Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Tuning mechaniczny - Modyfikacje mające na celu poprawę parametrów silnika
Użytkownik Rowerzysta

Napisał
gifwwl 
To jak już o tych hamulcach, to czemu producent do
gtv 3.0 i 3.2 zakładał czterotłoczkowe brembo? do
fiata coupe 2.0 20v
turbo i do peugota 406 coupe ?
skoro to taki przerost formy nad treścią to po co producent wyrzucał na to pieniądze?
Wisienki na torciku ;];] nie zawsze potrzebne ale "musi byc". poza tym auto w tej wersji silnikowej przy tej cenie - układ hamulcowy już nie wiele ją zmienial a "dodawał charakteru" ;] mowie o nowych egzemplarzach oczywiscie.
Ja jezdze oczywiscie na serii teraz i powiem szczerze ze przy ciezkiej nodze i równie dynamicznej jezdzie ale po miescie i trasie oczywiscie a nie na torze, nigdy jeszcze nie mialem akcji w której zastanawiałbym się czy zdąże zatrzymac się przed autem lub swiatłami lub czymkolwiek. Wszystko chodzi ładnie i sprawnie. Prawdopodobnie wymienię teraz klocki i tarcze bo ogladałem je przy okazji sciągania przednich kół do zabawy przy motorze i rancik maly jest, klockow jeszcze sporo ale ogólny stan tarczy.. mierny bo pordzewiały żeberka mocno przez co zwężają się prześwity i mocno się grzeja..
Tak czy siak pierwsze co będę musiał zrobić to kupić felgi. Opony 17tki mam na felgach (apropo może ktos chce fele ? foty poniżej) od A4 które nie są już używane a są w całkiem dobrym stanie napewno na testy auta się nadają ;]
Apropo postępów przy swapie - wczoraj nawet nie byłem w garage więc nie wiem co tam zrobili i nie dzwoniłem zeby nie wyjsc na nadgorliwca - chociaż dzwoniłbym oczywiscie co godzine najchętniej ;] więc fotek nie umieszczam bo nima
Ostatnio edytowane przez Neilik ; 19-12-2009 o 10:11

Napisał
gifwwl 
To jak już o tych hamulcach, to czemu producent do
gtv 3.0 i 3.2 zakładał czterotłoczkowe brembo? do
fiata coupe 2.0 20v
turbo i do peugota 406 coupe ?
skoro to taki przerost formy nad treścią to po co producent wyrzucał na to pieniądze?
bo to sie nazywa marketing ;] owszem hamuja lepiej ale podonosi to standard auta fabrycznego o charakterze sportowym, a co jesli Ci powiem ze zwykle peugeoty z v6 pod maska maja zwykle hamulce? i producent na to nie wyrzuca pieniedzy tylko klient
bo fabryka tego nie odczuwa na modelu
Użytkownik Pirat drogowy

Napisał
-BamBosZek- 
bo to sie nazywa marketing ;] owszem hamuja lepiej ale podonosi to standard auta fabrycznego o charakterze sportowym, a co jesli Ci powiem ze zwykle
peugeoty z v6 pod maska maja zwykle hamulce? i producent na to nie wyrzuca pieniedzy tylko klient

bo fabryka tego nie odczuwa na modelu
A może dlatego że samochodem o sportowym zacięciu jeździ się nie tylko po mieście ;]
to tak samo wychodziła marea z 2.0 20v turbo ale miała tylko 200km a coupe miało 220km?
Może chodzi o to żeby hamulce po 2 okrążeniu na małym torze nie zrobiły się "miękkie".
Do tego myślę że różnicy w cenie miedzy gtv 2.0 TB a 3.0 nie była duża a hamulce inne.
Ostatnio edytowane przez gifwwl ; 19-12-2009 o 11:30

wg.mnie auta z salonu nie sa do jazdy na torze.
ale kazdy ma inne podejscie.
Użytkownik Romeo

Każdy wie swoje, ja nie zamierzam udowadniać że seria nie wystarcza, jednemu tak drugiemu nie. I jak czytam posty "królów" zakrętów i kontrolowanych poślizgów to czuję się jakiś gorszy, bo posiadają jakąś tajemną wiedzę i wiedzą co dla mnie jest dobre a co nie ;-)
Mam problem z hamulcami, czuję że samochód mógłby spowalniać się szybciej (opony na to pozwalają) tylko heble nie. Wiem jak hamowało coupe turbo przy podobnej wadze i nikt mi nie wmówi że w 156-tce jest ok. Znam wiele dużo głupszych pomysłów na wydanie kasy.
Nie ma co się pstykać. Lepsze jest lepsze i koniec :-)
-
-
Użytkownik Rowerzysta
Użytkownik Romeo

Ja na szczęście do tej roboty będę miał do dyspozycji warsztat z podnośnikiem kolumnowym, nie mam zamiaru męczyć się i górą wyjmować tego kawałka złomu...
156 3,0 V6 24V 1999r. 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A

- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w niustającej przebudowie

AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Nie obecny do końca świata a nawet jeden dzień dłużej ...
-
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
swap
, montaz blokady Alfa 3.0 V6 24v
, bmw 2.5 v 24
, alfa romeo 156 2.5 v6 gdzie blokady rozrządu
, silnik 2.5v 24 bmw, alfa 2.5 swap 3.0, łożysko półosi alfa 30x62x20, alfa romeo 156 swap v6 3.0, alfa 3 0 swap, ile kosztuje swap z 2 5 na 3 0 alfa, 3.0 v6 do 156, dziury wiercenie kolektor dolotowy omega 2.5 v6, 2.5 v6 24v swap turbo youtube, 2.5 v6 24v swap turbo, alfa romeo 2.5 na 3.2 swap, swap 3 v6 alfa romeo, alfa 146 swap na 3.0 v6, 156 2.5 swap 3.0, alfa romeo 156 3.0 v6 24v, gdzie jest rozrusznik omega 2 5 v6, swap omega v Tagi dla tego tematu
Uprawnienia