Jako że już mnie 3 litrówka zaczyna nudzić a kolejna zima przed nami więc pora knuć nowy plan.
Początkowo myślałem na zrobieniem rasowego V6 na ostrym wałku i ITB, chodziło by pięknie jednak na ulicę mocno średnio by pasowało ;] Dlatego też droga prowadzi w stronę turbo.
Najprawdopodobniej skończy się na wyjęciu z 3 litrówki wału korbowego, na jego miejsce wskoczy wał korbowy z 2.5 V6 24V co da wypadkowo 2.8litra i stopień sprężania ok. 8:1 i będzie można już mocno dmuchnąć. Wypadnie też seryjne ecu z cholerną elektroniczną przepustnicą i wskoczy MegaSquirt2 plus przepustnica na linke z GTV 3.0. Ostatni dylemat to turbo, na początku myślałem nad 2x K03 z 2.7 BiT Audi jednak za dużo komplikacji pod maską i nie zmieszczę wszystkiego.
Poszukuję zagranicznych linków [najchętniej anglojęzycznych] odnośnie projektów V6T, projekty z AlfaOwner.com znam, może ktoś natknął się na inne opisy, z góry dziękuję za wklejanie linków.
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V Q2 - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.
Obawiam się, że na tym forum nie dowiesz się nic poza 'programem' albo 'cipem' do jtd. Smutna prawda jest taka, że jeśli chcesz zrobic coś nowatorskiego, w przytlaczającej większości przypadków musisz szukac informacji na zagranicznych forach. Ewentualnie rzeźbic metodą prób i błędów tak jak ja.![]()
Niestety prawda .... dlatego coraz więcej czasu poświęcam na szlifowanie angielskiego technicznego ;]
Słuchaj nie obiło Ci się nic o uszy o Colombo&Bariani - dokładniej o jakości ich wałków rozrządu? Na włoskim rynku firma chwalona ale może ktoś w Polsce już próbował ich wyrobów.
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie

możecie nie wierzyć ale właśnie siadłem przed kompem aby założyć podobny temat po dzisiejszym spotkaniem z kolegami i rozmawianiu o tej przerobce. A więc ja mam kilka silników z alfy 2.5 3.0 2.0 TB te 12 i 24V i wpadła mi koncepcja połączenia silnika 3.0 12V z turbem od 2.0 V6 TB. Po prostu mam to wszystko w domu i myślałem aby spróbować to połączyć bo może jakimś cudem by odpaliło, a potem może wymiana wtrysków tylko powiedzcie mi jaki wtryskiwacz z alfy ma większą przepustowość? bo mam też wtryski od TSów 8 i 16V wiec może coś by się udało tanim kosztem zrobić bo tak czy siak mój brat w najbliższym czasie bedzie wkładał 3.0 zamiast 2.0TB do swojej 155. Wiem również że trzeba odprężyć silnik ale to raczej do zrobienia. Zastanawiam się tylko czy da się to wszystko puścić na sterowniku od 2.0 turbo no bo na 3.0 mapka paliwa jest chyba kompletnie inaczej ułożona.
Ja się kombinacji nie boje ale bardzo proszę wszystkich o pomoc w tym temacie. Muszę jutro zadzwonić do siemiatycz bo pewien koleś kombinował to w GTV którą widzialem potem na allegro, czyli pewnie coś mu nie poszło.

Jest jeszcze inna droga, powiększyć pojemność w 2.0 V6 TB ale to 12v nadal
Tutaj masz przykład takiego projektu w Gtv
http://web.archive.org/web/200701041.../fp_tuning.htm
Niestety sportsalfa nie istnieje już ale można nadal sporo z tego archiwum wyczytać, nawet z forum
Tutaj przykład kompresora w 3.0 na silniku 24v
http://web.archive.org/web/200701041.../nc_tuning.htm
http://www.alfabb.com/bb/forums/engine-conversions/
Nie wiem czy znasz to forum, ale jest tam opisanych duuuzo ciekawych projektów: turbo, ITB, kompresor, big bore itp. zarówno w starszych jak i nowszych alfach. A jesli już to widziałeś, to może komuś innemu się przyda![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki