No własnie co Państwo polecają. Przez moją nieuwagę zalano mi olej o niedopowiednich parametrach na ciepło (instrukcja podaje 10w50) i jak się rozgrzeje puka szklanka/popychacz/zawor. Na zimnym cicho.
Pozaty mam jakiś gówniany mobil:/ chce dać belli co najlepsze także:
Myślałem o czymś klasę wyżej czyli 10w60, moja propozycja to Valvoline VR1 racing 10w60.
a co Wy polecacie?
tylko nie zabijcie mnie ceną![]()
Do tego Valvoline'a nie ma sie chyba co czepiac, byle tylko zrodlo bylo pewne. Jeszcze mozesz wziac pod uwage Agipa (5W/50) i Motula (15W/50) - takie dwa pewniaki jesli chodzi o marki. Wprawdzie Motul to polsyntetyk i 15W, ale nie bedzie to przeszkadzac, szczegolnie, ze idzie lato, no chyba, ze jezdzisz tylko na krotkich dystansach, tak ze olej nie zdazy sie nagrzac to ew. mozna pomarudzic. Co do Agipa to teoretycznie powinienem miec go za jakies dwa, trzy miesiace po jakiejs mniejszej marzy, ale nie wiem jak on cenowo stoi wzgledem reszty.Napisał amigas
Inna sprawa czy to zalatwi stukanie... na pewno cisnienie oleju na goracym silniku bedzie wieksze a to juz spory zysk.

Jesli jest tak bardzo żle ze stukaniem ( podejżewam jednak panewke ) to nie lepiej sprawdzić te luzy zaworów i napewno trzeba sprawdzić jakie jest cisnienie olejuNapisał JacekK
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Hmmm luzy zaworowe spr i tak bo musze sciągnąć dekiel zaworowy, poprzednio został źle dokręcony i spod uszczelki ciecze. Tylko jest problem bo jeszcze poprzedni włascicel zrobił kuku uszcelce wariatora i jest ona zrobiona z silikonu i resztek starej (relacja mechaników) i narazie nie ciecze (za to cała prawa str silnika, ta od pasazera uszczelka pod deklem przecieka. Skąd dorwać tą uszczelke wariatora? bo jedyne zestawy uszczelek do dekla zaworowego jakie dostaje zawierają uszczelniecze/uszczelki półpierscieniowe do 164 ktore są podobno nieapsujące do 75: ? (relacja mechaników) A ciśnienie oleju...na zimym 6, na nagrznym (dochodzi jeszce termostat zacięty na pozycji otwartej dla dużego biegu, czyli dogrzanie do 90 st max i wentylator i wracamy na 80ke...., ale cisnienie .3.5 bar, złe?
aha jak mechanik słuchał silnika, mówł, że to puka zawór, poychacz, szlanka....naprawde to moż być panaewka? jaki to moxe być dźwięk (jeszce czegoś takeigo nei przerabiałem....)

Cisnienie jest bardzo dobre więc zostaje pukanie popychacza. Cena kompletu uszczelek pokrywy zaworów 65 zł i są takie same jak w 164 T.SNapisał amigas
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996

cena kompl. uszczelek pokrywy zaworów to 65zł i są takie same jak w 164 T.S
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996
Z tym cisnieniem oleju to trzeba by tez wziac pod uwage jego temperature. Na zimno to wiadomo, ale po rozgrzaniu silnika olej moze miec caly czas 40, a moze miec i ponad 100. Ja pamietam, ze nie udalo mi sie w warsztacie zasymulowac temperatury podobnej do takiej jaka uzyskuje silnik w cieple dni po dlugiej trasie - po prostu widzialem na pokladowym manometrze, ze w trakcie pomiaru wartosci jednak byly wyzsze.Napisał amigas
No ale przynajmniej bedziesz mial jakis pkt odniesienia co do pokazywanych wartosci..
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki