Co daje usunięcie katalizatora ze szczególnym uwzględnieniem Alfy 156 T.S. i czym zastąpić katalizator, by dało to jakieś efekty (rurą, strumienicą, jakimś tłumikiem itp.)?
Jakie są Wasze opinie i doświadczenia związane z tym tematem.
Pozdrawiam.
- Rafał
Przyłączam się do zapytania, gdyż w poniedziałek remontuje wydech i może się okazać, że katalizator skończył swoją żywotność ;]
vrrroooom.!
zapytaj jeśli potrzebujesz częściNOWE, paragon/faktura
telefon: 511 783 811

oczywiscie. wycięcie kata, wspawanie rury da ci więcej KM (moze 2) ale mocno osłabi momento obr. Wspawanie strumienicy łuskowej " wysusza " silnik i moze go powaznie uszkodzić.
Wszystko jest tak wyliczone i tak " powinno " zostać, jeśli kat jest stary i zapchany, nie spełnia swojego zadania ( a tak sie dzieje juz po paru latach ) to mozna wymienic na nowy.

Ja zadałem to pytanie z czystej ciekawości. Nie zamierzam wycinać katalizatora, tym bardziej, że chyba ma się jeszcze nieźle (nie odczuwam żadnych problemów z nim związanych). Ciekawiło mnie jednak, bo tu i ówdzie czyta się i pisze o usuwaniu katalizatora i zastępowaniu go kawałkiem rury kajnerowej, albo strumienicą. Chciałem wiedzieć jaki to ma sens i z tego co piszecie, to przede wszystkim może narobić problemów. Ja poruszę jeszcze jeden aspekt - ochrona środowiska...
Natomiast załóżmy, że katalizator po prostu się zużyje, czy można go zastąpić czymś takim?
http://allegro.pl/item489243062_tlum...lfa_romeo.html
Pozdrawiam.
- Rafał

jak sama nazwa mówi " TŁUMIKI PRZELOTOWE W OBUDOWIE KATALIZATORA "
są to nic innego jak rurki wspawane w kształt orginalnego katalizatora, po to aby na kontroli nikt ci nie zarzucił ze masz kombinowany wydech i na tej podstawie zbadał emisję spalin ( mniejsze prawdopodobienstwo przypału )
kiedys jak byłem młody i głupi to w fiacie punto ojcazrobiłem wydech przelotowy, wywaliłem kata, Tzn. kazałem go wyciąc, wydłubać porcelanowy środek, wyciołem środkowy tłumik, załozyłem inny taki sam tylko ze pusty, normalna rurka w srodku, i końcowy wydech sportowy cichy. FAKT, silniczek 1.2 75km dostał powera, ale tylko w wysokim zakresie, dyrastycznie skoczyło spalanie i pogorszenie konfortu jazdy w miescie, fajnie jest przyśfirować tak 10 minut ale nie więcej, nie polecam takich zmian , nie są ani opłacalne ani nie dadzą efektów = mogą je aby osłabić. Jedynym wyjsciem jest profesjonalny układ wydechowy.
dokładnie :!:Napisał Kayrol
hmmm widzę że z tej samej firmy "AWG" nie polecam ,alces1 juz lepiej ww dedykowany element supersprinta myślę ,no ale jak chcesz niby to jakiś "tłumik" ale nie przekonuję mnie wiesz eksperymenty z wydechem są śliskie trzeba mieć pojęcie o równaniach dotyczących przepływu prędkości spalin,fale etc ,kłania sie fizykaNapisał alces1
jeśli już planujesz a nie chcesz dedykowanego bądź oryginalnego elementu to polecam konsultacje Grabowski ,eltec itp wszystko wyjaśnią jak na dłoni
http://www.grabowski.com.pl/uklady_wydechowe.htm
Pozdr

prawdziwe kompedium wiedzy, nigdy nie lubiłem matmy ani fizy, ale ciekawi mnie jak zaprojektowac wydech od 2.4JTD zeby ładnie mruczał - a wiem ze się DA !Napisał robak#21
![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki