Z okazji pojawienia sie pierwszej dziury w starym tłumiku w mojej 1.9 JTD ( co mialo być wyznacznikiem tego wątku) piszę z zamiarem i dołączonym do niego pytaniem. Swój zamiar opieram o wiedzę z innych tematów na alfaholicy.pl, aczkolwiek na mechanice znam się średnio więc mogą być błędy znaczeniowe:
Zamiar: sprzedać katalizator + trochę gotówki -> zamienić to na rurę Bosala przelot 2.25 średnicy (puszczona całą długością tez przez atrape katalizatora) + tłumik końcowy dedykowany np. magnaflow.
Pytania:
1. Czy będzie to wymagać remapu czy zaczekać i zrobić to po większych modach?
2. Czy rura Bosala jest porównywalnie trwała np do tej z kwasówki?
3. Czy gdzies w radomiu lub okolicy ( tj do 200km) ktoś podjął by sie tego zadania?
4. Czy nie będzie to miało złego wpływu na turbosprężarkę?
5. jak myślicie ile by +/- wynosił ten plus gotówkowy za całość i ile bym wzial za kat?
Cel. Zwiększenie odrobinę mocy + trochę lepszy dzwięk ( mam tu na myśli bardziej basowy nie jakiś tam ryk) + rozluźnienie wydechu.

1. Nie wymaga remapu.
2. Nie jest, ale wytrzyma dosc dlugo (klekot).
3. Chcesz jechac 200 km, zeby ktos wspawal Ci rurke i tlumik? Litosci...
4. Nie.
5. Dorzucisz 200 zl do kata i zrobione. Ryku w 4 cylindrowym TD nigdy nie bedzie, co bys nie robil![]()
Krajcok
GT JTD Q2
XKR 4.0 V8 kompressor
BareNoize thanked for this post
[QUOTE=Krajcok;783173]Ryku 4 cylindrowym TD nigdy nie bedzie, co bys nie robil[/QUOTEku w]
jak założy stożek to uwierz, że będzie... Ja mam tak zrobione i gdybyś stał za moją AR to nie powiedziałbyś, że to JTD...
Pozdrawiam

Znajomego 2.4 ładnie chodziła na zmienionym wydechu, ale R5Jak się wkręcała na obroty, to nawet troszkę bulgotanie V-ki przypominała.
La mia Bella e a volte capricciosa

Może po prostu wymień tłumik i tyle ;-)
Moim zdaniem przelot w nawet chipowanej alfie to przerost formy nad treścią.
A da sportowy tłumnik w JTDm(chodzi mi o dzwięk)????
Mam 2.4 JTD
Mam tylko wydech końcowy i stożek
Gada fajnie ale ryku ni mo i nie ma wątpliwości że to diesel
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki