Witam wszystkich mam pytanko. Mam 159 z silnikiem 1,9 JTDm 16v niby 150KM ale nie bo z Belgi a wiec 136KM. Noszę się z zamiarem podniesienia mocy w firmie z tego linku http://www.godula.pl/ z tego względu iż zbiera pochlebne opinie oraz to że jest dość blisko mojego miejsca zamieszkania. Moc końcowa jaka mnie interesuje to od 160 do 175KM z każdego uzyskanego wyniku w tym przedziale będę zadowolony ale mam pytanie. Czy podnosząc moc do takiego poziomu konieczna jest już ingerencja w podzespoły seryjne typu sprzęgło i nie wiem co jeszcze bo się nie znam? Jak sądzicie?
Alfa Romeo 147 1,9 JTD 2002 (sprzedana)
Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 2006

Jezdzilem zaczipowanym 1,9jtdm bardzo długo, wszystko jak z fabryki turbo, wtryski, sprzęgło wymieniłem dopiero po 170 tys.km, dwumas wymieniłem tak na wszelki wypadek ze sprzegłem, bo strasznie pracochłonny jest dostęp do tych rzeczy w crosie (i kosztowna robocizna), ale stary był w bardzo dobrym stanie i oczywiście nie wykazywał żadnych objawów zużycia. Olej wymieniałem co 20 tys. km + znane reguły obchodzenia się z zimnym i rozgrzanym silnikiem.
pozdrawiam
Superglide
Kolego LukaszS84 używaj najpierw opcji ,,szukaj'' bo dublujesz tematy
Chiptuning w 1.9 JTDm 16V
AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
AUDI A5 MTM (2009 - ....
Lewostronnym powolnojeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!
Zrób u cinka - poszukaj sobie wykresów na forum
Osłony pod silnik AR 147/156/GT/GTA/Crosswagon
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...tml#post814896
i ja również się przyłączę do tego polecenia... robię/robiłem u Cinka obydwie moje 159, jedna 2,4, druga 1,9 właśnie z Belgii wersja 136KM. Bez większego stresu jest teraz 180KM zamiast 136 (miała nawet fabrycznie 147 zamiast 136) i to przy automacie!Powiedział, że można by było mocniej jeszcze podciągnąć, ale wtedy już temperatury w wydechu by dużo urosły, więc zostało tyle. Jest to kompromis pomiędzy nie najwyższym obciążaniem komponentów, a wyraźnym i odczuwalnym przyrostem mocy
Wykresik tutaj jest jakby co:
![]()
Ostatnio edytowane przez camil ; 06-12-2010 o 23:17
Pozdrawiam Camil

Wyrzucony EGR i DPF?

Kolego Camil ile kosztował tuning tej 1,9 tzn ile zapłaciłeś za taki przyrost mocy. Sorki za takie pytanie ale wyszukałem już kilka firm które dają różne gwarancje typu jeżeli się nie podoba wracamy do fabrycznych ustawień no i znam mniej więcej stawki dlatego interesuje mnie ile tżeba wydać u tego cinka?
Alfa Romeo 147 1,9 JTD 2002 (sprzedana)
Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 2006
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)
Zakładki