Moje pytanie wynika z chęci zakupu 2.4 jtd --ale interesuje mnie kilka spraw pod kątem tuningu tego motoru
najprawdopodobniej skupię się na wersji>>>2.4jtd 10v 136 lub 140km<<<
-jakie moce wytrzymuje ten silnik bez skracania drastycznego jego żywotności??[plan zakłada 200-210km 450nm]
-czy zastosowanie stożkowego filtra powietrza może w tym aucie spowodowac uszkodzenie turbiny??
-czy stożkowy filtr poprawi dodatkowo brzmienie tego motoru??
-jak bardzo wzrośnie głośnośc tego silnika[alfy] po usunięciu samego katalizatora lub tez całego kompletnego wydechu-czy ucierpi na tym komfort ciszy w samym aucie?
-co da zastosowanie regulowanych kół rozrządu w silniku diesla[i czy wogóle sie to stosuje]?
- jak wytrzymała jest manualna skrzynia stosowana w 156 2.4jtd oraz koło zamachowe?
....Była najszybsza primera N/A w polsce 6.89 0-60mph by GTECH pro>>>może czas na TURBO lub V6??

Na większość z tych pytań znajdziesz odpowiedź 3 posty poniżej czyli tu www.cinsoft.pl tylko trzeba poczytać...
AR 156 2,4JTD 2000r- czarna- NERO FUOCO- sedan

odnośnie powera dostaŁEM ODPOWIEDŻ W TYM LINKU ALE CO Z RESZTĄ PYTAŃ??
....Była najszybsza primera N/A w polsce 6.89 0-60mph by GTECH pro>>>może czas na TURBO lub V6??
Silnik wytrzyma bardzo dużo jesli był i jest prawidłowo eksploatowany.
Stożek słabiej filtruje, nie daje defakto praktycznie żadnego przyrostu, na pewno jednak aspekty dźwiękowe są na plus.
Przelotowy wydech o zwiększonej średnicy nie jest komfortowy.
Nie ma do jtdka kół regulowanych.
Seryjny przechodzony dwumas przenosi zazwyczaj ok 400nm.
Trudno mówic o wytrzmałości skrzyn w autach o przebiegach 200, 300kkm.
Generalnie żadnej jeszcze nie zabiłem a 450Nm już przenoszą.
Pozdrawiam
www.cinsoft.pl
CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
USUWANIE DPF I EGR
HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Wtrace swoje 3 grosze w wydech. Jesli zrobisz przelot na 2 tlumikach przelotowych, nie bedzie glosniej w srodku. Na jednym owszem, ale tragedii nie bedzie.
Najtaniej bedzie wyciac katy, a reszte wydechu zostawic seryjna. Ale to ma sens jedynie przy wiekszych modyfikacjach, przy samym remapie szkoda wachac smrodu niekatalizowanego diesla...
Krajcok
GT JTD Q2
XKR 4.0 V8 kompressor

no i narazić się można na BRAK BADANIA TECHNICZNEGO
wycinasz kata, kupujesz strumienice a w środku strumienicy montujesz rurkę chromoniklową żeby było przelotowe, starego kata sprzedajesz za 300-350zl a reszta zabawy nawet u jakiegos mechanika z czesciami wyjdzie Ci ~150zl. Mam w tym momencie tak zrobione i zadna z 2 stacji diagnostycznych sie do tego nie przywalila bo wyglada jakby kat byl, a spalin w dieslach nie sprawdzaja...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki