Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Transaxle - Czyli Alfetta, Alfetta GT, Alfetta GTV6, 75, Giulietta, i inne modele z rodziny 116. Niektórzy nazywają je ostatnimi prawdziwymi Alfami. Zastosowano w nich układ przeniesienia napędu nazywany Transaxle (skrzynia biegów znajduje się przy tylnej osi, a silnik przy przedniej). Takie rozwiązania stosuje się obecnie w takich samochodach jak: Mercedes SLS, Ferrari California czy Maserati Granturismo.
    ViP Ogier Avatar majk
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ALFY
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    1 d 4 h 1 m

Domyślnie [75] Układ hamulcowy naprawa- diagnostyka

Hi
    rozpocząłem naprawę układu hamulcowego, hamowało przednie lewe koło reszta tak sobie . Wymieniłem zaciski tylne ( stare zapieczone, skorodowane ) oraz klocki wszystkie. Efekty byłe dość mizerne pedał hamulca niski. Przyszedł czas na oględziny okolicy pompy hamulcowej i tu znalazłem ciekawy element regulator ciśnienia . Działa on na koło przednie lewe i tył. Zdemontowałem gościa i co widzę od tyłu osłona gumowa, po zdjęciu wyleciała masa rdzy i płynu. No to dwa zabezpieczenia zdemontowane i wyciągnąłem tłok. Wyczyściłem i poskładałem wszystko do kupy. Po odpowietrzeniu pedał hamulca stoi wyżej przód hamuje równo i dużo mocniej, tył powinien według mnie lepiej. Może któryś z kolegów walczył z hamulcami w 75 i podzieli się cennymi wskazówkami. Szukałem zestawu naprawczego regulatora ale niestety nie znalazłem.

pozdrawiam

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznań
    Czas spędzony na forum
    8 h 17 m

Domyślnie

W TS'ie masz ABS? Bo w zwykłych układach nie ma żadnego korektora, jedyny jaki w takich układach się znajduje to ten z tyłu do regulacji siły tylnich hamólców. Masz foty jak to wygląda? Ciekaw jestem
    ...

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 & AR 75
    Czas spędzony na forum
    16 h 45 m

Domyślnie

To nie jest regulator tylko zabezpieczenie i dział jak stracisz jeden obwód hamulcowy. W mojej 75 jest takie coś i nie mam ABS`u. Jak dobrze pamiętam to również kiedyś to widziałem w dużym fiacie!!

ViP Ogier Avatar majk
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ALFY
    Czas spędzony na forum
    1 d 4 h 1 m

Domyślnie

jest zaraz obok pompy i jest to coś ala korektor siły hamowania, opiekuje się aby ciśnienie w tylnym obwodzie nie było większe niż na przodzie - tak mi się wydaje
    Piotr opisz zachowanie pedału hamulca u ciebie w Gtv ?? czuć jak tył hamuje ??

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznań
    Czas spędzony na forum
    8 h 17 m

Domyślnie

Tył hamuje, przynajmniej to widać po zużyciu tylnych klocków pożyły jakieś 2,5tys km. A z pedałem trochę walczyłem, najpierw nowe węże (ale niestety gumowe) potem założyłem pompę z bodajże e26 z większą średnicą tłoka, teraz wymieniam przewody gumowe na teflonowe w stalowym oplocie, powinno dać to dość wyczuwalne utwardzenie pedału. A i sprawdź stan klocków, jak są mocno zjechane to pedał głębiej wpada.
    ...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    saab 9-3 2.0 turbo by Hirsch Performance
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie

takie coś miałem w UAZ to jest taki uproszczony korektor siły hamowania teoretycznie fabryka nie przewiduje naprawy tego urządzenia jak wywalisz całkiem mysisz się liczyć z zarzucaniem tyłu przy hamowaniu na zakrecie jednak ja osobiście bym tak zrobił możnaby wprowadzać 75 w piękny poślizg na rondzie lekkim naciśnięciem pedału hamulca .... :twisted: :twisted: :twisted:

Użytkownik Romeo Avatar JacekK
    Mieszka w
    ES / ETM
    Auto
    33 1.7 8V
    Czas spędzony na forum
    6 d 31 m

Domyślnie [OFF]

Cytat Napisał pikero
    możnaby wprowadzać 75 w piękny poślizg na rondzie lekkim naciśnięciem pedału hamulca .... :twisted: :twisted: :twisted:
    Eee, po co hamulec? Przeciez to RWD :wink:

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    saab 9-3 2.0 turbo by Hirsch Performance
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie

jasne wystarczy podsprzęglić :mrgreen: :mrgreen:

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

brak tagów :(

Zakładki

Uprawnienia