Witam, zobaczyłem że na większości aut tuningowanych kolektor wydechowy jest owinięty taką taśmą, przeglądałem oferty na allegro i wychodzi ok 100 zł na kolektor 4 cyl. czy ktoś miał doświadczenia z takim zabiegiem?? czy to coś daje??
Renault 25 2.2 1986r.- była
Renault 25 2.0 1991r.- była
AR 164 T.Spark aktualnie

Przyspiesza przepływ spalin, obniża temperaturę pod maską. W seryjnym silniku i cywilnym zastosowaniu bez znaczenia. A wadą jest możliwość pękania kolektora, pod bandażem rozgrzewa się do wyższych temperatur.
156 3.0 V6

Odpowiedź na pytanie co daje wynika z przeznaczenia tej taśmy.
Izolujesz wydech, jego cześć która ogrzewa komorę silnika i wszystko co się w niej znajduje powodując ukrop pod maską. Korzyści z tego płynące są szerokie ale to chyba już sam sobie wywnioskujesz.
Moja Alfa w 1059odc. i 1070odc. serialu Pierwsza Miłość![]()
Co mi chodzi po głowie? turbodoładowane V6
W czym mogę pomóc? Wymiana rozrządu w silniku V6 24v? napisz

Przepływu spalin nie zwiększyAle na pewno zmniejszy temp pod maską.Na większe osiągi nie masz co liczyć.Taką taśmę stosuje się w silnikach turbo,z oczywistych powodów.Jak masz zamiar owijać i po odpaleniu bedzie Ci sie dymiło z pod maski to norma ! Taki bandaż musi się wypalić.Oczywiście kontroluj to jakiś czas czy dym no nie autentyczny pożar
![]()

Ostatnio edytowane przez alfaMaster ; 28-12-2011 o 10:58
Bardziej mi wlasnie chodzi o zbicie temperatury pod maska bo w v6 jak troche podeptasz to reki nigdzie nie wsadzisz, ale wiadomo ze im chlodniej pod maska tym lepiej bo nawet znikome poprawienie to zysk ktory procentuje, prawda?
"Podrobione buty sa z zewnatrz jak oryginal...ale tylko z zewnatrz, podrobione GTA tez..."
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki