Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Tuning mechaniczny - Modyfikacje mające na celu poprawę parametrów silnika
    Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 jtd (105)
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    4 d 12 h 30 m

Domyślnie Kabel diagnostyczny + licznik+chip

Witam'
    Jestem nowym użytkownikiem wiec prosze o wyrozumiałość.

Planuje zakup alfy, jednak podczas zakupu aby ocenic stan techniczny auto oraz określić czy nikt nie grzebał przy sofcie potrzebuje kabla.

Jeden minus tego forum to brak tematów ktore grupuja wiedze z kilu tysiecy postów. Musze przyznac ze duzo tu szperalem ale odpowiedzi na nurtujace mnie pytania dalej sa bez odpowiedzi. Mam głeboką nadzieje ze jakis mily i madry czlowiek mi doradzi :

Chcialbym kupic jak najtaniej kabel ktory umozliwi mi pelna diagnostyke samochodu tj. Silnik, poduszka, abs, licznik plus za jakis czas jak stane sie posiadaczem belli lekkiego chipu.

Jednak zbyt duza róznorodnosc i brak spojnych informacji o kablach i programach umożliwiających robienie wyzej wymienionych magiczno-przydatnych rzeczy mi to uniemozliwila.

Prosze o wytlumaczenie czym roznia sie kable vag kkl , vag k+can,KWP2000,gello...
    Np. Do czego są stosowane i czy np KWP2000 mozna zdiagnozować samochód softem FiatEcuScan.

Zauwazylem ze KWP2000 posiada luźno piny od kabla, czy podlaczjac je do roznych pindow w gniezdzie samochodu mozna laczyc sie uzywajac roznych protokolow wymiany danych. itp

Z gory dzieki temat mysle ze nie jest trywialny
    Pozrawiam

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Pirat drogowy Avatar weloo
    Mieszka w
    Rzeszów, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD CF3
    Czas spędzony na forum
    1 d 9 h 42 m

Domyślnie

Cytat Napisał odzi Zobacz post
    Planuje zakup alfy, jednak podczas zakupu aby ocenic stan techniczny auto oraz określić czy nikt nie grzebał przy sofcie potrzebuje kabla.

[...ciach...]

Chcialbym kupic jak najtaniej kabel ktory umozliwi mi pelna diagnostyke samochodu tj. Silnik, poduszka, abs, licznik plus za jakis czas jak stane sie posiadaczem belli lekkiego chipu.
    do diagnostyki jest jeden, a do mapowania jest inny

Cytat Napisał odzi Zobacz post
    Prosze o wytlumaczenie czym roznia sie kable vag kkl , vag k+can,KWP2000,gello...
    Np. Do czego są stosowane i czy np KWP2000 mozna zdiagnozować samochód softem FiatEcuScan.

Zauwazylem ze KWP2000 posiada luźno piny od kabla, czy podlaczjac je do roznych pindow w gniezdzie samochodu mozna laczyc sie uzywajac roznych protokolow wymiany danych. itp.

Diagnostyke przeprowadza się za pomocą kabli VAG KKL lub ELM327 przy czym ten drugi to taka uniwersalna zabawka do wielu aut. Można nim sobie głównie błędy kasować i do niczego inne się raczej nie nadaje. Jak chcesz pełną diagnostykę to VAG KKL + delikatna przeróbka opisana w dziale zrób to sam + FiatEcuScan

Co do mapowania to potrzeba kabel KWP2000 (KWP2000 PRO) lub GALLETTO 1260, ale skoro sam mówisz że jesteś początkujący to polecam KWP2000 - tylko trzeba sprawdzić wcześniej przed zakupem czy obsługuje Twoje auto

Pozdrawiam,
    Marcin

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9/JTD 99r
    Czas spędzony na forum
    16 d 12 h 50 m

Domyślnie

GALLETTO 1260 tez działa z FiataECUSCAN

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 jtd (105)
    Czas spędzony na forum
    4 d 12 h 30 m

Domyślnie

UU.. nadal informacje zdawkowe

Jak dobrze rozumiem to kabel jest niczym innym jak interfejsem RS
    W pracy mialem stycznosc z kablem rs i wzaleznosci od tego jak piny tego kabla sa polaczone mozna przeprowadzic transmisje danych przy uzyciu roznych protokolow. (np rs232, rs422,rs423).

Mysle ze podobne rozwiazanie oferuje kabel vag kkl,KWP2000,gello tylko ze w tym przypadku piny sa ustawione na sztywno.
    Na allegro widzialej jakis kabel ktory ma piny "na zewnatrz", tzn bez koncowki wtyku obd2.
    http://www.allegro.pl/item1101483105...00_k_piny.html

Czyli za pomoca jednego kabla i schematow co jak podpiac mozna robic tuning diagnistyke nie tylko w samochodzie alfa ....
    Jesli sie myle i wypisuje cherezje poprawcie mnie pozdro

Ale polak zawsze szuka najtanszego i najbardziej uniwersalnego rozwiazania
    Ostatnio edytowane przez odzi ; 05-07-2010 o 19:44

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Śląsk/Leszczyny/Oxford
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 120KM
    Czas spędzony na forum
    6 h 52 m

Domyślnie

siema .... znalazłem ten kable VAG KKL za 65zł tylko tam jest napisane ze to vw audi itd . Czy to pasuje do alfy ??

Jak kupie ten kable to co dalej sciagnołem program FIatCUScan jeszcze cos powinienem wiedzieć ??

thnx

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Krakow, Poland
    Auto
    były: 164,156,147,159, jest GT 190/380
    Czas spędzony na forum
    10 h 59 m

Domyślnie

Do map nowszych samochodów typu EDC16 polecam MPPSa a do starszych edc15 wystarczy galletto

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

kabel do diagnostyki samochodu

kabel do diagnostyki samochodu allegro

kabel serwisowy alfa romeo

kable diagnostyczne do aut

vag can mapowanie

alfa 166 kabel serwisowykabel can kklprzewód diagnostyczny do alfy romeogalletto 1260 diagnostykavag kkl fiat transmisjadiagnostyka przewodem alfy 166 jtdvag do alfa alegroprzeróbka kabla kkl abs woldzwagenkabel do diagnostyki komputerowej samochodówLicznik adapter schemejakie przewody kupić do diagnostyki samochodowejkable do programow diagnostyki samochodow jakiekabel diagnostyczny do samochodukabel do alfalfa 156 kabel licznikinterfejs diagnostyczny alfa romeo 166schemat gallettogalletto 1260 elm327mapowanie alfy romeo 156 przewody do diagnostyki samochodu rzeszów przy torzekabel do diagnostyki alfa romeogalletto 1260 przerobkainterface kkl kwp2000kable do diagnostyki samochodowejczy mppsem mozna robic diagnistykeprzewód do diagnostyki samochodufiat cuscan jak podłaczycGdzie kupić przewód do diagnostyki komputerowej samochodugaletto 1260 elm 327interfejs diagnostyczny alfa romeo 166 allegrodiagnotyka samochodow jakie przewody i oprogramowanieprzewód do diagnostyki komputerowej samochoduprzewod do diagnostik pojazduprzewody do diagnostyki samochodowejpiny mppsaprzeróbka vag kkl na elm 327alfa romeo 166 kabel serwisowy

Zakładki

Uprawnienia