ale cz to ma sens ?? pamiętaj że zmieniając silnik 1,8 na 2,0 v6 będziesz musiał równiez zmienić zawiechę !! silnik 2,0 v6 jest chyba najcieższym z gamy alfydo tego musiałbyś zmienić zderzak bo bedziesz potrzebował wloty do chłodnicy oleju i IC no chyba że planujesz FMIC
dodatkowo przy zwiększeniu moc przydałoby się równiez przeszczep hamulców.
co do silników diesla to możesz się zdziwić co potrafią współczene klekoty![]()
---------- Post dodany o godzinie 08:27 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:25 ----------
Dokładnie tak.
Wiązki pasują od 2.5 v6, natomiast od TB są inne.
P.S. Kolega Marco nie ma wcale VW i jago podpis był inny w org.
Pozdrawiam.![]()
www.pablogarage.pl
MillersOils i Valvoline, MANN, KNECHT
tel: 883 551 331
GG 2024046
www.sklep.pablogarage.pl
tomito nie wiem czy do konca przeczytałes post krajcoka, bo napisał Ci, że zmniejszenie mocy wcale nie da mniejszego spalania... po 2 silnik 2.0 TB bedzie ci palil tyle samo co 2.5 (przy umiarkowanej jezdzie), natomiast przy muleniu go (do 3 tys. obrotow, od ktorych turbo dmucha pełną mocą) moze zejdziesz mniej o 2 litry na 100km![]()
155 V6 96r
Witam,
Dzięki Panowie za info! Czytałem wcześniejsze posty, także wziąłem pod uwagę info o tym spalaniu. Przejrzałem także posty na innych forach o "turbieniu" że tak się wyrażę. Generalnie byłbym w grupie nielicznych chcących obniżyć moc jednostki napędowej (z turbiną). Jak jednak pisałem, były to czysto teoretyczne rozważania, moim celem było uzyskanie informacji czy da się "zejść z mocy" przy jednoczesnej poprawie ekonomiki silnika turbodoładowanego. Jak widać nie jest to oczywiste, a jeśli już to chyba nie warto.
Przerabiałem już tematy zakładania turbo do silników wolnossących - operacja w większości przypadków nieuzasadniona ekonomicznie, koszt jest dość znaczny, sporo taniej wychodzi swap (czytałem m.in. o wykorzystaniu turbo w TS'ach). Czyli w najprostszej linii najlepiej wypada włożyć sobie 2.0 V6 TB + skrzynia + sprzęgło + modyfikacja układu hamulcowego bez zbędnych i kosztownych kombinacji z mocą motoru. Spalanie etyliny nie powinno być dużo, dużo większe jak w przypadku 1.8 TS lub 2.0 TS.
Ciekawe tylko czy ktoś z forum próbował takiej przekładki (TS -> V6 TB)?
Tak czy inaczej, dzięki za pouczającą dyskusję
P.S. Szkoda, że nie wypuścili V6 TB w 156-stce, pewnie taką bym kupił.
Ostatnio edytowane przez tomito ; 03-01-2011 o 20:00
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Naprawa fiat, alfa romeo http://www.autokielak.pl/

No ale 2,5 pali chyba więcej niż 2,0 TB.

Tutaj znalazłem informacje o spalaniu 2,5 V6 średnie spalanie 11,4
http://pl.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_156
A tu 2,0 TB średnie 9,9
http://pl.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_GTV/Spider
No wiadomo 2,0 TB w kaście od 156 troche spali więcej.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki