• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tuba / stożek/ rura w filtrze powietrza

Andrzejsr

Aktywny
Auto
Z Alf ostały się : 156sw 2.5V6, 1̶6̶6̶ ̶3̶,̶2̶ ̶V̶6̶, 156 2.0TS CUP PL
Czasami przewija się temat zasadności lub nie usuwania tuby z wnętrza puszki filtra powietrza .

Dziś przy okazji sprawdzania na hamowni silnika zrobiliśmy pomiary _BEZ_ tuby oraz _Z_ tubą.
Poniżej wykresy.
Silnik 2.0TS zwykły , nie kombinowany poza tym że poskładany z dwóch (przynajmniej :) )
Dolot standard, filtr papierowy zwykły,
Wydech prosty tylko z tłumikiem końcowym

Jak widać - z tubą jest bardziej cywilizowany/wygładzony wykres. Bez tuby - poszarpany ale 3 konie więcej i 10Nm więcej - błędy pomiaru ? może, ale jeśli to czemu w tym kierunku. Raczej nie.

Pierwszy - bez tuby, drugi - z tubą.
179102-tuba_stozek_rura__filtrze_powietrza-alfa_cup_hamownia_24_09_15_bez_tuby.jpg

179103-tuba_stozek_rura__filtrze_powietrza-alfa_cup_hamownia_24_09_15_z_tuba.jpg

Załączniki

• Alfa Cup hamownia 24_09_15 bez tuby.jpg
    Alfa Cup hamownia 24_09_15 bez tuby.jpg
    121.4 KB · Wyświetleń: 396
  • Alfa Cup hamownia 24_09_15 z tubą.jpg
    Alfa Cup hamownia 24_09_15 z tubą.jpg
    115.9 KB · Wyświetleń: 368
No w puszcze filtra jest filtr, a w środku filtra -plastikowa czarna tuba :) no nie mam zdjęcia...
O, to po lewej:
267.jpg

To mów że trąbka/lej a nie jakieś tuby :) Ona ma generalnie za zadanie zlinearyzować przepływ strugi powietrza na przepływomierz - dokładniejszy pomiar i lepsze "eko"spaliny.

Ostatnia edycja:
Więc i trąbka niech będzie !
Widać działa faktycznie jak powinna, bo wygładza ten przepływ i przez to mniej skaczący jest wykres. Ale słabszy. Więc wywalić ją raczej trzeba nie ?

Proponowano mi jeszcze pozbycie się rezonatora (tej puszki po prawej z kolei, może się też inaczej nazywa niż sądzę ;) ) Ale nie wiem czy to dobry pomysł. Robiłeś takie próby może ?

szkoda ze nie pokusiliście się jeszcze o wycięcie tłumika szmerów sprzed filtra bo było by wiadomo czy rura z v6 daje tylko dźwięk czy jeszcze jakieś gifty :)

Czyli ta puszka po prawej ? tam już więcej kłopotu i czasu by trzeba, choć sam jestem ciekaw, bo wg mnie po coś to jest, a mechanik zaleca wywalić i tą puszkę i zwykłą rurę wstawić. Chwilę prawdę mówiąc tak było zamontowane, nawet się nie zorientowałem, poza tym że dźwięk wywawal się ostrzejszy, ale może tylko wydawał. Na pewno więc drastycznej poprawy/ani pogorszenia nie daje, ale może jakieś drobne, i ziarnko do ziarnka coś tam się uzbiera .

A jaka to "rura z V6" właściwie ? tam coś innego jest zamiast tej puszki ?

Załączniki

• 1495d1185368908-_156_v6_pipe_co__-210004617_1_471.jpg
    1495d1185368908-_156_v6_pipe_co__-210004617_1_471.jpg
    22.1 KB · Wyświetleń: 443
  • 1496d1185369021-_156_v6_pipe_co__-210004617_363.jpg
    1496d1185369021-_156_v6_pipe_co__-210004617_363.jpg
    14.2 KB · Wyświetleń: 436
Aaaa, takie coś. No to pewnie kiedyś też spróbujemy. Póki co była w tym miejscu jakiś czas po prostu rura wentylacyjna tak prowizorycznie. Jak mówiłem, różnicy odczuwalnej nie odczułem, ale to pewnie b. drobne różnice. A wywalić puszkę to zawsze ciut ciężaru mocno z przodu mniej :)
Tylko trzeba bez osłony z dołu jechać i mieć wcześniej przygotowane mocowanie szybkie jej i puszki, bo gdzie indziej mechanik , gdzie indziej hamownia.
A są gdzieś publikowane już jakieś pomiary z i bez tej pipe?

U siebie w fałce trochę bawiłem się z dolotem. Wywalałem tą trąbkę przed puszką - efekt jak u Andrzeja nie odczuwalny. Wywaliłem rurę dolotową z rezonatorem oraz harmonijkę i zastąpiłem całość krótszym odcinkiem z nierdzewki. W efekcie dźwięk stał się bardziej surowy a co do osiągów to wydaje mi się że "dół" jest trochę słabszy ale może mi sie wydaje:rolleyes:

Dzięki, na razie zostaje ten zwykły dolot, ewentualnie rura szersza po prostu ew w zależności od funduszy jakaś puszka typu CDA (rzekomo przyspiesza przepływ powietrza). Ale poki co z silnikiem nic nie robię .

Amortyzatory
Powrót