• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Automatyczne podnoszenie i zamykanie klapy bagażnika

zeppelin

Nowy
Auto
159 1.9 JTD 16V
Witam koledzy,

od kiedy mam alfe rozkminiam nad automatycznym otwieraniem i zamykaniem bagażnika. Sam tak ładnie odskakuje ale dobrzy było to wykorzystać i zrobić automatyczne podnoszenie i zamykanie.

Czytałem troche ale wszędzie patenty z mocniejszymi siłownikami lub sprężynami, natomiast mnie interesuej elektryczne sterowanie, poprzez siłowniki np. http://allegro.pl/silownik-hydrauliczny-klapy-bmw-e60-e61-kombi-2szt-i3364003562.html cos takiego czy ktoś wie czy to bezie tak działać jak myślę ?? poprzez zmianę biegunów siłownik sie podnosi lub opuszcza ???

Pozdrawiam

ale to jest kolego siłownik hydrauliczny, czyli z tego co mi się wydaje, to do jego napędu potrzebujesz zasilacza hydraulicznego. Samo sterowanie owszem, będzie po stronie elektrycznej, no ale olej skądś trzeba wziąć :)

Temat był już poruszany również odnośnie bagażnika w 166 - ciężko i nie wiem czy w ogóle wykonalne.

Witam
Odświeżę trochę temat. Wiem że dążycie do siłowników elektrycznych lecz ja cieszył bym sie tylko z automatycznego podnoszenia. Ostatnio próbowałem zastosować sprężyny firmy IMPEX-READY z Bytomia, lecz niestety nie dają rady podnieść klapy do góry. Oto filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=9o6pi9ZJ0jc

Czy ktoś poradził sobie z takim rozwiązaniem.
Na filmie w którym klapa jest podnoszona było by to dla mnie wystarczające rozwiązanie:

http://www.youtube.com/watch?v=y67NshPCWG4

Pozdrawiam Seba.

Seba, gdzie kupiłeś te sprężyny czy cokolwiek to jest ?
Wiesz, co ten ktoś zastosował w tym Punto ?

wino, czy po zainstalowaniu tych sprężyn musiałeś używać dużo większej siły do zamknięcia klapy ?

pytanko koledzy jak zdemontować siłownik tylnej klapy kupiłem te sprężyny i zabrał bym się za zakładanie ich

pytanko koledzy jak zdemontować siłownik tylnej klapy kupiłem te sprężyny i zabrał bym się za zakładanie ich

Mozesz zapodać jakis link czy kontakt wraz z modelem i ceną za jakie kupiłeś te sprężyny? Dzięki z góry!

sory że tak późno odpisuje, www.impex-ready.pl zamówiłem te 2S26025 jutro jak będę miał czas to dam filmik jak to działa.

nie otworzy do góry na max ale mnie o to właśnie chodziło

- - - Updated - - -

na sprężynach jest zbyt niekontrolowane gdyby miało się na max otwierać klapa nie raz by w coś przez przypadek uderzyła.

Amortyzatory
Powrót