Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Transaxle - Czyli Alfetta, Alfetta GT, Alfetta GTV6, 75, Giulietta, i inne modele z rodziny 116. Niektórzy nazywają je ostatnimi prawdziwymi Alfami. Zastosowano w nich układ przeniesienia napędu nazywany Transaxle (skrzynia biegów znajduje się przy tylnej osi, a silnik przy przedniej). Takie rozwiązania stosuje się obecnie w takich samochodach jak: Mercedes SLS, Ferrari California czy Maserati Granturismo.
-

Napisał
JacekK skoro Ty o praktyce to ja z teoria
praktycznie-teoretycznie - tak mi sie wydaje :mrgreen:

Napisał
JacekK niestety manuale(moje) tez nie podaja konkretnych wartosci dla zadnego z
silnikow...
No właśnie a jak za takimi info tu zaglądam..
podobno niektóre "AutoData" mają te dane moze ktoś ma szerszy dostęp?? :roll:
Informowałem się kiedyś, że TS ma 12 max. Przy 11 to jeszcze żyleta, przy 10 jest wciąż naprawdę dobry, przy 9 taki sobie 8 ledwie dosatecznie.. 7 miernie... 6 tragedia.. (ale 160 pojedzie jeszcze..) :twisted:
Przy założeniu, że na wszystkich garach jest po mniej więcej równo..
(mierzyłem 4 silniki jeżdżąc trochę każdym)
-
27-03-2008 11:34 # ADS
Akwizytorka
-

Napisał
JacekK Nic nie stoi na przeszkodzie zapytac w tamtym dziale o to samo, ale dla
AR 164 .
Jesli jakis przepis utrudnia wszystkim zycie trzeba znalezc sposob zeby go obejsc. W koncu to nie my jestesmy dla przepisow, ale przepisy dla nas - "...by zylo sie lepiej"
Może Tobie nie ale niektórym tak
bo zapytałem też w dziale 164 o świece właśnie do tego samego silnika 3.0 V6 i w promocji dostałem punkcik karny za 'dublowanie tematów'.. :roll:
Mam szczerą nadzieję, że tym razem administracja będzie bardziej 'wyrozumiała' dla mojej, żądzy wiedzy w tym temacie :mrgreen:
będę z góry WDZIECZNY, pozdrawiam!
-
Użytkownik
Romeo

Napisał
Pituś podobno niektóre "AutoData" mają te dane moze ktoś ma szerszy dostęp?? :roll:
No tak, jak zwykle zapomnialem... AutoDate instalowalem kiedys qmplowi - musze go spytac.
-
Użytkownik
Pirat drogowy

Napisał
Domino Witam.
Drodzy koledzy, mylicie tutaj dwa pojęcia stopień sprężania i ciśnienie sprężania. W książkach o
silnikach spalinowych można znaleźć uniwersalny wzór na wyznaczenie ciśnienia sprężania. Dla
silnika ZI (o zapłonie iskrowym) ma on postać:
ps=(1,2-1,3)×ε
gdzie:
ps - ciśnienie sprężania,
ε - stopień sprężania.
Własnie to samo przyszło mi na myśl czytając te posty :roll: . Jak by silnik 3.0 v6 miał 9.5 komprechy to już by był prawie martwy
Lancia Kappa 20v Turbo
Lancia Kappa 16v Turbo
Lancia Y 1.2 8v
Dożywotni serwisant - Alfa 75 TS

Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Tagi dla tego tematu
Tagi użytkowników
Uprawnienia