Niedługo będę chipował swoje 1.9 JTDm 150 KM na więcej i się zastanawiam jaki moment wycisnąć z tego silnika. Czytałem, że maximum w tych silnikach to 400 Nm, tyle wytrzymuje sprzęgło i skrzynia. Znowuż słyszałem, że w 2.4 JTDm 200 KM jest to samo sprzęgło i skrzynia co w 1.9 a tam przecież moment zaczyna się od 400 Nm i chipuje się na więcej.
W związku z tym moje pytanko: ktoś wie czy są różne skrzynie i sprzęgła w 1.9 i 2.4 czy może takie same? No i najważniejsze, jaki moment wytrzymają te z 1.9?

zrobilem ten silnik w moim crosswagonie na 180KM/380 Nm. Sprzeglo jest nie do zajechania. Przejechalem na nim prawie 170 tys. km, z czego 110 tys. km na chipie. Łagodnie dało znać, że się kończy, po prostu się ślizgało. Koło dwumasowe zero luzów (!), nie musiałem wymieniać razem ze sprzęgłem. Natomiast pożegnałem się z jednym wałem tylnego napędu (gwarancja), podporą wału i poduszką tylnego mostu, ale te rzeczy akurat nie dotyczą twojego auta.
pozdrawiam
Superglide

Superglide, to 1.9 JTDm w crosswagonie było robione z napędem na 4 łapy? Sprzęgło jest takie same jak z napędem na 2 kółka czy może inne?

pozdrawiam
Superglide

chcesz lepsze prowadzenie
ItalianGaraż Sklep Internetowy z częściami do włoskich samochodów: Szpera/Q2 Fiat/Alfa Romeo
musisz się dowiedzieć u FREECO czy pasuje
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

crosswagon to najlepszy przyklad, jak dane wyglądają fajnie na papierze. W rzeczywistosci to klocek, który ma tonę sześćset i opory związane z napędzaniem tyłu. Seryjne 150 hp to jednak baaardzo mało. Myślę, że po przeróbkach auto można porównać z konkurencją 140-150hp, typu mondeo czy pasat, ale oni są oczywiście lżejsi. Nie mówię tu o warunkach zimowych, bo nawet na suchym takie mondeo miele kołami przy starcie, cross po prostu odjeżdża. Generalnie zimą z takim napędem jesteś królem na drodze. Ale chyba już nacieszyłem się tym 4x4 i szpanowaniem pod stokiem :-) i chyba dojrzewam do jakiegoś RWD...
pozdrawiam
Superglide

159 to też kawał kloca, tak jak w crossie ponad 1600 kg wagi. U mnie na hamowni wykazało ostatnio, że mam 138 KM, malizna jak na takie auto.
Co do szpery to przydatna rzecz. Jakieś 1,5 miesiąca temu zakopałem się w błocie i przy każdym dodaniu gazu było coraz gorzej. Co to za szpera? Wiecie coś na temat np. mechanizmu w niej stosowanego? Fajna rzecz żeby tylko była trochę tańsza..

Kiedyś fierglu.blog.interia.pl, dziś http://fiergloo.pl/
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki