Różnica między momentem obrotowym silnika a momentem obrotowym kół

Jak chcesz żeby robiła to lepiej to oddaj koło zamachowe do tokarza

W maluchu:) tak relikt z poprzedniej epoki dla niektórych miałem stoczone koło zamachowe i przyspieszał dużo lepiej lecz stracił na v-max. Auto było troche przygotowane do kjtsów. Także z głową to odchudzanie, bo nie zawsze wszystko co łatwe daje zamierzone efekty. Natomiast jak w benzyniakach (mocniejszych) np. 3.0 v6 mamy dwumase to raczej taka rzeźba odpada, no chyba, że wkładamy koło zamachowe i sprzęgło od wersji bez dwumasy (chociaż w przypadku alfowskiego v6 od 3.0l w to wątpie)
Nie wiadomo w tedy jak się siły zmienią na końcu wału oraz czy sama skrzynia nie dostanie w dupe już i tak słaba jak w 2.5 potrafi zemleć różnicówke;)

Panie majster, dlatego ja pisałem, że najpierw trzeba obliczyć ile masy można stoczyć z koła zamachowego ;) A to jest robota dla tunera i tokarza. Czy skrzynie w AR nie są od Fiata ? Któreś to fiatowskie skrzynie nie wytrzymywały momentu input

Siewcu na osiągi ma wpływ moc, elastyczność silnika, przełożenia, masa i wiele innych rzeczy. Ale auto z benzyniakiem o tym samym momencie obrotowym co diesel jest zawsze szybsze. Widzę, że forum już działa. Wszystkie wpisy są ;) Po wiedzę odsyłam do książek dla inżynierów, zamiast do gazet motoryzacyjnych redagowanych przez ? Kto pracuje w tych gazetach ?:confused: Na pewno nie inżynierowie :cool: Polecam bardzo dobry artykuł inżyniera Kuby Walaska na temat różnicy między momentem kół a silnika
http://motormania.com.pl/porady/warsztat/hamownia-moc-moment-obrotowy-fakty-i-mity/
Ale można również diesle porównać, to jest zbyt obszerny temat żeby to tak o opisać... Dwie na przykład takie same AR 147 po programie, jedna 200PS jedna ciut słabsza. To jest zbyt obszerny temat, aby to tak po prostu opisać :) Bardziej o to chodzi.

Ale można również diesle porównać, to jest zbyt obszerny temat żeby to tak o opisać... Dwie na przykład takie same AR 147 po programie, jedna 200PS jedna ciut słabsza. To jest zbyt obszerny temat, aby to tak po prostu opisać :) Bardziej o to chodzi.
Artykuł inż. Walaska pozwala porównywać diesle, benzyniaki i elektryki. Do tego są potrzebne wykresy i znajomość matematyki ;)

Amortyzatory
Powrót