Kiedys o tym trochę słyszałem ale puki co sam tego nie przetestowałem ale podobno przełożenie kompletnego kolektora ssące z wersji 3.0 do 2.5 ma podnosić moment a nawet moc tego silnika. Czytałem również że wersje alfy 164 z wersji QV miały kolektor ssący jak w 3.0 24V o którym wyżej mowa. Czy ktoś to testował? Mam taki kolektor i właśnie zastanawiam sie nad taką podmianką, co wy na to.
z tego co pamiętam to dwie osoby na forum wkladaly nie tyle całe kolektory co barany z podkladkami z 3.2 do 2.5 ponoć coś to dało ale czy to efekt placebo czy serio coś to dało nie wiadomo.
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
SERWIS KLIMATYZACJI
Wypożyczę oryginalne blokady rozrządu: TS 16v 1.8-2.0; V6 24v 2.5-3.0
Pomiar grubości lakieru.
Więc tak, przełożyć musisz komplet barany + podstawy pod wtryski od 3.0 - mają średnicę 45mm, standardowo 2.5 ma 42mm.
Efekt bez strojenia to wypłaszczenie przebiegu momentu obrotowego, 2.5 zaczyna lepiej z dołu jechać i zyskuje na elastyczności, co do przyrostu mocy max. 5KM więcej, po wystrojeniu na nowo sterownika PB można 15-20KM złapać więcej [zależy pod jakie paliwo ma być strojone, jeśli na PB95 to max. 15KM, na PB98 w okolice 20KM się można zbliżyć]
Osobiście testowałem sam to rozwiązanie, jak Ci leży układ ssący od 3.0 to pchaj.
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V Q2 - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.
M&M thanked for this post

mam taki tuning kit u siebie.
I jest różnica jak Grzesiek pisze, samochód jest bardziej elastyczniejszy i lepiej wchodzi w obroty, dużo lepszy dół.
Resumując - efekt co do kosztów zadowalający: kolektory z podstawami 150zł + 6x 2.5zł (uszczelki baranów)+32zł (uszczelki podstaw) 1-3h roboty
Dzięki Grzesiek za rade![]()
Takich, które mają sprzęt, hamownię i ogarniętego człowieka![]()
Zagłosuj na mnie w "Stypendium z wyboru" i pomóż mi w unikatowym swapie!
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Alfa Romeo 145 (jeszcze) 1.4 TS 16V 2000r - Moja Funia
Jaką średnicę mają kolektory od 2.0V6 Turbo?
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V Q2 - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki