Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Tuning mechaniczny - Modyfikacje mające na celu poprawę parametrów silnika
Użytkownik Embrion
ALFA 147 1.9JTD 16V 126KM na 150KM da rade?
Witam wszystkich jestem szczęśliwym posiadaczem ALFY 147 1.9 16V 126KM z 2003r i miałbym pytanko do doświadczonych forumowiczów czy można i o ile można podnieść moc w tym silniku bez szkody dla części mechanicznych,podobno wystarczy kupić na allegro programator Galletto 1260,oraz odpowiednio zmodyfikowaną mapę silnika, przeprogramować i gotowe.Czy to prawda?Czy inny programator?Skąd wziąść zmodyfikowaną mapę? Bardzo proszę o odpowiedz i pozdrawiam.
Użytkownik Pirat drogowy

Napisał
gajowy44 
Witam wszystkich jestem szczęśliwym posiadaczem ALFY
147 1.9 16V 126KM z 2003r i miałbym pytanko do doświadczonych forumowiczów czy można i o ile można podnieść moc w tym
silniku bez szkody dla
części mechanicznych,podobno wystarczy
kupić na allegro programator Galletto 1260,oraz odpowiednio zmodyfikowaną mapę
silnika, przeprogramować i gotowe.Czy to prawda?Czy inny programator?Skąd wziąść zmodyfikowaną mapę? Bardzo proszę o odpowiedz i pozdrawiam.
Wersja 126ps to zdławiona wersja 140tki (wypust na rynki belgijskie i cos tam jeszcze). Auto mechanicznie jest identyczne ze 140tką, da się je zmodyfikowac na ~170ps. Do edc15 jakieś wymyślne mapy znajdziesz, wgrywasz na własną odpowiedzialnośc. Do edc16 a c8 szczególnie wątpię czy coś jest udostępnione (po danym hw i sw) niemniej ten sterownik błędów nie wybacza i usmiercic go przez obd jest bardzo łatwo; skutek takiego programowania dla silnika juz przemilczę.
Pozdro
Użytkownik Embrion

dziękuję za szybką odpowiedz rozumiem ze 150KM to zaden problem dla mechaniki i silnika ale to "edc15" "edc16 a c8 szczególnie wątpię czy coś jest udostępnione (po danym hw i sw) niemniej ten sterownik błędów nie wybacza i usmiercic go przez obd jest bardzo łatwo"już mnie zmartwiło jak sprawdzić jaki mam sterownik ?
Ostatnio edytowane przez gajowy44 ; 07-08-2010 o 19:40
Użytkownik Pirat drogowy

Napisał
gajowy44 
dziękuję za szybką odpowiedz rozumiem ze 150KM to zaden problem dla
mechaniki i
silnika ale to "edc15" "edc16 a c8 szczególnie wątpię czy coś jest udostępnione (po danym hw i
sw) niemniej ten sterownik błędów nie wybacza i usmiercic go przez obd jest bardzo łatwo"już mnie zmartwiło jak sprawdzić jaki mam sterownik ?
jw - masz edc16c8, c39 wykastrowanej na 126ps o ile wiem nie było.
Pozdro
Użytkownik Embrion

czyli prawdopodobnie mam edc16c8 to znaczy ze moge wgrac oryginał tylko z serii wypuszczanej na niemcy 140KM czy dobrze rozumiem?
Użytkownik Pirat drogowy

Napisał
gajowy44 
czyli prawdopodobnie mam edc16c8 to znaczy ze moge wgrac oryginał tylko z serii wypuszczanej na niemcy 140KM czy dobrze rozumiem?
To tak nie działa. Nie będzie wersji hw/sw w Twoim rozumieniu na 140ps.
Twój samochód ma dany wsad okreslony danym numerem dla odpowiedniego numeru sterownika; aby uzyskac większa moc (czy to 140 czy więcej) trzeba ingerowac w mapy sterownika - zrobic po prostu remap/chiptuning
Pozdrawiam
Użytkownik Embrion

to znaczy podsumowując jeśli nikt mi nie udostępni pasującej mapy to muszę kupić programator galeto zgrać swoją mapę i dać ją komuś do modyfikacji i wgrać zmodyfikowaną z powrotem i wtedy będzie na pewno OK ?
Ostatnio edytowane przez gajowy44 ; 14-08-2010 o 08:59
Użytkownik Pirat drogowy

Napisał
gajowy44 
to znaczy podsumowując jeśli nikt mi nie udostępni pasującej mapy to muszę
kupić programator galeto zgrać swoją mapę i dać ją komuś do modyfikacji i wgrać zmodyfikowaną z powrotem i wtedy będzie na pewno OK ?
ALFA 147 1.9
JTD 16V
Bosch EDC16 CF3\EOBD Diesel Injection (1.9,2.4)
ECU ISO code - FD 86 9D 02 F7
FIAT drawing number - 55189441
Hardware number - 0281011431
Hardware version - 00
Software number - 1037368423
Software version - 6A41
Homologation number - 93744
ECU programing date - 06\20\2003
czy ktoś ma pasującą mapkę i się podzieli lub przerobi moją na 150KM - niekoniecznie za free moje gg - 10476
750 pozdrawiam
Sugerowałbym raczej wycieczkę do kogoś kto ogarnia dobrze temat jtd/mjtd. Wsad w sterowniku to jedno, parametry otrzymane (np boost bezpieczny dla 1749vb w Twoim przypadku) po takim wsadzie to inna historia
Pozdro
-
Użytkownik Rowerzysta
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
chip tuning 1.9 jtd 8v
, wykresy jtd
, programator galletto
, 147 JTD 16V
, edc15 or edc16 alfa 147
, 1.9 jtd 16v większe turbo
, galletto 1260 alfa 147
, alfa 1 9 126km
, podmiana jtd 1.9 126 km na jtdm 150km
, oslona silnika alfa romeo 147 jtd 16v radom
, alfa 147 2003r 1 9 jtd
, błąd nieokreślony po wgraniu wsadu do samochodu