Witam
Od niedawna rozmyślam nad swapem silnika na 2.0 V6.
Znalazłem juz sobie taki silnik w bardzo dobrym stanie.
Teraz tak czy wogóle taki swap jest mozliwy czy zaczepy od silnika bedą pasowac jak wygląda sprawa z elektroniką?
Z góry dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Łukasz
Komentarz dodany przez: robak#21
Proszę o podawanie prefixu przed tematem
Ostatnio edytowane przez robak#21 ; 10-01-2011 o 17:00
156 3,0 V6 24V 1999r. 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w niustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Nie obecny do końca świata a nawet jeden dzień dłużej ...
Właśnie o ten silnik mi chodziło.
A jak wygląda sprawa z elektroniką?
I jaką skrzynie biegów mam sobie szukac?
Bo chyba ta z 2.0 TS nie za bardzo?
Pozdrawiam
156 3,0 V6 24V 1999r. 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w niustającej przebudowie
łatwiej jest wsadzić 3.0 więcej gratów P&P głownie chodzi o elektronikę
Ja mam podobny pomysł, na razie jest jeszcze dość nieśmiały... zacząłem się zastanawiać nad swap'em 2.0 V6 TB właśnie to mojej 156-stki (1.8 TS). Dodatkowo, ponieważ cenię użytkowość auta chciałbym nieco uspokoić ten motor i wrzucić nowe mapy tak aby ustawić go na ca. 170 KM, nie ukrywam chcąc także ograniczyć jego apetyt na paliwo. Jak tak poczytałem to widzę że motor oraz skrzynia biegów jest obowiązkowa, zastanawia mnie sama operacja redukcji mocy motoru, poprawy jego ekonomiki... chyba nikt nie próbował w dół, zwykle pompuje się w góręNa razie czysto teoretyzując...
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...
Krajcok
GT JTD Q2
XKR 4.0 V8 kompressor
Czemu w dół? No głównie ekonomika... dlatego są to czysto teoretyczne rozważania. Nie, diesel u mnie odpada, może kiedyś... V6 made in Alfa Romeo jest moim nieśmiałym marzeniem. A 2.0 V6 TB spełnia moje wymagania, ale moc 205 KM w oryginale (motor ze 166-stki) nie jest mi potrzebna do codziennej eksploatacji, zadowoliłbym się mocą na poziomie 170 KM (ależ to skromne). Stąd moje rozważania o remap'ie ECU aby uzyskać mniejszą moc, ale i mniejsze spalanie. Fakt, mogłem kupić 2.5 V6, ale mój portfel zaprotestował widząc jego zapotrzebowanie na etylinę...
Obecne diesel'e to dla mnie dość delikatne i skomplikowane zabawki, nie wiem czy pchanie ich do sportowych aut jest dobrym pomysłem, no może dla pierwszego właściciela tak, ale następny może dostać niezłą minę.
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki