Czy ktoś z was stroił ALFE piggy backiem,już?czy tylko montujecie gotowe chipy??
mam dostęp do strojenia profesionalnego na hamowni z wykorzystaniem popularnego ECUMASTERA i chcę wiedziec jak alfa v6 reaguje na zmiany ECU--czy wogóle da się coś ugrac wobec serii czy bez dodatkowych modów jest to bezsensowne???
Ostatnio edytowane przez lukasgt ; 18-01-2011 o 13:01
....Była najszybsza primera N/A w polsce 6.89 0-60mph by GTECH pro>>>może czas na TURBO lub V6??
Z tego co wiem odpada w większości modeli benzynowych - elektroniczna przepustnicaInne kompy to chyba też dyskwalifikuje. Chyba, że masz GTV z 3.0V6 na lince.
Zagłosuj na mnie w "Stypendium z wyboru" i pomóż mi w unikatowym swapie!
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Alfa Romeo 145 (jeszcze) 1.4 TS 16V 2000r - Moja Funia

hmm,o tym nie pomyślałem--musze dopytać kolegółw czy ECU M nie moze ogarnąć elektronicznej przepustnicy...bo ma zacne możliwości
Ostatnio edytowane przez lukasgt ; 19-01-2011 o 09:35
....Była najszybsza primera N/A w polsce 6.89 0-60mph by GTECH pro>>>może czas na TURBO lub V6??

HA no i już wiem ECU MASTER jest w stanie poradzić sobie z przepustnicą elektroniczną--więc nie stanowi to większego problemu-a ma tą zaletę że dosłownie każda zmiana [dolot,tłumik,wycięcie kata itd] można później podstroić takim urządzeniem-CHIPY nie mają tej możliwości
Mają, tylko trzeba je za każdym razem pisać od nowa
A jakie są koszty zabawy takim ECUmasterem?
Wygląda na to,że jest to godne uwagi.Taka świnia jest zdolna ogarnąć starsze kompy?Dajmy na to Magneti IAW z boxera 1.4(Wiem,że może to być nieopłacalne ze względu na małą moc,ale pytam z ciekawości...)?Patrzyłem po cenach(na allegro oczywiście) i wydaje mi się ,że takie powiedzmy 500pln+pewnie jakieś koszty dodatkowe to nie tragedia.Możliwość samodzielnej ingerencji w charakter silnika jest budująca,jeśli się ktoś na tym zna...
Anonima Lombarda Fabbrica Automobili,Turismo Internazionale,Quadrifoglio Verde...Pytasz kobiety o wiek?
A no właśnie,o znaczenie tych słów również się nie docieka...to się czuje.

jeśli tylko auto ma wtrysk wielopunktowy to jak najbardziej świniaka można zastosować
co do kosztów to można taniej zakupić SMT5 lub 6 ale tam nie wiem jak ze strojeniem aut z elektroniczną przepustnicą--koszt zakupu urządzenia to chyba 350-450pln
zaś samo strojenie to sprawa indywidualna dla każdego auta-bo oprócz świniaka potrzeba zastosować SONDĘ AFR[air//fuel ratio]--co by to dobrze wystroić--według składu mieszanki
podłączyć można ŚWINIAKA samemu według dołączonych schematów elektrycznych--reszta kosztów to strojenie + koszty hamowni
Właśnie tu SMT odpada - patrz democar Alfaclubu.

dlatego można zastosować ECUMASTERA
Główny problem przy wpakowaniu piggyback do V6 24V, to uwstecznienie sterownia wtrysku PB, niestety z pełnej sekwencji cofasz się na wtrysk grupowy. O ile V6 na sterowniku me2.1 czyli euro1 na jednej sondzie się nie buntuje przez to, to niestety nowsze me3.1 i 7.x.x walą check'a.
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V Q2 - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki